in

Država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira

Država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira
Slatka-Tajna.Eu
Država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira

Ministar Davor Filipović u “A sada Vlada”

Foto: HTV / HRT

U emisiji A sada Vlada na Hrvatskom radiju gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Prelazak na euro, žale se mnogi, izazvao je niz poskupljenja, cijene se zaokružuju, neke krivo preračunavaju…

– Inflacija raste iz mjeseca u mjesec, a u toj strukturi najviše sudjeluju cijena hrane i bezalkoholnih pića koji se prodaju u trgovačkim lancima. Istovremeno, Vlada kontinuirano intervenira, a s druge strane imate porast cijene proizvoda. To više neće prolaziti, to je poruka koju sam poslao trgovcima. Da mi pomažemo, a da oni podižu cijene te da se tako ruši standard građana, rekao je ministar na početku gostovanja u emisiji.

“Građanima računi sve veći i veći, a mogu kupiti sve manje”

Ističe da se nekoliko puta smanjivao PDV, a kako bi se smanjila cijena za građane.

– Neka trgovci izađu malo u javnost i obrazlože zašto se nisu snizile cijene nakon toga. Imamo devet proizvoda koje smo početkom rujna ograničili, a kako bi pomogli građanima u potrebi.

Spomenuo je primjer cijene ulja.

– U jednom trgovačkom lancu našli smo ulje po 11.58, samo dan nakon uvođenja mjera, a dan prije je bila 18.99. Pogledajte kolika je to bila marža, samo da bi netko ostvario veći profit, pojašnjava dodajući da se pokazuju kao dobra stvar što se ograničila cijena određenih artikala.

– Kada slušate trgovačke lance, svi su napravili sve kako treba i poštivali su zakone. Građanima je svaki put u trgovini račun sve veći i veći, a mogu kupiti sve manje, dodaje ministar gospodarstva. 

Davor Filipović

Foto: HTV / HRT

Goruće je i pitanje cijene jaja. Cijene su ekstremno visoke, kreću se iznad 20 pa i do 25 kuna za 10 komada.

– Moraju se svi osvjestiti da se radimo u razdoblju nezapamćene krize, neki zaboravaljaju situaciju, gledaju kako ostvariti što veće profite. To nije dobro, to nećemo dopustiti. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, nalazimo se u tržišnoj ekonomiji. Tko može privatniku odrediti koju će on cijenu nekog proizvoda staviti? 

– Sve intervencije što smo radili smo radili jer tržište ne funkcionira. Pogledajte cijenu energenata, to je posljedica ruske agresije te špekulativnog ponašanja. Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu. Nega mi netko kaže gdje je razlog za poskupljenja. Zašto nisu smanjili cijene kada su se smanjile cijene goriva, plina ili električne energije? 

“Ministarstvo razmišlja o svojim crnim listama”

Dodaje da se intenzivno razmišlja o tzv. crnim listama. 

– Slovenija je to dobro napravila putem nevladinih organizacija. Mi smo angažirali šest udruga, a koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača i “love u mutnom”. Mi ćemo razmotriti i da Ministarstvo gospodarstva objavi svoju listu. 

Dodaje međutim da u Sloveniji je cijena električne energije skoror 60% skuplja nego u Hrvatskoj, a inflacija je ispod 10% i pada dok kod nas raste.

– Nadam se da građani neće ići preko granice kupovati u Sloveniji, očekujem da će zbog vladinih poteza doći do smanjivanja razina inflacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zašto muškarci teško podnose prehladu i ponašaju se kao da umiru? / Bljesak.info

Zašto muškarci teško podnose prehladu i ponašaju se kao da umiru? / Bljesak.info

Goran Bregović u Sarajevu posjetio radnju najstarije kćerke Željke – Senzacija

Goran Bregović u Sarajevu posjetio radnju najstarije kćerke Željke – Senzacija