in

Vrijeme je za deregulaciju cijena

Vrijeme je za deregulaciju cijena
Slatka-Tajna.Eu
Vrijeme je za deregulaciju cijena

Filipović nakon sastanka s Upravom Petrola: Neugodno sam iznenađen

Foto: HTV / HRT

Više od 200 benzinskih crpki Petrola ponovno je otvoreno nakon jednosatnog zatvaranja u znak prosvjeda zbog Vladinih mjera regulacije cijena goriva. Jutros održan sastanak Uprave te naftne kompanije i Vlade nije donio rješenje. U Petrolu tvrde da su zbog Vladinih intervencija ove godine izgubili gotovo 46 milijuna eura i najavljuju tužbu protiv države ako se situacija ne promijeni. Ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sastanka je rekao da je neugodno iznenađen ponašanjem te tvrtke.

– Ponovno su otvorene 202 benzinske postaje Petrola i Croduxa. Iz Petrola su još jučer najavili ovaj prvi prosvjedni korak zatvaranja benzinskih postaja od 12 do 13 sati zbog Vladinih mjera ograničavanja cijena goriva. No neće sve benzinske postaje biti zatvorene, otvorene će stati one na autocestama i na moru, točenje goriva u ovom periodu bit će omogućeno samo hitnim službama, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Anita Suknjov.

– Iz Petrola su procijenili da je šteta ove godine zbog Vladinih mjera iznosila gotovo 46 milijuna eura, dok bi se ta cifra mogla popeti za 68 milijuna eura ukoliko bi vladine mjere ostale na snazi i u 2023, dodaje Suknjov.

– Naglašavaju da ovim potezom žele ukazati na ozbiljnost same situacije ali i na mogućnost nestašice naftnih derivata u Hrvatskoj, javila je Anita Suknjov.

– Uprava Petrola je na jutrošnjem sastanku prezentirala zaključke njihove skupštine koja je održana jučer gdje oni od nas traže povećanje trgovačkih marži te da se ukine regulacija cijena. Najavili su zatvaranje pumpi danas od 12 do 13 sati i govore da će, ako ne dođe do rješenja koje su oni zamislili, podnijeti tužbu protiv RH, rekao je novinarima ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sastanka s Upravom Petrola.

Istaknuo je da je neugodno iznenađen ponašanjem Petrola.

– Osobno sam prije mjesec dana komunicirao s Inom, a moji najbliži suradnici s Petrolom, tako da razmišljamo, ako dođe do stabilizacije cijena na tržištu Mediterana, da se njihove marže vrate na razinu iz lipnja 2022. kada su trgovačke marže bile 75 lipa. Dakle imali su tu informaciju, ali im to nije dovoljno. U ovim uvjetima marže u Hrvatskoj su iste kao u Sloveniji (75 lipa) i o tome smo danas razgovarali. Oni bi htjeli još veće marže, oko jedne kune.

Što se tiče Petrolovih tvrdnji da u Hrvatskoj ne može poslovati u trenutačnim uvjetima, iznio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

– To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima, kaže Filipović.

Poručio je da treba ići s cjelovitim informacijama u javnost.

– Kod nas nisu ograničene cijene premijskih goriva i oni ih mogu formirati kako žele, rekao je Filipović dodavši da su primjerice u Ini bili zadovoljni idejom da se marže vrate na razinu iz lipnja 2022.  

Kaže da Vlada cijelo vrijeme čuva standard građana kontinuirano intervenirajući u cijene.

– Kad se gleda što je Petrol radio na hrvatskom tržištu potrebno je istaknuti da su oni 2021. preuzeli Crodux, tad su bile druge marže. Imali su veliku investiciju i sad su u situaciji da se to vraća tempom kojim su zamislili. Mi nećemo dopustiti nikome, pa ni Petrolu, da duboko gura ruku u džep sugrađana u vremenima teške krize nego ćemo raditi sve da zaštitimo građane i gospodarstvo, naravno, balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije, poručio je Filipović.

Na pitanje očekuje li ozbiljnije probleme na tržištu, dogovorio je da je to loša poruka prema kupcima.

– Oni će danas zatvoriti pumpe od 12 do 13, to je loša poruka prema hrvatskim građanima, prema njihovim kupcima. Nadam se da će kupci znati cijeniti ona poduzeća koja su se u ovakvim trenucima ponašala korektno od onih koji su htjeli još povećati dobit. Svi u krizi moraju snositi dio tereta. Nitko od nas u Vladi ne ograničava cijene zato što smo mi sretni zbog toga nego zato što je takva situacija, poručio je Filipović dodavši da su oni mišljenja da se marže mogu vratiti na razinu iz šestog mjeseca.

– 75 lipa je u Sloveniji, u čemu je problem? Zašto nisu zatvorili pumpe u Sloveniji? Na to pitanje nisam dobio odgovor jutros, kaže Filipović.

Istaknuo je da je Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata za iduće razdoblje, a da eventualna Petrolova tužba ne bi imala osnovu s obzirom na to da su svi Vladini potezi zakoniti.

– Takva tužba ne bi imala nikakve osnove jer mi sve poteze vučemo u skladu sa zakonom kako bi štitili hrvatske građane, rekao je ministar Filipović.

Petrol Hrvatska: Došlo je vrijeme za deregulaciju cijena

Članovi Uprave Petrola Hrvatska smatraju da je došlo vrijeme za deregulaciju cijena naftnih derivata, da naftne kompanije u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite i da će iduća godina biti još i gora, te da su im sadašnji uvjeti poslovanja neodrživi.

Član Uprave Petrola Hrvatska Vladimir Kuzmić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da su s regulacijom cijena suočeni od 16. listopada 2021. godine.

Istaknuo je da su se odlučili na zatvaranje benzinskih postaja na sat vremena zbog toga jer se ni nakon njihovih višekratnih obraćanja hrvatskoj vladi i resornom ministarstvu, a niti nakon današnjeg šestog sastanka, nije ništa konkretno promijenilo. Kazao je kako žele da se regulacija postavi na temelje koji bi bili održivi, a da je današnje zatvaranje postaja apel da se ukaže na neodrživost takve regulative koja ne omogućuje profitabilno poslovanje Petrola u Hrvatskoj.

Kuzmić je istaknuo da je Petrol distributer naftnih derivata, te da sluša izjave resornog ministra o nekakvim ekstra profitima koje naftne kompanije ostvaruju, no i da distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite. Tvrdi kako su burzovne cijene s mediteranske burze temelj na kojem se naftni derivati u Hrvatskoj kupuju, ali i da je drugačiji položaj njih koji su trgovci naftnim derivatima, koji derivate kupuju i puštaju u prodaju putem svojih benzinskih postaja, dok je u drugačijem položaju Ina koja uz svoju trgovinu posjeduje i proizvodne kapacitete i koja ima priliku ostvarivati rafinerijske marže.

– Nama su nabavni uvjeti bazirani na burzovnim kotacijama. Uzimajući u obzir nabavne uvjete za 2023. godinu situacija je daleko složenija nego što je bila ove godine i današnja odluka je apel da se nešto u tom segmentu napravi, kako bi se izbjegle nestašice goriva, jer uz nabavne uvjete za iduću godinu, odnosno kakve smo dobili ponude za iduću godinu, visina regulirane marže je neodrživa, rekao je Kuzmić.

Predsjednica Uprave Petrol Hrvatska Simona Kostrevc vjeruje da će Petrol postići dogovor s Hrvatskom, te da je prva namjera Petrola da mirnim putem dogovori okvir koji će biti prihvatljiv i za njih i za državu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Govoreći o jutrošnjem sastanku s ministrom Filipovićem, član Uprave Petrol Hrvatska Niko Knez kazao je kako je ministar stavio na stol “jednu određenu ponudu u smislu povećanja” no da su mu iz Petrola rekli kako su nabavni uvjeti višestruko viši, te da ih to povećanje koje je predloženo stavlja u još nepovoljniju situaciju od dosadašnje. Istaknuo je da regulirana marža od 65 lipa nije dovoljna, jer kalkulacija regulirane cijene polazi od burzovne cijene na Mediteranu, bez ikakvih premija.

Navedeno je i da nema baš puno država u EU-u koje primjenjuju regulaciju cijena i ove koje su to primjenjivale shvatile su da je to kontraproduktivno i pustile su da tržište napravi svoje.

Iz Uprave Petrola Hrvatska smatraju i da su se stekli uvjeti da se deregulira tržište, a ako regulacija mora ostati da se nađe razumna mjera koja će omogućiti uredno poslovanje i mogućnost urednog snabdijevanja naftnih derivata.

Petrol je u Hrvatskoj u znak prosvjeda zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva u srijedu zatvorio prodajna mjesta od 12:00 do 13:00 sati. Prodajna mjesta Petrola u Hrvatskoj posluju pod tim brendom i brendom Croduxa.

Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.

Nakon sastanka Uprave Petrola s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, iz te su tvrtke medijima odaslali izjavu koju prenosimo u cijelosti: 

Petrol traži rješenja zbog neodržive regulacije cijena naftnih derivata


Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mio EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mio EUR.

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka.

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, Petrol d.o.o. će danas, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Z zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu.

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište.

U ime tvrtke Petrol se ispričavamo svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša namjera ovim upozorenjem Vladi je spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično poteškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama.

Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti.

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji, priopćeno je iz Petrola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JANINA KĆERKA JE PRAVA LJEPOTICA: Ima 15 godina, ljetuje na luksuznim lokacijama i ima zanimljivo ime

JANINA KĆERKA JE PRAVA LJEPOTICA: Ima 15 godina, ljetuje na luksuznim lokacijama i ima zanimljivo ime

Da li su kafa i mlijeko dobra kombinacija

Da li su kafa i mlijeko dobra kombinacija