in

Zdrave grickalice: Zalogaji koji se jedu bez grižnje savjesti

Zdrave grickalice: Zalogaji koji se jedu bez grižnje savjesti
Slatka-Tajna.Eu

Ako vam je cilj izgubiti višak kilograma ili ostati FIT, previše grickanja može dodati mnogo praznih kalorija vašoj prehrani. Ako grickate chips, smoki, štapiće ili nešto slično, to će se sigurno dogoditi. Postoje mnoge zdrave grickalice koje vam mogu pomoći da ostanete na pravom FIT putu ako izgladnite između obroka. Ne morate nužno „usta zalijepiti flasterom“, već zamijenite ono što stavljate u usta nečim zdravim iz kućne radinosti.

Donosimo vam recepte za odlične međuobroke koje možete slobodno jesti bez razmišljanja kako će se to odraziti na vaš izgled i zdravlje. Zapravo, odrazit će se jako dobro – koža će vam biti ljepša, probava urednija, kilogrami prihvatljiviji, a raspoloženje bolje, jer ćete imati više energije.

Indijski čips iz rerne

Sastojci:

1 kg brašnastog krompira, oguljenog i narezanog na komadiće

pola kašike kurkume

3 kašike suncokretovog ulja

komad đumbira veličine palca, oguljen i nasjeckan ili sitno nariban u pastu

3 čehna bijelog luka, oguljena i nasjeckana ili sitno naribana u pastu

1 kašika sjemenki komorača

prstohvat kajenskog bibera

prstohvat soli

Priprema:

Stavite krompir u posudu s hladnom vodom. Dodajte kurkumu i prstohvat soli. Pustite da zavrije i lagano kuhajte dok krompir ne bude kuhan (pazite da se ne raskuha). Ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Idealno bi ga bilo hladiti preko noći pa nastaviti pripremu idući dan. Zagrijte rernu na 180 ili 200  Celzijevih stepeni, protvan premažite kašikom ulja i stavite ga u rernu. Ostatak ulja ulijte u veliku zdjelu i dodajte đumbir, bijeli luk, sjemenke komorača i kajenski biber. Pomiješajte pa ubacite krompir i lagano ga pomiješajte prstima.

Kad je protvan vruć, rasporedite začinjeni krompir po njemu u jednom sloju i pecite otprilike pola sata. Potom svaki komad krompira okrenite i nastavite ga peći još nekih 15 minuta, dok ne dobije lijepu boju i postane hrskav.

Kuglice koje se ne peku

Sastojci:

50 g mekih suhih marelica

100 g mekih suhih hurmi

50 g suhih višanja

2 kašike kokosovog ulja

1 kašika prženih sjemenki susama

Priprema:

U blenderu usitnite marelice, hurme i višnje. Potom ih prebacite u zdjelu, dodajte kokosovo ulje i miješajte rukom. Oblikujte kuglice i uvaljajte svaku u susam. Čuvajte u zatvorenoj posudi i pojedite koju kad vam padne nivo energije u danu.

Čips od jabuka

Sastojci:

2 jabuke

cimet u prahu

Priprema:

Zagrijte rernu na 160 Celzijevih stepeni. Jabukama izvadite jezgru pa ih izrežite na vrlo tanke kolutove debljine 1 do 2 milimetra. Posložite ih u jednom redu na protvan obložen papirom za pečenje i posipajte cimetom. Pecite ih 45 minuta do jedan sat, a na pola pečenja ih okrenite pa posipajte cimetom i drugu stranu. Čips je gotov kad kolutovi dobiju lijepu zlatnu boju i posve se osuše.

Zalogajčići od oraha i hurmi

Sastojci:

6 polovica oraha

6 hurmi bez koštica

mljeveni cimet

Priprema:

Svaku polovicu oraha pažljivo prerežite na tri dijela, pa isto učinite s hurmama. Na svaki komad hurme stavite komadić oraha, pospite cimetom i poslužite.

Prutići od mrkve

Priprema:

Prvo zagrijte rernu na 230 Celzijevih stepeni, a dok čekate da postigne željenu temperaturu, pripremite mrkvu.

Izrežite je na trake kao što biste rezali krompir za pomfrit pa je pomiješate s malo ulja i soli. Nakon toga je rasporedite na protvan, na papir za pečenje.

Pecite 10-15 minuta ili dok ne postane meka iznutra, a hrskava izvana. Ovu zdravu grickalicu poslužite uz neki umak, recimo kečap ili namaz od slanutka.

Namaz od slanutka i integralni krekeri

Krekere kupite u trgovini zdrave hrane. Postoji više varijanti, no najbolje će vam uz ovaj namaz pasati oni od cjelovitog zrna ili kukuruzni.

Sastojci za namaz:

2 šoljice ocijeđenog slanutka iz konzerve

1/3 šoljice tahini paste (pravi se od susama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)

1/4 šoljice soka od limuna

1 kašika maslinovog ulja

prstohvat soli

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku.

Zdravi keksi s bademima

Sastojci:

100 g instant zobenih pahuljica

90 g brašna od cjelovitih pšeničnih zrna

1 i po kašika praška za pecivo

pola kašike cimeta u prahu

1/8 kašike soli

28 g otopljenog kokosovog ulja ili neslanog putera

1 veliko jaje, sobne temperature

1 kašika ekstrakta vanilije

150 ml meda

100 g sjeckanih badema

Priprema:

U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i so. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu. Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i bademe. Tijesto stavite u frižider na najmanje 30 minuta (ako će se duže hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).

Zagrijte rernu na 160 stepeni i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih, jer će se raširiti.  Pecite ih otprilike 15 minuta, dok ne porumene po rubovima. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu.

The post Zdrave grickalice: Zalogaji koji se jedu bez grižnje savjesti appeared first on Azra Magazin.

Komentariši

What do you think?

Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Atraktivna Selma Bajrami napravila lom na novogodišnjem nastupu!

Atraktivna Selma Bajrami napravila lom na novogodišnjem nastupu!

Dnevnik u 19: Sutra Dan žalosti i sahrana u Prijedoru

Dnevnik u 19: Sutra Dan žalosti i sahrana u Prijedoru