in

HUP i HOK poručuju da cijene nisu rasle zbog uvođenja eura

HUP i HOK poručuju da cijene nisu rasle zbog uvođenja eura
Slatka-Tajna.Eu
HUP i HOK poručuju da cijene nisu rasle zbog uvođenja eura

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručili su da se njihove članice striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute te pozdravljaju namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu. Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) poručili su da su se obrtnici dobro pripremili za proces konverzije kune u euro i da povećanje cijena nije posljedica konverzije kune u euro, nego povećanja troškova poslovanja. 

– Članice HUP-a striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute. Zato pozdravljamo namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu, navodi se u priopćenju HUP-a.

Premijer Andrej Plenković, kako su kazali, na sjednici Vlade jasno je rekao da je većina pošteno odradila posao konverzije i da treba kazniti pojedince koji to krše i takav stav snažno podržavamo.

– Drago nam je da je Vlada prihvatila naš stav da se ne može cijeli sektor proglasiti nepoštenim, nego mjere trebaju ići u smjeru kažnjavanja pojedinaca, istaknuli su poslodavci.

Plenković je na sjednici Vlade kazao kako Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca. Najavio je pritom snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana.

Iz HUP-a u današnjem priopćenju navode kako se je sektor trgovine, koji zapošljava gotovo 200.000 radnika, najintenzivnije pripremao za primjenu eura kao domaće valute te je uložio značajna sredstva i puno rada za prilagodbu novoj valuti.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca, naveli su iz HUP-a te dodali kako je po toj formuli vrlo jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

Kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan je već oko godinu i pol dana, ali trgovci nisu mijenjali marže već su dijelom i smanjene, istaknuli su iz HUP-a navodeći kako su marže odlukom Vlade smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine oko 10 posto ukupne prodaje. Inflatorni je učinak na cijene hrane u tom razdoblju, kako su naveli, oko 20 posto.

Iz HUP-a su poručili da će sa svojom članicama nastaviti dijalog i suradnju s Vladom kako bi zajedno iznjedrili optimalna rješenja za gospodarstvo i građane i u nadolazećem periodu koji neće biti ništa manje izazovan.

HOK: Povećanje cijena nije posljedica konverzije kune u euro

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Cijeli sustav HOK-a je kroz informiranje i edukaciju, kao i pojedinačno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti, navodi se u priopćenju HOK-a. 

Najsloženije je, kako su kazali, razdoblje od dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg su svi obrti koji posluju s gotovinom dodatno preuzeli i ulogu mjenjačnica, a potrošačima je komplicirano koristiti i preračunavati iznose u dvjema valutama te se naviknuti na korištenje novih kovanica. Svi zajedno moramo biti strpljivi i imati razumijevanja, a eventualna nesnalaženja pomoći razjasniti, poručio je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

– U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i moraju se poštovati i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila. Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena to je iz opravdanih razloga, zbog povećanih troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro, kazao je Kratohvil.

Iz HOK-a ističu kako podržavaju apel Vlade i pozivaju poduzetnike koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na cent, dva više da isto isprave i tako izbjegnu moguće sankcije.

– HOK cijeni dosad poduzete mjere Vlade za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, ali pravila tržišnog poslovanja su neumoljiva pa se povećanje cijena uslijed stalnog povećanja ulaznih troškova ne može ni izbjeći ni zanemariti, a ovisi o okolnostima poslovanja svakog obrtnika pojedinačno, navode.

Eventualna poskupljenja, kako su istaknuli, produkt su povećanja troškova poslovanja, primjerice povećane osnovice minimalne plaće, što je utjecalo na obvezu svih poslodavaca, a pogotovo na ugostiteljstvo i graditeljstvo. Osim povećanja minimalne plaće za radnike, s 1. siječnja 2023. na snagu je stupila i naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obavezna osiguranja za 2023. što znači nove, veće troškove za sve obrtnike, pojašnjavaju iz HOK-a.

Poručuju da će Komora i dalje svojim članovima pružati sve relevantne informacije kako bi im olakšala proces prilagodbe poslovanja u procesu uvođenja eura. Iz HOK-a navode kako se sva pitanja oko uvođenje nove valute mogu postaviti na mail adresu euro@hok.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MINA KOSTIĆ DANAS UKOPALA MAJKU: Pjevačica došla na dženazu

MINA KOSTIĆ DANAS UKOPALA MAJKU: Pjevačica došla na dženazu

NINO POTKAČIO TEODORU ZA SVOJ ROĐENDAN: Zakopao je sa samo tri riječi bez pardona

NINO POTKAČIO TEODORU ZA SVOJ ROĐENDAN: Zakopao je sa samo tri riječi bez pardona