in

Izazovi hrvatskog gospodarstva u 2022.

Izazovi hrvatskog gospodarstva u 2022.
Slatka-Tajna.Eu
Izazovi hrvatskog gospodarstva u 2022.

Po čemu ćemo pamtiti 2022.?

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Rast cijena energenata i hrane, velika inflacija, zbog čega je Vlada bila prisiljena svojim mjerama pomoći građanima i gospodarstvu – ono je po čemu ćemo ponajprije pamtiti godinu na izmaku. Za mnoge je bila iznimno teška. I sljedeća, u kojoj se pridružujemo eurozoni i Schengenu, bit će vrlo izazovna. Ekonomski pregled donosi Sanja Smiljanić Grubišić.

S prvim danima nove godine počelo je odbrojavanje do uvođenja eura. 

– U tu svrhu morat ćemo otkovat veliku količinu novca, morat ćemo posuditi novčanice od drugih središnjih banaka, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić 2. siječnja 2022.

Vlada mijenja uredbu kojom se smanjuju trošarine za najprodavanija goriva. Intervenirat će cijelu godinu u cijene goriva.  

– Vlada pokazuje da država vodi računa o svojim građanima, izjavio je u veljači 2022. predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Brzom intervencijom Vlade sanirana je Sberbank Hrvatska. Kupila ju je Hrvatska poštanska banka. Time je izbjegnuta šteta od gotovo osam milijardi kuna. 

– Klijenti odustaju od podizanja depozita i ostaju štediše naše banke, rekao je 1. ožujka 2022. predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

Hrvatsko gospodarstvo, unatoč inflaciji, trebalo bi rasti stabilnim tempom iduće dvije godine, navodi Agencija Standard & Poor’s. I druge dvije najveće agencije Fitch i Moody’s tijekom godine dižu investicijski kreditni rejting Hrvatske. 

U svibnju je tadašnji ministar financija Zdravko Marić rekao: Ulazak u euro će značiti dodatno poboljšanje i unaprjeđenje hrvatskog kreditnog rejtinga.

Vlada s tri paketa mjera građanima i poduzetnicima pomaže u godini visoke inflacije i rata u Ukrajini. Proljetni je vrijedan gotovo 5 milijardi, a jesenski čak 21 milijardu kuna. Za prosinački paket izdvojeno je malo više od 700 milijuna kuna. 

– Unatoč inflatornim pritiscima na jedan solidaran način pomažemo onima kojima je ova kriza bila najteža i tako očuvamo socijalnu koheziju u društvu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Dinamičnim pregovorima Vlada i sindikati javnih i državnih službi postigli su dogovor o temeljnom kolektivnom ugovoru za 230 tisuća zaposlenika, što će proračun olakšati za 1,125 mlrd. kuna.

– Mislim da smo u datom trenutku izvukli ono što je maksimum, osjetili smo da Vlada ne može preko ove linije do koje je došla, kazao je 1. svibnja 2022. Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

Radi usklađivanja s rastom plaća i inflacijom, umirovljenicima od početka jeseni mirovina raste za šest posto.  

– Model je kompromis između pravičnog po principu uzajamnosti i solidarnog, smatra Silvano Hrelja (Hrvatska stranka umirovljenika).

Sredinom godine Zdravko Marić, dugovječni ministar financija, ali i potpredsjednik Vlade, kreće novim putem. S visokih funkcija odlazi na vlastiti zahtjev.

Sredinom ljeta stiže potvrda o ulasku Hrvatske u europodručje. Poznat je i tečaj po kojem će se kuna mijenjati u euro: 7,5345 kuna za jedan euro. Počelo je i kovanje hrvatskih eurokovanica. 

– Uvođenje eura omogućit će lakše i povoljnije ulaganje u Hrvatsku, smanjit će se ograničenja za gospodarstvenike i ukloniti troškovi promjene valuta, istaknuo je u srpnju 2022. Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik EK za gospodarstvo.

U međuvremenu je Hrvatska u Washingtonu izgubila arbitražni postupak oko Ine koji je pokrenuo MOL, no odbijen je velik dio zahtjeva mađarske tvrtke pa je potencijalna šteta za proračun bitno manja. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mi smo izrazito nezadovoljni da uprava Ine nije vidjela da se ovo događa, rekao je premijer Plenković.

Suočena s energetskom krizom Vlada donosi odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku.

 

– Eventualne viškove poreznih prihoda distribuirat ćemo na način koji će biti optimalan, naglasio je u kolovozu ministar financija Marko Primorac.

Potkraj ljeta zemlju potresa afera INA. Uhićeno je šest osoba na čelu s direktorom sektora prirodnog plina Damirom Škugorom. Uprava MOL-a podnosi ostavku, a Vlada je razriješila hrvatske članove Uprave.

 – Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, uprava je odgovorna za vođenje poslova društva, izjavio je tada ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

U turizmu se ruše rekordi. 11,3 milijardi eura, što je gotovo četvrtinu više nego lani. 

Zadovoljstvo turističkim rezultatima i u prosincu, što će doprinijeti ukupnim rezultatima izrazila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Propao je pokušaj mađarskog fonda, a zatim i četiriju domaćih mirovinskih fondova da postanu novi vlasnici Fortenove. Zaustavljena je prodaja udjela ruskog Sberbanka ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Inflacija cijelu godinu sve više nagriza proračune kućanstava i tvrtki. U listopadu je stopa inflacije dosegnula čak 13,5 posto. 

– Učinili smo sve ono što je u našoj moći da obuzdamo inflatorne pritiske, naglasio je ministar financija Marko Primorac 16. studenoga 2022.

Vlada tvrtkama koje će u ovoj godini ostvariti prihode veće od 300 milijuna kuna, uvodi porez na dobit i to po stopi od 33 posto. 

Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca upozorila je da se radi o porezu na porez koji će zasigurno zaustaviti investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Prosinac donosi izmjene Zakona o trgovini. Trgovci će moći raditi 16 nedjelja u godini. 

– Radimo dobar balans da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj, pojasnio je premijer Plenković.

Početkom godine građani su izabrali motiv i dizajn za euro. Na njezinu kraju pušteni su u prodaju prvi paketi eurokovanica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HARMONIKAŠ IZ BANJA LUKE SE DOSJETIO: Bakšiš kod Željka Đakića se može plaćati karticom

HARMONIKAŠ IZ BANJA LUKE SE DOSJETIO: Bakšiš kod Željka Đakića se može plaćati karticom

Kako da “živa jelka” duže potraje

Kako da “živa jelka” duže potraje