in

NERMINA MEMIĆ – RADOVI BH. UMJETNICE NA IZLOŽBI U VELIKOJ BRITANIJI

NERMINA MEMIĆ – RADOVI BH. UMJETNICE NA IZLOŽBI U VELIKOJ BRITANIJI
Slatka-Tajna.Eu
NERMINA MEMIĆ – RADOVI BH. UMJETNICE NA IZLOŽBI U VELIKOJ BRITANIJI

Prilikom nedavnog okupljanja Bosanaca i Hercegovaca na Hertswood Akademiji u Borehamwoodu povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od dolaska prvih logoraša u Veliku Britaniju, otvorena je izložba mlade umjetnice iz BiH, Nermine Memić.


Druga generacija bh. građana iz Hertfordshire-a je tokom predhodnih mjeseci prepoznala njen rad i kreativnost te su odlučili kontaktirati Nerminu u BiH i pitati mogu li koristiti njene radove u sklopu programa obilježavanja 30 godina od dolaska prvih bh. zatvorenika u Veliku Britaniju.
Memić je uradila ilustracije „Opomena“ s ciljem podsjećanja na strahote ubijenih u genocidu u Srebrenici kao i na trajnu bol preživjelih.

“Odavno sam željela učiniti nešto na temu genocida i doprinijeti da se on nikada ne zaboravi. Hvala poštovanoj gospođi Aldijani Paratušić, ispred bh. udruge Hertfordshire, kao i cijelom kolektivu koji je prepoznao moj rad i organizirao izložbu, dajući mi čast da budem dio programa obilježavanja Dana državnosti BiH i 30. obljetnice dolaska prvih bh. zatvorenika u Veliku Britaniju. Raduje me činjenica da naša bh. dijaspora aktivno radi na promociji sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježava važne datume za našu zemlju i cijeni rad mladih autora. Nadam se da će nas u budućnosti pratiti još ljepših suradnji“, kazala je Memić.
Nerminin talenat za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici u osnovnoj školi, kada je počela osvajati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu na kojem je diplomirala 2017. godine. Trenutno je apsolvent drugog ciklusa studija na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.


“Slike iz Potočara, tisuće bijelih nišana, uplakane majke, fotografije stradanja ostavile su snažan utisak na mene i željela sam doprinijeti da se genocid ne zaboravi”, zaključila je Memić. Podsjeti, zapamti i ne zaboravi poruka je ove mlade umjetnice.
Nazočni su bili ugodno iznenađeni radovima mlade umjetnice. Imali su priliku vidjeti i saznati više o umjetnici i njezinim radovima.
U nastavku možete pročitati Nermininu biografiju:
Biografija – Nermina Memić
Rođena sam u Sarajevu 02.01.1992. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole u Sarajevu, upisala sam Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Sarajevu. Prvi ciklus studija na istom fakultetu završila sam u srpnju 2017. godine sa prosječnom ocjenom 7,55 i stekla zvanje: bakalaureat/ bachelor – inženjer arhitekture.
Upisujem master studij na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 2018. godine, gdje sam trenutno apsolvent sa prosječnom ocjenom 9,57 na drugom ciklusu studija. Magistarski rad radim na Katedri za arhitektonsko projektiranje – javne zgrade na temu: Pedijatrijska klinika Sarajevo kod mentorice Senaide Halilović-Terzić, dipl.ing.arh.
Interes za umjetnost javlja se od ranog djetinjstva, što primjećuju i učitelji. Moja prva izložba bila je u OŠ „Isak Samokovlija“ gdje sam kao učenica trećeg razreda dobila nagradu za likovni rad na temu „Moja škola u budućnosti“.
Tijekom dosadašnjeg studija sudjelovala sam na tri skupne izložbe. Prva izložba je iz područja “Interijeri i dizajn” gdje sam bila jedan od autora studentskog projekta “Redizajn interijera ulaznog hola Arhitektonskog fakulteta” 2019. godine. 2020.U sarajevskoj Vijećnici 2020. godine održana je grupna studentska likovna izložba „Magnitudo“ na kojoj sam izložila pet radova na temu sarajevske Vijećnice. Sudjelovala sam na online skupnoj izložbi studentskih radova Arhitektonskog fakulteta 2021. godine u organizaciji Katedre za teoriju i povijest arhitekture AFS-a, gdje sam predstavila idejni projekt Umjetničke galerije i caffe knjižnice „Kamer Aurora“ izrađen za svrhe predmeta „Metodologija i fenomenologija aktivnog pristupa graditeljskom naslijeđu .
Put ka spomenutoj izložbi „Magnitudo“ bio je pohađanje ljetne škole crtanja na Korčuli u sklopu obveznog predmeta „Slobodno crtanje 4“ na drugoj godini prvog ciklusa studija. Tijekom magistarskog studija pohađala sam i uspješno završila izborne predmete: „Razvoj likovnih elemenata kroz realistični i apstraktni izraz putem crteža i slika“ i „Apstraktni likovni izraz oblika, boja i kretanja“. U sarajevskoj Vijećnici predstavila sam pet radova: „Vulkan“, „Saosjećanja“, „Pogled“, „Tok“, „Lice Vijećnice“ – ambalaža karamel bombona inspirisana fasadom Gradske vijećnice Sarajevo. Kao jedna od organizatorica postavke, stekla sam znanje o procesu uređivanja, odnosno produkcije i promocije izložbe. Bila mi je čast što je usvojen moj prijedlog za naziv postavke: Magnitudo – lat. Magnitudo, inis, f. – veličina, važnost, znamenitost, jakost.
Prvu samostalnu izložbu „Opomena“ organizujem i realiziram u srpnju 2022. godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na kojoj izlažem trinaest radova i grafički plakat istoimene postavke. Izložba će biti postavljena do 11. studenoga 2022. godine. Ista izložba “Mahnmal” (njem Opomena) izlažem i u inozemstvu, u njemačkom gradu Ulmu. Navedena izložba bit će postavljena od 11.07.-11.08.2022. godine, kako bi dala doprinos očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici. Izložbenim ilustracijama: „Genocid“, „Juli 1995.“, „Generacije“, „I progoni“, „Islam“, „Strganje – Dimije“ podsjećam na period od 11. srpnja 1995. do 22. srpnja 1995. godine. Srebrenica, Potočari i sva mjesta srebreničke enklave kao i mjesta izvan nje, na putevima koji su trebali voditi ka slobodi. Ilustracijama naziva “8372…”, “Iščekivanje”, “Dova”, “DNK ’95”, “Srebrenica ’95”, “Blizina”, predstavljam vrijeme nakon genocida.
Autorica sam marame „Srebrenica“ koju sam dizajnirala u veljači 2022. godine i predstavila na otvaranju izložbe „Opomena“. Izradu marame povjerila sam udruzi “Gračaničko keranje” koje je zaslužno za dizajn i izradu “Cvijeta Srebrenice”.
Ljetnu školu “Islam u savremenom svijetu” pohažala sam 2019. godine pod pokroviteljstvom CNS-a, odnosno organizacije “Centar za napredne studije” u Sarajevu i Podgorici.

Kontakt:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










E-mail: nermina.memic.engineer@gmail.com
Facebook: @Nermina Memic Art
Instagram: @nermina.memic.art
http://bosniauknetwork.org/wp-admin/post.php?post=8358&action=edit

Bosna & Herzegovina UK Netwo

 

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BENJAMIN KLIČIĆ U AMERICI: S domaćinima gledao utakmicu NBA lige

BENJAMIN KLIČIĆ U AMERICI: S domaćinima gledao utakmicu NBA lige

Šta ćemo nositi u 2023. godini?

Šta ćemo nositi u 2023. godini?