in

Hercegovačke prometnice: Tragedije obilježile 2022. / Bljesak.info

Hercegovačke prometnice: Tragedije obilježile 2022. / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Hercegovačke prometnice: Tragedije obilježile 2022. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da su ceste u Hercegovini opasne i nije nova vijest. Naime, brojni su faktori koji tome doprinose: loše stanje prometnica, nedostatak kontrola, bespotrebno samouvjereni vozači koji lošim uvjetima na prometnicama vole dodati koju kapljicu alkohola te u velikoj većini slučajeva i mobitel.

Kada bismo gledali samo rubriku Crna kronika portala Bljesak.info zaključili bismo kako je iza nas itekako crna godina. Zaista, 2022. godinu obilježile su brojne tragedije i prometne nesreće.

Bilo je tu svega 

Koliko su prometne nesreće česte svjedoči činjenica da su u prva dva tjedna siječnja u Mostaru zabilježena dva lančana sudara. Bilo je tu svega.

Penjali su se nesavjesni vozači na kružne tokove, završavali na krovu, pojedini i na krovu objekata. Također, bilo je onih koji su vožnju završavali u stablu, neki u ćevabdžinici, neki na pruzi, a bilo je i onih koji su, ne svojom krivnjom, upali i u gradski šaht.

Foto: Bljesak.info / Vozač odbija izaći iz vozila

Nemoguće je govoriti o prometnim nesrećama, a ne spomenuti pješake. Prema nepotpunoj arhivi portala Bljesak.info u Mostaru je lakše ili teže stradalo čak 17 pješaka. Bitno je naglasiti da je ta brojka nepotpuna jer je riječ samo o slučajevima koji su objavljeni na portalu Bljesak.info. Stvarna brojka značajno je viša.

Podsjetimo, slučaj 21-godišnje pješakinje koja je preminula nakon što je u prometnoj nesreći u Žitomislićima zadobila teže tjelesne ozljede šokirala je Mostar, ali i Hercegovinu. Osvijestila ju ipak nije jer su se slučajevi ozlijeđenih pješaka i nakon nje samo nizali.

Izgubljeni životi 

Posebno je za pješake opasna Dubrovačka ulica u kojoj su 14. studenog stradala dva pješaka, a samo deset dana kasnije automobil ponovno teže ozlijedio pješakinju.

Brojke ozlijeđenih u prometnim nesrećama zaista su zastrašujuće. Primjerice iz HBŽ je u srpnju priopćeno kako je u prvoj polovici 2022. godine na cestama stradalo više osoba nego u istom periodu godinu ranije.

Slučaj koji će javnost dugo pamtiti dogodio se 28. travnja kada su se u mjestu Drežnica sudarili kombi i autocisterna. Vozač autocisterne je preminuo, dok su putnici iz kombija, njih sedmero, preživjeli.

Kombi je, pod neutvrđenim okolnostima, prešao u suprotnu traku, a autocisterna završila u Neretvi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Posebno tragična bila je i nesreća koja se u rujnu dogodila u Jablanici, a u kojoj su život izgubili 20-godišnji mladić i 18-godišnja djevojka.

Stravična nesreća

Samo nekoliko dana kasnije, točnije 24. rujna, život je, u prometnoj nesreći koja se dogodila na Buni, izgubio bračni par Krstić te njihov 9-godišnji sin. Četiri osobe tada su smrtno stradale, a četiri teško ozlijeđene. Smrtno su stradali B. K. (35), M.K. (34) i R. K. (9) koji su se nalazili u automobilu Renault Scenic te M. P. (46) iz automobila BMW X5.

Tragedija je to koju će Hercegovina još dugo pamtiti. Mediji su pisali kako je razlog prometne nesreće prekomjerna konzumacija alkohola te utrka automobila. Samo pet dana nakon što je život u prometnoj nesreći izgubila obitelj Krstić muškarac u Jablanici pijan je skrivio prometnu nesreću i dokazao da ipak lekcija nije naučena.

Da građani BiH alkohol rado konzumiraju prije sjedanja za volan svjedoče podaci koje smo također ‘izvukli’ iz arhive. Pisali smo o ženi iz Gradiške koja je tijekom prometne kontrole “napuhala” 5.19 promila alkohola, ali i muškarcu iz Prijedora kod kojeg je izmjereno 5,5 g/kg alkohola u organizmu. Nimalo su to simpatične brojke koje rezultiraju punjenjem crne kronike.

“Samo” život 

I posljednji mjeseci 2022. godine bili su ispunjeni prometnim nesrećama. Primjerice studeni je obilježio sudar osobnog automobila i konja u Kruševu, a u kojemu je život izgubila vozačica. Prosinac je obilježila teška prometna nesreća u Vrapčićima u kojoj je ozlijeđeno više osoba.

Mogli bismo u nedogled nabrajati prometne nesreće koje su se dogodile u 2022. godini i zasigurno će se pronaći pojedinci koji će se zapitati zašto ovako “crn” tekst za posljednji dan 2022. godine. Razlog je činjenica da je prometnih nesreća bilo i bit će i u 2023. godini.

Neka jedna od Vaših novogodišnjih odluka bude i ona da nikada za volan ne sjedate pijani. Bitnija je ona od svih drugih jer kada se ugase lampice i zaborave vatrometi ostaje “samo” život. Bitniji od svake kapljice.

Foto: Bljesak.info / Prometna nesreća kod Čula


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Brena izazvala burne reakcije zbog haljine koju je ponijela: Vrhunac neukusa! – Senzacija

Brena izazvala burne reakcije zbog haljine koju je ponijela: Vrhunac neukusa! – Senzacija

Film Džem od kavijara na Super Star kanalu! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Film Džem od kavijara na Super Star kanalu! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus