in

Praznična atmosfera u Sarajevu, svi smještajni kapaciteti popunjeni

Praznična atmosfera u Sarajevu, svi smještajni kapaciteti popunjeni
Slatka-Tajna.Eu
Praznična atmosfera u Sarajevu, svi smještajni kapaciteti popunjeni

Po informacijama iz Turističke zajednice KS, Novu godinu će uz “Dubiozu kolektiv” dočekati gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, tu su i gosti iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Švedske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po riječima stručnog saradnika za marketing TZ KS Adise Kušundžije, tokom 11 mjeseci 2022. godine Kanton Sarajevo je posjetilo blizu 452.000 turista a ostvareno je više od million noćenja. Blizu 80 posto su strani turisti, koji su KS posjetili iz više od 130 država svijeta.

Najznačajniji udjel u ukupnom turističkom prometu sa aspekta dolazaka turista je iz Hrvatske, Turske, Srbije, UAE, Saudijske Arabije, Njemačke, Slovenije, SAD, Crne Gore i Austrije.

“Godina na izmaku je definitivno bila najproduktivnija u odnosu na sve prethodne, tako da itekako možemo biti zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u 2022. godini”, istakla je Kušundžija.

Turistička zajednica KS, pojasnila je, tokom protekle godine pružila je aktivan doprinos u procesu oporavka i razvoja turističkog sektora kroz potporu blizu 200 institucija, privrednih subjekata, udruženja, saveza ili istaknutih sportskih pojedinaca koji su direktno podržani kroz javne pozive i dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava.

Realizovano je više od 200 projekata i manifestacija iz turizma, sporta, kulture, te drugih važnih oblasti u turističkom lancu.

“Iz budžeta Turističke zajednice KS izdvojeno je milion KM za promociju na najvećim međunarodnim sajmovima turizma & roadshow kampanje, te blizu tri miliona KM uloženo je za projekte značajne za razvoj, unapređenje i promociju turizma”, navela je Kušundžija.

U ukupnom broju raspoloživih soba i kreveta u Kantonu Sarajevo, hoteli imaju najveći udio, a radi se o više od 100 hotela, sa 5.000 soba i 10.000 kreveta. Turistički promet dominira u hotelima, gdje boravi više do 95 posto turista koji posjete KS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Na osnovu informacija koje je Turistička zajednica KS dobila od hotelijera u KS gotovo svi smještajni kapaciteti za predstojeće praznike su popunjeni. Popunjenost u većim hotelima je između 95 i 100 posto”, ističe ona.

U Kantonu Sarajevo ima više od 100 hotela i oni čine najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj, kazala je.

Među značajnijim projektima za narednu godinu su izgradnja sky walk-a, realizacija turističke signalizacije, rješavanje problema parkinga turističkih autobusa, nastavak sufinacijske podrške pravnim i privatnim subjektima koji kreiraju projekte u cilju razvoja i unapređenja turizma.

“Naredna 2023. godina za nas je godina izazova u smislu velikih, važnih i ozbiljnih projekata koji će biti realizovani u cilju promocije, razvoja i unapređenja turizma u Kantonu Sarajevo. Jedan od takvih projekata je izgradnja Alpine coaster-a na Bjelašnici, za koji je u finansijskom planu Turističke zajednice za 2023. godinu izdvojeno 2,5 miliona KM”, kazala je stručni saradnik za marketing TZ KS Adisa Kušundžija.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Obnova Ukrajine bit će najveći europski projekt

Obnova Ukrajine bit će najveći europski projekt

DOK ONA NE PRESTAJE DA PJEVA: Pjevačici zavukli novac u gaćice

DOK ONA NE PRESTAJE DA PJEVA: Pjevačici zavukli novac u gaćice