in

MBS DOBRO JE OPLODIO PETRODOLARE, ALIUZ VELIKI DEBAKLl: ‘Da su zadržali dionice, zaradili bi 9 milijardi $‘

MBS DOBRO JE OPLODIO PETRODOLARE, ALIUZ VELIKI DEBAKLl: ‘Da su zadržali dionice, zaradili bi 9 milijardi $‘
Slatka-Tajna.Eu
MBS DOBRO JE OPLODIO PETRODOLARE, ALIUZ VELIKI DEBAKLl: ‘Da su zadržali dionice, zaradili bi 9 milijardi $‘
FOTO: Kushner, Bin Salamn (Getty Images, iStock/Photo Illustration by Steven Dilakian for The Real Deal)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman iskoristio je burzovni pad tokom pandemije covida kako bi državni fond pokupovao dionice svjetskih kompanija, koje su u međuvremenu znatno narasle. No, to je razbuktalo unutarnju borbu za sukob nad naftnim fondovima, piše Wall Street Journal.

Saudijska Arabija vlasnica je Fonda za javna ulaganja (PIF). Princ Salman, praktični vladar saudijske kraljevine, izvršio je pritisak na financijere da u vrijeme potopa na burzama kupe dionice njegovih omiljenih kompanija, od startupa za virtualnu stvarnost do proizvođača električnih automobila. Upravni odbor PIF-a opirao se tome smatrajući to previše riskantnim, no presudio je autoritet starog kralja Salmana. Budući da nisu imali dovoljno likvidnih sredstava, novac su uzeli iz središnje banke, usprkos zabrinutosti da bi to moglo ugroziti povezanost saudijske valute s dolarom.

Oplodio novac

Uloženih 35 milijardi dolara brzo se pretvorilo u 49 milijardi kada su se tržišta oporavila. No, to je dovelo do eskalacije borbe za kontrolu nad PIF-om, sedmim najvećim državnim imovinskim fondom na svijetu, koji sada upravlja dionicama vrijednim 600 milijardi dolara.

Zahvaljujući 37-godišnjem princu Mohammedu, PIF je ulagao u proizvođače videoigara i u engleski nogometni klub. Princ je predsjednik fonda od 2015., no s druge strane nalaze se profesionalni financijaši koji pokušavaju postaviti zaštitne ograde oko načina na koji se troši naftno bogatstvo Saudijske Arabije. Naime, do 2030. PIF-ov portfelj bi mogao narasti i na dvije milijarde dolara. “Kako se portfelj širi, fond se neizbježno mora profesionalizirati”, kaže Robert Mogielnicki, ekspert za zaljevske zemlje iz Washingtona, prenosi WSJ. To znači sve više zaposlenih profesionalnih financijaša koji se protive prinčevim ad hoc intervencijama.

Princ Mohammed bin Salman je u septembru 2017. objavio plan poticanja ekonomske diverzifikacije, koji bi Saudijskoj Arabiji trebao osigurati život nakon iscrpljivanja naftnog bogatstva. Od tada je PIF, pod Salmanovim vodstvom, ostvario godišnji prirast od 12 posto. Drugim državnim fondovima prosjek je devet posto, dok je PIF od 2014. do 2016. imao prirast od samo tri posto. Kako sami ističu, stvorili su više od 500.000 radnih mjesta i osnovali 66 novih tvrtki u zemlji koja je dugo ovisila isključivo o nafti.

Ulaganje petrodolara

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zahvaljujući mladom princu, naftni milioni ulažu se u nove industrije. Od 2018. PIF je u startup za električna vozila Lucid Group Inc. uložio 3,8 milijardi dolara. Taj 60-postotni udjel sada vrijedi sedam milijardi dolara. U međuvremenu je taj kalifornijski proizvođač automobila počeo graditi tvornicu u Saudijskoj Arabiji, što je za fond veliki dobitak. No, nisu im sva ulaganja uspješna. Uložili su u Noon.com, web stranicu za e-trgovinu koja je planirala preuzeti Amazon. U posljednje dvije godine Noon je pretrpio gubitke od 520 milijuna dolara, navodi WSJ. Pitanje je i koliko je pametno bilo ulaganje u još jednu prinčevu strast – virtualnu realnost. PIF je 2018. uložio 400 milijuna dolara u popularni startup Magic Leap.

U proljeće 2018. princ Mohammed zatražio je od državnog fonda da kupi udio u Tesli, pa su potrošili dvije milijarde dolara na dionice dostupne na javnim tržištima. Šef saudijskog fonda razgovarao je s izvršnim direktorom Tesle, Elonom Muskom o daljnjem ulaganju. Musk je u nizu tvitova objavio da privatizira kompaniju i da ima osigurana sredstva. Komisija za vrijednosne papire i burzu tužila je Muska zbog lažnih izjava kojima je utjecao na cijenu dionice. Za PIF je to bio debakl, pa su se riješili i onih dionica koje su ranije kupili. Da su ih zadržali, PIF-ov udio u Tesli sada bi vrijedio otprilike 11 milijardi dolara, piše WSJ.

Princ Mohammed bin Salman također je natjerao financijaše u državnom fondu za suradnju s Jaredom Kushnerom, zetom bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Kushnerov fond Affinity želi povezati novac Perzijskog zaljeva s izraelskim poduzećima, posebno s njihovim tehnološkim sektorom. Kushner je tražio milijarde dolara. Investicijski odbor PIF-a se usprotivio, no prevagnuli su dobri odnosi Mohammeda bin Salmana s Trumpovim zetom – PIF je poslao Kushneru dvije milijarde dolara.

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA Zorana Kalezića: Bolest učinila svoje – Jedva stajao, nije mogao da se kreće bez štapa! – Senzacija

POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA Zorana Kalezića: Bolest učinila svoje – Jedva stajao, nije mogao da se kreće bez štapa! – Senzacija

POSLJEDNJA INTIMNA ISPOVIJEST ZORANA KALEZIĆA: Džej je umro na vrijeme

POSLJEDNJA INTIMNA ISPOVIJEST ZORANA KALEZIĆA: Džej je umro na vrijeme