in

S uvođenjem eura suočeni smo sa zaokruživanjem i podizanjem cijena

S uvođenjem eura suočeni smo sa zaokruživanjem i podizanjem cijena
Slatka-Tajna.Eu
S uvođenjem eura suočeni smo sa zaokruživanjem i podizanjem cijena

Zaokruživanje i podizanje cijena

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Hrvatska se uvođenjem eura suočila sa zaokruživanjem i podizanjem cijena. Vlada je jučer službeno pozvala trgovce, ugostitelje i pružatelje usluga da cijene vrate na one s kraja prosinca i zaprijetila pojačanim inspekcijskim nadzorom.  

– Nismo primijetili da su danas cijene niže – blagdan je i većina poslovnih subjekata danas ne radi. No zato su jasni predstavnici trgovačkih udruga. Osuđuju kritike Vlade, pozivaju se na inflaciju, navode da je ovo slobodno tržište i da cijene mogu sami određivati. Jučerašnji potez Vlade ocjenjuju kao čisti PR kako bi se zastrašivanjem umirili građani. Da, ovo jest slobodno tržište, ali Zakon o uvođenju eura zabranjuje da konverzija bude povod za rast cijena, rekla je Marina Ninković javljajući se u Dnevnik u podne.

Podsjetimo, premijer je jučer obvezao trgovce da vrate cijene na razinu kakva je bila 31. prosinca.

– Cijene su nakon samo jednog dana porasle od 3 do 19%, a u uslužnim djelatnostima od 10 do 80%. To je razljutilo i građane i predstavnike Vlade jer su u doba pandemije ti isti poslovni subjekti koristili Vladine subvencije, a sada im Vlada sufinancira troškove energije te ovoliki skok cijena smatraju neetičkim i nelogičnim. Zato je jučer naloženo državnom inspektoratu, poreznoj i carinskoj upravi da krenu u pojačan nadzor. Kod utvrđivanja nepravilnosti, pravni subjekti mogu biti kažnjeni iznosom do 26.000 €, dodala je Ninković

Pitali smo građane jesu li jutros igdje primijetili vraćanje cijena na staro:

Kakve su cijene, je li sve poskupjelo, kako se s time nose u Splitu, provjerila je Mariola Milardović Perić.

– Sedmi je dan otkako smo uveli novu valutu. Čini mi se da je u novčanicima više eura nego kuna. Splićani se privikavaju na novu valutu, no ne mogu se priviknuti na cijene, javila je.

Željko Garača, Ekonomski fakultet u Splitu, rekao je kako ne vjeruje da su cijene toliko porasle.

– Pojedinačni slučajevi koji se spominju u javnosti su zaista pojedinačni. Na temelju njih ne treba donositi generalne zaključke. Uvjeren sam da se većina velikih trgovačkih lanaca strogo pridržava Zakona o konverziji, rekao je.

Za Vladin zahtjev da se cijene vrate na one koje su bile 31. prosinca, kaže da je to šuplja mjera i da će se svi bez problema vratiti na te cijene.

– Da je zahtjev bio da se cijene vrate na one od 31. prosinca 2021, to bi bio problem. Ovako će se oni koji su napravili glupost i izložili se gnjevu javnosti, to će napraviti, ali će za najkasnije mjesec dana još više povećati cijenu, smatra.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ova mjera, dodaje, neće dati rezultate, a očekivati da se na takav način inflacija može suzbiti je pogrešan.

Bili smo i na sjeveru zemlje. Kako se s poskupljenjima nakon uvođenja eura nose u Varaždinu, provjerio je Goran Damjanić koji je razgovarao sa Sanjom Keretić, predsjednicom udruge “Varaždinski potrošač”.

Keretić je rekla da se građani najviše žale na poskupljenja – to je svaki dan vidljivo u trgovinama.

– Nema toliko upita i problema vezanih uz plaćanje, tu su se građani, ali i trgovci dosta dobro prilagodili, no poskupljenja ih najviše brinu, rekla je.

Na pitanje kako funkcionira nadzor trgovačkih lanaca, rekla je da što se tiče projekta “tajnog kupca”, prate cijene u Varaždinskoj županiji cijene u trgovačkim lancima.

Teško joj je govoriti o crnim listama jer ne postoje parametri koji bi određivali što je prihvatljivo, a što nije prihvatljivo povećanje cijena.

– Svakako bilježimo i vidimo da cijene proizvoda konstantno rastu, no to je posao za nadzorno tijelo, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Edvard Norton saznao da mu je Pokahontas prabaka

Edvard Norton saznao da mu je Pokahontas prabaka

Zvezda Granda Semir Džanković preživljava pravu dramu: Nisam spomenuo srpsku djecu! – Senzacija

Zvezda Granda Semir Džanković preživljava pravu dramu: Nisam spomenuo srpsku djecu! – Senzacija