in

PRVA REAKCIJA IZ SDA NA NOVI PLAN OSMORKE I HDZ-a: ‘Ovo bi bio zastrašujući udarac državi od kojeg se NE BI OPORAVILA!’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/12\/ilusss.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/12\/ilusss.jpg”,”caption”:”Ilustracija: SB”,”bg”:”302d3b”}]

Danas je sarajvski portal Istraga objavio saznanja o planu stranaka Osmorke i HDZ-a da nesazivanjem konstituirajuće sjednice Doma naroda FBiH u periodu od 30 dana zaobiđu SDA prilikom izbora (pot)predsjednika Federacije!

Naime, amandmanima Christiana Schmidta od 2. oktobra ove godine, rok za sazivanje sjednice Doma naroda FBiH više ne postoji, što u trenutnoj situaciji otvara mogućnost zvaničnicima HDZ-a i NiP-a, Martinoviću i Čampari, da prolongiraju sazivanje sjednice nakon isteka roka prema kojem jedanaest delegata predlaže (pot)predsjednika Federacije. 

Ako se probije rok od trideset dana, (pot)predsjednika Federacije BiH tada predlaže grupa od sedam delegata u određenom klubu. Na taj način stranke osmorke u drugom krugu mogu predložiti potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka i tako zaobići izbor SDA-ovog kandidata za (pot)predsjednika FBiH bez kojeg se ne bi mogla formirati Vlada Federacije BiH, piše portal Istraga čiju analizu možete pročitati u cjelosti na OVOM LINKU

Na ovu vijest prvi je iz SDA reagovao Admir Mulaosmanovic, član Predsjedništva SDA. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti: 

“Kakav politički odron moraš biti da, recimo, prihvatiš ovaj scenarij i na taj način dođeš na vlast? Nije to više pitanje izbornih pobjednika i gubitnika, procedura, demokratskog kapaciteta, funkcioniranja institucija itd. Naprosto prihvataš potpuno urušavanje pravila u državi koja opstaje zahvaljujući naporima da se maligni elementi natjeraju na njihovo poštivanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ovo je kreiranje extra haosa. I doista, ukoliko u Osmorci ovo prihvataju kao recept za njihovo osiguravanje vlasti na federalnom nivou, onda je veliko pitanje šta će se do 2026. izleći iz ovakvog haosa i pravne nesigurnosti. Ovo bi bio zastrašujući udarac državi od kojeg se ne bi oporavila. Bošnjaci? Ne mogu ni zamisliti”, poručio je Mulaosmanović.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAŠ POZNATI PJEVAČ USTAO IZ INVALIDSKIH KOLICA: I danas osjećam posljedice

Dragojević je bikčić veseljko što priprema krave za prave bikove: Lukas opleo po Dejanu zbog voditeljke – Senzacija