in

RIZZO RUŽA NAKON DUŽE PAUZE PONOVO NA SCENI: Nisam očekivao, ali hvala papcima na dobroj reklami

RIZZO RUŽA NAKON DUŽE PAUZE PONOVO NA SCENI: Nisam očekivao, ali hvala papcima na dobroj reklami
Slatka-Tajna.Eu

Rizzo Ruža prepoznatljivo je ime koje je obilježilo bh. muzičku scenu tokom 2000. godina. Zvanično se povukao sa muzičke scene 7. jula 2011. godine, kada je velikim koncertom “Živimo zbog ljubavi” ispred BBI Centra obilježio 15 godina karijere. Nakon dugogodišnje pauze, ponovo se vratio, i to u novom ruhu, s pjesmom neobičnog naziva “Trange Frange“. Rizzo priča o tome šta je bilo presudno da se vrati, kako reaguje na one koji ne razumiju pjesmu.

-Nakon duže pauze koje sam napravio reakcije su iznenađujuće i mnogobrojne. Prije svega, ono što nisam navikao, kada su reakcije bile stoprocentno pozitivne, ovaj put sam naišao na neke drugačije. Neke nove generacije uopšte nisu shvatile. Ja sam neki novi Ruža, u ovoj 2022. godini, po meni sve je urađeno kvalitetno. Oni koji nikad nisu pojeli deset ćevapa, ne znaju šta je čaršija, Stari grad. Nisu mogli skontati o čemu se radi. Pjesma govori o čovjeku koji je došao iz Njemačke, pun kao brod. Naišao je na konobara koji mu je izvukao novac na kocki. Na kraju je ostavo bez svega i dobio je pet maraka da se vrati kući taksijem. Reakcije su podijeljene i vodi se rat na društvenim mrežama između onih koji me podržavaju, i hejtera koji mene mrze kao ličnost, ne moje pjesme. Nisam očekivao, ali hvala papcima na dobroj reklami.

Kome je posvećena pjesma?

-Ova pjesma je posvećena starom dijelu Sarajeva, običajima i kulturi. Ja sam prije 12 godina došao u Stari grad i nastojao sam da se uklopim. Ima dosta doskočica, koje sam iskoristio dio teksta. Ovo nije ubelahšaka pjesma, nego s porukom. Sve sam to objedino i na neki način pokušao da ispričam priču o barbutu i ljudima koji su gubili sve na kocki. Kocka je veliko zlo, veće od droge. Ovisnost od droge se liječi, od kocke ne. Posvećena je mojim drugovima koji nisu dočekali da je čuju i vide. Mom velikom drugu i legendi Amiru Bjelanoviću Tuli, Feridu Beriši, lokalnom liku koji je bio poznat u gradskoj raji. Mom drugu Enesu Arnautoviću Priki koji je preselio prije mjesec dana.

Da li je ovo autentična sarajevska priča?

-Iz svog ugla sam prepirčao priču, nešto što je bilo loše u tradiciji Starog grada. Morao sam se uklopiti neke nove trendove i mislim da sam uspio.

Zašto je trajala ovako duga pauza?

-Velika pauza je nastala jer nisam mogao da se oduprem valu turbofolka koji nas je preplavio, kao i većina mojih kolega. Povukao sam se nakon velikog koncerta 2011. godine. Podvukao sam crtu i povukao se. Rodila se ideja od nekih ljudi, na nagovor fanova koji su me podržavali jer je ljubav prema muzici na neki način zamrla. Trebalo se snaći, izgubio sam tu muzičku nit. Mislim da smo napravili dobru priču. Moram spomenuti Adisa Sirbubala, Marina Meštrovića, Vuka Zirojevića, Aidu Mušanović Arsić, mladog reditelja spota Dinu Kadiragića. Dali su poseban štih i urađena je najkvalitetnije moguće u ovom trenutku. Ono što po meni nije bilo dobro je što sam napravio dugu pauzu. Trebao sam raditi singlove, da ne padnem u zaborav.

Da li je nedostajala estrada?

-Jeste. U svakom umjetniku tinja ljubav prema umjetnosti. Ostao sam zatečen u vremenu. Povremeno su se javljale želje, nije bilo snage i ambicije. Ambicija se probudila, rasplamsala se ljubav prema muzici. Nisam želio da se vratim po svaku cijenu. Ostavio sam jak i dobar pečat, tako da sam čekao pravu pjesmu. Vratio sam se sa novom energijom i na velika vrata.

Kakvi su planovi oko promocije pjesme?

-Nema nekih posebnih planova. Medijska promocija u Sarajevu ide kroz „Max mediu“, firmu koje me podržala. Azra Kadirbegović, Web media. Faris Smajić, jedna mladi momak koji radi nove tehnolgije, Instagram TikTok. Ta se promocija svodi na virtualnu i na digitalnu promociju. Pjesma dolazi na taj način do šire publike, radio i televizija su sad u drugom planu. Pozivam sve prijatelje da me podrže.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Koliko se današnji Rizzo Ruža razlikuje od prijašnjeg zvuka?

-Prošlo je više od deset godina, sa nekim pauzama. Pokušavao sam da budem onaj stari. Napravio sam neke kardinalne greške, jer sam u novom vremenu nametao neki stari zvuk. Pjesme su prošle nezapaženo. Pjesma „Navika“ nije naišla na reakcije. Skontao sam da to neće moći proći. Samo tri dana od promocije „Trange frange“ napravila je „bum“ bez reklame. Ovo sad je pun pogodak.

Koliko pratiš nove muzičke trendove?

-Ne nešto pretjerano. Ja sam bio svoj. I u onom vremenu sam bio avangarada, a ne nečija kopija. Saslušam sve, ali ja sam bio urbani pop zvuk, “bosanski lonac“ kako zovem. Imao sam specifične pjesme. Sve oni koji vole i koji će zavoljeti moju muziku moraju znati da se nisam publici nikada dodvoravao.

Da li je ovo definitivni povratak na estradu?

-Bilo bi nepravedno prema sebi i ljudima koji me vole da izdam jedna singl i opet nestanem. Novu pjesmu sam spremao godinu dana. Uz promociju „Trange frange“ postoji ideja da se uradi kaver ili remiks „Stara dobra laž“. To je pjesma koja i danas živi, ostala je kao moj neki zaštitni znak. Planiram da u toku naredne godine uradim još jedan singl. Imam ideju, ali mislim da će bit jedno veliko osvježenje i mnogi će se prijatno iznenaditi.

Kako izgleda danas bh. muzička scena?

-Tada je bio aktuelan dens, pop, rok, rep koji je bio u povoju. Mi nemamo, nažalost više scenu. Imamo par pojedinaca koji su regionalno poznati. Ostala je folk scena. Sve je bazirano na finansijskoj osnovi. Nažalost, Sarajevo više nije muzički centar regije. Sve se svelo na par slova u knjizi. Ja se novim singlom trudim da budem prepoznat i podržan.

Razgovarala: N. N.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BOSNA POSTAJE INVESTICIJSKI ELDORADO: Pročitajte zašto i kako zapadni radnici i poslodavci pripremaju preseljenje u BiH?!

BOSNA POSTAJE INVESTICIJSKI ELDORADO: Pročitajte zašto i kako zapadni radnici i poslodavci pripremaju preseljenje u BiH?!

OVAKO IZGLEDA ANĐELKA U PETOM MJESECU TRUDNOĆE! Isplivali novi snimci! Evo šta radi i kako se ponaša dok region bruji o njoj! – Senzacija

OVAKO IZGLEDA ANĐELKA U PETOM MJESECU TRUDNOĆE! Isplivali novi snimci! Evo šta radi i kako se ponaša dok region bruji o njoj! – Senzacija