in

Novi javni poziv projekata Evropske unije EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, vrijedan pet miliona KM

Novi javni poziv projekata Evropske unije EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, vrijedan pet miliona KM
Slatka-Tajna.Eu
Novi javni poziv projekata Evropske unije EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, vrijedan pet miliona KM

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu, a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranja riba, prerade žitarica, te proizvodnjia gotove hrane i jela.

Podnosioci prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na ovaj javni poziv i mogu da podnesu prijave za projekte definisane ovim javnim pozivom isključivo samostalno. Prijave više podnosilaca u okviru jednog prijedloga neće biti uzete u obzir. Podnosioci prijava su odgovorni za realizaciju projekta uključujući i finansijske obaveze.

Podnosioci prijave koji su u prethodnom periodu koristili financijsku podršku kroz mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (odnosi se na mjeru financiranu od strane EU4AGRI/EU4AGRI-Recovery) se smatraju neprihvatljivim podnosiocima.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova (navedeni iznosi ne uključuju PDV koji se smatra neprihvatljivim troškom).

Ono što je značajna razlika u odnosu na prethodno objavljeni Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jeste da je rok za dostavljanje dozvole za gradnju (ukoliko je relevantno) pomjeren i da je vezan uz prvi zahtjev za plaćanje prema korisniku (u slučaju da se odobri financijska podrška).

Potvrde o nepostojanju poreskih dugovanja, te potvrda o nepostojanju blokiranih računa su zamjenjene, sa Izjavom podnosioca (u momentu podnošenja prijave). Potvrde nadležnih institucija se dostavljaju naknadno, prilikom potpisivanja Ugovora o financijskoj podršci (u slučaju da se odobri financijska podrška).

Poslovni plan se ocjenjuje na osnovu financijskih i nefinancijskih indikatora, te u ocjeni financijskih indikatora se koriste direktni (efekti investicije na sektor u kome se realizuje) i indirektni (efekti investicije na ostale prihvatljive sektore u kojima podnosilac posluje), efekti investicije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prijave se mogu podnijeti od 15. januara do 6. marta.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/  koji je obezbijedio EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje.

Prva online informativna sesija bit će održana putem Facebook stranice projekta eu4agri,  a vrijeme održavanja informativne sesije bit će objavljeno naknadno.

U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, saopćeno je iz UNDP-a.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako na pravilan način da unosite CINK

Kako na pravilan način da unosite CINK

Laću preduhitrila smrt! Nije stigao da dobije dijete, nju je izabrao za surogat majku, zvao i astrologa: Futa ga u svemu podržavao – Senzacija

Laću preduhitrila smrt! Nije stigao da dobije dijete, nju je izabrao za surogat majku, zvao i astrologa: Futa ga u svemu podržavao – Senzacija