in

Prekograničnim radnicima odlazak na posao uskoro će biti jednostavniji

Prekograničnim radnicima odlazak na posao uskoro će biti jednostavniji
Slatka-Tajna.Eu
Prekograničnim radnicima odlazak na posao uskoro će biti jednostavniji

Hrvatska ulazi u Schengen

Foto: HTV / HRT

Ulazak u Schengen već se obilježava na brojnim graničnim prijelazima. U Murskom Središću organizirano je tradicionalno druženje policijskih službenika Hrvatske i Slovenije, a na prijelazu Kaštel u Istri hrvatski, slovenski i talijanski sindikati održali su konferenciju na kojoj su istaknuli prednosti koje Schengen donosi za radnike koji su do sada na posao putovali preko granice.

Posljednje druženje hrvatskih i slovenskih policajaca prije otvaranja granica u Murskom Središću. Stanovnici s obje strane rijeke Mure slažu se u jednom – ulaskom u Schengen život bi im trebao postati jednostavniji.

– Naši ljudi koji ovdje žive s obje strane rijeke Mure će doživjeti jedno veliko olakšanje, bit će puno više i gospodarskih efekata, za turizam će biti lakše, kaže Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

– Nema više čekanja, nema više kontrola i vraća se jednak režim kakav je bio prije 30 godina, ali ovaj put pod okriljem Europske unije, kaže Janez Magyar, župan Občine Lendava.

Slična poruka danas dolazi iz Istre. Na graničnom prijelazu Kaštel okupili su se hrvatski, slovenski i talijanski sindikalisti.

– Ovdje smo bili i prije devet godina kad je Hrvatska ušla u EU, tad smo već izrazili očekivanje da će pasti ta granica, kaže Peter Majcen, Savez slobodnih sindikata Slovenije.

Simbolično će granica pasti nakon više od stoljeća.

– Mi danas slavimo jer prvi put od vremena Prvog svjetskog rata između Hrvatske, Italije i Slovenije moguće je slobodno kretanje bez granične kontrole, kaže Michele Berti, predsjednik Talijansko-hrvatskog sindikalnog odbora Sjeverni Jadran.

A od toga će koristi prije svega imati pogranični radnici koji su do sada za odlazak na posao morali prolaziti granične kontrole. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Slobodan Kapor, tajnik i pravni savjetnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), rekao je za HTV da prema njihovim procjenama više od 10.000 radnika svakodnevno prelazi granicu kako bi došli do svojih radnih mjesta. Uglavnom je riječ o radnicima s pograničnih područja, od Buja, Buzeta, do Pule, koji svakodnevno odlaze na rad prvenstveno u Italiju, ali i u Sloveniju, rekao je Kapor.

Ulaskom u Schengen, dodao je, očekuju olakšani pristup jer je ljudima koji su radili preko granice izuzetan problem predstavljala upravo stroga granična kontrola i čekanje u dugim redovima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci. 

– Vjerujemo i sigurni smo da će sada biti jednostavnije osigurati tim ljudima puno lakši dolazak na posao, ostvarivanje njihovih prava, i u konačnici, ono što najviše očekujemo je da će se ta siva zona rada, odnosno rada na crno uvelike smanjiti, i da će to doprinijeti zapravo i poslodavcima, rekao je Kapor.

Istaknuo je da postoje još problemi oko reguliranja prava radnika s osnova mirovinskog i socijalnog osiguranja, ostvarivanja prava za vrijeme nezaposlenosti te dvostrukog oporezivanja.

Dolazak na radno mjesto za njih će sada biti znatno olakšan, posebice ljeti. Jer gužve na granicama na koje smo se naviknuli, sada odlaze u povijest. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Popadija epizoda 7: Desa želi da sa Mikijem napusti selo! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Popadija epizoda 7: Desa želi da sa Mikijem napusti selo! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

MASKA JE NOVOGODIŠNJI POKLON ZA VJERNE FANOVE: Selmina nova pjesma će vas rasplakati

MASKA JE NOVOGODIŠNJI POKLON ZA VJERNE FANOVE: Selmina nova pjesma će vas rasplakati