in

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?
Slatka-Tajna.Eu
Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?

Foto: Otvoreno / HRT

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena? Hoće li inspektori drakonski kažnjavati trgovce? Ili su krivi proizvođači i distributeri koji su iskoristili prelazak na euro za lov u mutnom? Hoće li nakon objave crnih lista kupci sami izbjegavati skupe trgovine? Ili je samoregulacija tržišta u Hrvatskoj iluzija? Zašto su isti proizvodi jeftiniji u susjednim zemljama?

Katarina Peović, Radnička fronta, rekla je Istaknula je da veći problemi tek dolaze.

– Ako je Vlada u Zakonu o euru uspostavila kriterije tako da se ne smiju dizati cijene, a nema kazni za to, onda se postavlja pitanja na koji način će se to regulirati. U Sloveniji su dvije godine prije uvođenja eura i dvije godina nakon uvođenja eura pratili cijene proizvoda i usluga – 68 proizvoda i 36 usluga. Imali su ogromnu količinu ljudi, udruga i državnih tijela koja su provodila taj nadzor. Pitanje je što ćemo mi učiniti kad smo već ušli u eurozonu i to u godini rekordne inflacije što je nezapamćeno u eurozoni, rekla je. 

Damir Habijan, HDZ rekao je da će Vlada iskoristiti sve mehanizme i alate koji su joj na raspolaganju.

Na pitanje voditelja koji su to mehanizmi, rekao je da se strpimo do sutrašnje sjednice vlade kada ćemo čuti koje će konkretno mjere i odluke vlada donijeti.

– Ono što je vlada radila za vrijeme COVID krize to će napraviti i sutra nakon sjednice vlade novim mjerama. S druge strane dolazimo do nekih poslovnih subjekata koji su iskoristili ovu situaciju, a uvelike su koristili mjere vlade koje je država osigurala. Država u ovoj situaciji ne može sve sama, rekao je. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata rekao je da su oni još u svibnju/lipnju, kada se donosio Zakon o euru predložili rješenja za koja bi bilo dobro da su se napravila jer se, kako je rekao, ne bi dogodilo ovo što danas gledamo.

– Da se poduzimalo ono što se trebalo onda se nitko ne bi čudio niti bi bio jako iznenađen, rekao je.
– U vođenju države koriste se racio analize, ozbiljne procjene, izračuni, a ne očekivanja hoće li ili neće netko biti bezobrazan. Mi smo predložili da se uvedu crne liste. To je alat kojeg su koristile druge zemlje. Predlagali smo i da se penaliziraju svi oni koji su ostvarili ekstra zaradu, rekao je, te istaknuo da će biti jako teško razlučiti što je posljedica prelaska na euro, a što zbog inflatornih pritisaka.

Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti rekla je da ne smijemo zaboraviti da su cijene rasle cijelu prošlu godinu, a najviše u 5-6 mjesecu prije uvođenja dvojnog iskazivanja cijena.

– Mi smo cijelo vrijeme upozoravali da je neodgovorno u vrijeme ovako visoke inflacije uvoditi euro. I ova poskupljenja su samo točka na i na sve što se događalo cijelu prošlu godinu, rekla je naglasivši da svi love u mutnome.

– U sve se ušlo nespremno i naravno da na terenu imamo kaos, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

AMIR BEGOVIĆ JE BRATIĆ POPULARNOG PJEVAČA ENESA: Borim se da opravdam svoje prezime

AMIR BEGOVIĆ JE BRATIĆ POPULARNOG PJEVAČA ENESA: Borim se da opravdam svoje prezime

BENJAMIN KLIČIĆ U AMERICI: S domaćinima gledao utakmicu NBA lige

BENJAMIN KLIČIĆ U AMERICI: S domaćinima gledao utakmicu NBA lige