in

Godina prepuna izazova na domaćoj političkoj sceni

Godina prepuna izazova na domaćoj političkoj sceni
Slatka-Tajna.Eu
Godina prepuna izazova na domaćoj političkoj sceni

2022. – godina prepuna izazova

Foto: HTV / HRT

Godina 2022. na domaćoj je političkoj sceni, bez dvojbe, bila prepuna izazova – većinu njih diktirale su posljedice rata u Ukrajini i inflacija. Protekle mjesece obilježila su i politička previranja, afere, uhićenja – ali nije nedostajalo ni svijetlih trenutaka, poput odluke o ulasku u eurozonu i Schengen te otvaranja Pelješkog mosta.

Posljednji koraci prema uvođenju eura i ulasku u Schengen – među postignućima su po kojima ćemo pamtiti godinu na izmaku.

– Ovo je godina isporuke. Jačamo monetarnu i ekonomsku snagu Hrvatske. Ulazimo u Schengen, čime štitimo granice, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Otvorenjem Pelješkoga mosta ostvaren je višestoljetni san – jug je spojen s ostatkom Hrvatske.

– Povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti, rekao je tada premijer Plenković.

– Ovo je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, vjeri, državljanstvu, socijalnom statusu, istaknuo je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Posljedice ruske agresije na Ukrajinu

Uspjeh je bio i službeni početak pregovora o pristupanju OECD-u. A ono s čime se Hrvatska borila, kao i cijeli svijet, posljedice su ruskog napada na Ukrajinu.

Smještaj smo pružili brojnim izbjeglicama. Među prvim parlamentima u Europi, Sabor donosi Deklaraciju o Ukrajini.

Organizirali smo summit Međunarodne krimske platforme. A da ratna zbivanja nisu daleko, Zagrepčani su se uvjerili kada je pala – besposadna letjelica.

– Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku, nema mjesta strahu, poručio je u ožujku Mario Banožić, ministar obrane.

Sve je to bio dodatni motiv za odluku o jačanju hrvatskih vojnih kapaciteta.

Da je modernizacija zaista potrebna, pokazao je i pad MiG-a – srećom, bez poginulih.Na domaćoj političkoj sceni, pak, svatko se borio – za svoja stajališta. Čim su Finska i Švedska podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović najavio je veto dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.

– A onda ću proganjati kao đavao grešnu dušu svakog zastupnika koji digne ruku za ratifikaciju, rekao je Zoran Milanović.

Izmjene izbornog zakona u BiH

Izborni zakon u BiH na kraju je izmijenjen djelomično, a predsjednik prije toga – veto ipak nije uložio.

– Ono što je bila pozicija Vlade očito je jučer postala i pozicija predsjednika Republike, što je meni drago, poručio je Plenković krajem lipnja.

Dragi mnogima nisu bili rast inflacije, poskupljenje hrane i energetska kriza.

Vlada je zbog toga utjecala na cijene goriva, najavila povećanje kapaciteta LNG terminala, a za građane i poduzetnike donijela proljetni i jesenski paket mjera.

Nizale su se afere

I uza sve korake naprijed – trzavica nije nedostajalo. Politička scena zatresla se kada je, zbog sumnji u nezakonite dodjele državnih potpora, uhićen ministar Darko Horvat.

Pod povećalom istražitelja našli su se i ministar Josip Aladrović te potpredsjednik Vlade Boris Milošević. U Vladi ih ubrzo zamjenjuju Ivan Paladina, Marin Piletić i Anja Šimpraga.

I tu kadrovskim promjenama nije bio kraj jer Tomislav Ćorić odlazi u HNB, a ministar gospodarstva postaje Davor Filipović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve je zatim iznenadila ostavka Zdravka Marića, kojeg je naslijedio Marko Primorac, dok ga je na mjestu potpredsjednika Vlade zamijenio Oleg Butković.

– Nikakva rekonstrukcija, ono što je toliko pokvareno ne može popraviti, smatra Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Možete vi sad pjevati tu dvije godine, nećete vidjeti izvanredne izbore, odgovorio je oporbi Plenković.

Afere su se nizale. Zbog spornih natječaja uhićen je bivši ministar Tomislav Tolušić, a u rukama USKOK-a našao se i bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Hrvatsku je tresao skandal s preprodajom plina, zbog čega je, među ostalima, uhićen jedan od INA-inih direktora Damir Škugor.

Nakon otkrića afere, počela su saslušanja na Antikorupcijskom vijeću, koja je saborski Odbor za Ustav osporio.

– Nemojte više licemjerno ići po medijima i tvrditi da se borite protiv korupcije. Ugasite nas, ali onda ušutite, poručio je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

– Pošto ih Vi ne želite pozvati, odbijate ih pozvati, dakle, oni će biti spremni odgovoriti na sva Vaša pitanja, kazao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

Sporost obnove oko potresa

Trn u oku i ove je godine bila sporost obnove nakon potresa. Hrvatskoj je odobreno produljenje roka za korištenje novca iz Fonda solidarnosti do lipnja iduće godine. A kada je o epidemiji riječ, zbog ukidanja većine mjera napokon smo predahnuli.

Svanulo je i turizmu. Sezona je utjecala na projekciju rasta BDP-a od 6 posto. Sa sindikatima je postignut dogovor o rastu osnovica plaća u javnom i državnom sektoru.

Bez dvotrećinske većine u Saboru

Ali dogovora zato nije bilo vezano za obuku ukrajinskih vojnika. Predsjedniku je sporna bila procedura.

– Plenković uporno krši Ustav i terorizira ovu državu, upozorio je Milanović.

– Za nas je to win win, kako god okrenemo. Za oporbu, ovisi o tome što će napraviti, rekao je Plenković.

Dvotrećinske većine u Saboru nije bilo pa je prijedlog – pao. A ove godine doznali smo da je pao i broj stanovnika – na manje od 3 milijuna 900 tisuća. Ali i da smo mala zemlja za velike uspjehe.

Hrvatska je ponovno treća na svijetu!

Bio je to kraj godine za pamćenje – Vatreni, hvala vam!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tea Tairović zakukala: Dvije godine sam bez s.ksa – Senzacija

Tea Tairović zakukala: Dvije godine sam bez s.ksa – Senzacija

Promjena frizure koja će od djevojke učiniti senzualnu ženu

Promjena frizure koja će od djevojke učiniti senzualnu ženu