in

Napetosti na Kosovu i dalje traju, Vučić posjetio postrojbe VS-a

Napetosti na Kosovu i dalje traju, Vučić posjetio postrojbe VS-a
Slatka-Tajna.Eu
Napetosti na Kosovu i dalje traju, Vučić posjetio postrojbe VS-a

Pripadnici mirovne misije NATO-a na Kosovu

Foto: Florion Goga / REUTERS

Sve postrojbe Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru, objavili su u ponedjeljak navečer ministri obrane i unutarnjih poslova.

Predsjednik vlade Kosova Albin Kurti ocijenio je kako srbijanske vlasti predvođene predsjednikom Vučićem pokušavaju oživjeti projekt razmjene teritorija te da na tom tragu izazivaju napetosti u regiji.

Vučić: Vjerujem u pravdu i pravo, ali više od svega u srpsku mudrost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je danas postrojbe vojske na jugu Srbije, dok se Beograd i Priština uzajamno optužuju tko je prouzročio krizu koja traje već 18. dan otkako su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade.

Vučić je danas navečer posjetio postrojbe vojske Srbije raspoređene na jugu Srbije i potom na Instagramu objavio da se, poslije obilaska, sprema za razgovor s predstavnicima Srba sa sjevera.

– Vjerujem u pravdu i pravo, ali više od svega u srpsku mudrost, snagu i odlučnost. Živjela slobodarska Srbija, poručio je danas navečer Vučić na Instagramu.

Na sjeveru su danas Srbi postavili nove barikade, a danas navečer postavljene su barikade i na magistralnom putu iz pravca Kuršumlije u pravcu prijelaza Merdare.

Vučić je ranije danas ocijenio da Priština “histerično inzistira na uklanjanju barikada” jer želi protjerati Srbe s Kosova.

Na konferenciji za medije uz patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, kojem dan ranije nije dopušten ulazak na Kosovo, Vučić je optužio Albance i dio međunarodne zajednice da im je cilj protjerivanje Srba sa sjevera Kosova.

– Konačni cilj je izbacivanje Srbije za sva vremena s Kosova i Metohije, rekao je srbijanski predsjednik.

Srbijanska premiejrka Ana Brnabić objavila je danas navečer na Twitteru da Srbi barikadama “štite svoje pravo glasa” i “pravo na Briselski sporazum”, koji su Beograd i Priština potpisali u travnju 2013, pod pokroviteljstvom Europske unije.

– Oni ce pobijediti i (kosovski premijer Albin) Kurti će biti poražen, poručila je Brnabić.

Kurti: Beograd izaziva napetosti u regiji jer želi oživjeti stare projekte

Predsjednik vlade Kosova Albin Kurti ocijenio je kako srbijanske vlasti predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokušavaju oživjeti projekt razmjene teritorija te da na tom tragu izazivaju napetosti u regiji, uključujući tu postavljanje barikada na sjeveru Kosova.

U intervjuu koji je u utorak objavljen na portalu sarajevskog “Oslobođenja”, kosovski je premijer ustvrdio kako njegova vlada ima načina ukloniti barikade te upozorava kako je njihovo postavljanje rezultat uputa koje dolaze iz Beograda.

– I političke direktive i financije (kosovskim Srbima) dolaze iz Srbije. Uvjeren sam da ovakav narativ neće izdržati, ali mi dajemo malo više vremena KFOR-u, jer to je tražio od nas. Mi imamo snagu, imamo moć da ukinemo onih 11 barikada koje su postavljene prije dva tjedna. Ali, KFOR insistira da im damo još malo vremena, pojasnio je Kurti svoje stajalište.

Njegova je procjena kako je u pozadini sadašnje eskalacije krize na sjeveru Kosova to što vlast u Beogradu želi svojim potencijalom za destabilizaciju regije biti prva koju će slušati EU i SAD-a računajući pri tom da Zapad mogu impresionirati svojim ulaganjima u vojsku koja su sada na razini od tri posto bruto domaćeg proizvoda. Kurti tvrdi kako bi na odnose u regiji mogao utjecati i ishod rata u Ukrajini gdje se Srbija nada pobjedi Rusije jer bi i time dobila poticaj za svoje planove u regiji Balkana.

– Oni bi željeli da se vrate nekim projektima koje su smislili prije nego što sam postao premijer, a to je razmjena teritorija. To je vrijeme (Richarda) Grenella, kazao je Kurti prisjećajući se bivšeg američkog posrednika kojega je postavila administracija Donalda Trumpa, kada su se i pojavila nagađanja kako bi Washington mogao prihvatiti dogovor o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova ne bi li se na taj način riješio problem odnosa Beograda i Prištine.

Destabilizacija regije koju potiče Beograd, smatra Kurti, svakako koristi i Rusiji, a njihovi zajednički napori na tom planu već su vidljivi kroz razvoj događaja u Crnoj Gori što se sada pokušava prenijeti i na druge države regije poput Kosova i BiH.

– Destabilizacija je glavno sredstvo Beograda, ustvrdio je Kurti.

Kosovski ministar: Srbija pod utjecajem Rusije želi destabilizirati Kosovo

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla u utorak je rekao da Srbija pod utjecajem Rusije planira destabilizirati Kosovo kroz podršku srpskoj manjini na sjeveru države koja tri tjedna prosvjeduje i blokira ceste.

– Upravo je Srbija, pod utjecajem Rusije, podigla stanje vojne pripravnosti i naređuje podizanje novih barikada kako bi opravdala i zaštitila kriminalne skupine koje teroriziraju građane srpske nacionalnosti na Kosovu, izjavio je kosovski ministar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Srbija negira da pokušava destabilizirati Kosovo i tvrdi da samo želi zaštititi srpsku manjinu.

Na konferenciji za medije uz patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, kojem dan ranije nije dopušteno ući na Kosovo, Vučić je optužio Albance i dio međunarodne zajednice da im je cilj protjerivanje Srba sa sjevera Kosova.

– Konačni cilj je izbacivanje Srbije za sva vremena s Kosova i Metohije, rekao je srbijanski predsjednik, a posebno izbacivanje apsolutno neposlušnog srpskog naroda s tog područja.

Službeni Beograd je dan ranije priopćio da Kosovo planira napasti Srbe i nasilno ukloniti barikade koje su podigli na sjeveru Kosova, pa naredio najvišu pripravnost vojske, prenosi Reuters.

Srbi na Kosovu podižu barikade od 10. prosinca, nakon uhićenja bivšeg policajca zbog navodnog napada na prostorije kosovske Centralne izborne komisije. Uhićeni Dejan Pantić optužen je za terorizam i napad na ustavni poredak, rekao je tada ministar Sveçla.

Kosovska vlada priopćila je kako je policija spremna djelovati, no da čeka da mirovne snage NATO-a KFOR na Kosovu odgovore na njihov zahtjev za uklanjanjem barikada. Vučić je rekao da su u tijeku razgovori sa stranim diplomatima o tome kako riješiti situaciju.

Srbi na Kosovu u utorak su u Mitrovici kamionima blokirali cestu koja povezuje većinski srpski dio grada s onim s albanskom većinom.

Vojska i MUP Srbije u punoj pripravnosti zbog stanja na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, zapovijedio je da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stupnju pripravnosti, do razine uporabe oružane sile, objavio je sinoć vicepremijer i ministar obrane Miloš Vučević.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je shodno zapovijedi predsjednika Republike naložio podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade, te da se odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednja dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za narušavanje ustavnog poretka, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju već 17 dana, unatoč pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te “shuttle” diplomacije Sjedinjenih Država i EU-a koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol. Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada imja operativni plan za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada nisu učinile.

Beograd je ranije od KFOR-a zatražio da shodno Rezoluciji 1244 VS UN-a, omogući povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo, ali izravni odgovor iz zapovjedništva KFOR-a nije stigao. Napetosti je povećala i odluka Prištine da danas zabrani ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve čiji tron je službeno na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji. Beogradski mediji najavili su da će se Vučić i Porfirije sastati u utorak, no provladina TV Pink javila je da će se sastati tijekom noći, premda o tome nema službene potvrde. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je ranije večeras na Instagramu da će poduzeti sve mjere da zaštiti srpski narod.

– Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nisu nas htjeli čuti ili ih nije previše ni zanimalo da nas čuju, rekao je Vučić u video-snimci.

– U teškoj smo situaciji, ali ćemo dati sve od sebe i brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na sjeveru Kosova i Metohije, rekao je Vučić.

Ministar obrane Miloš Vučević izjavio je da je za Beograd zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajednice i izbjegavanje razgovora, političkog dijaloga o uzrocima, ne posljedicama, koje su dovele do ovakvog vida političke borbe.

Vučević je pozvao sve građane Srbije da ostanu mirni i pribrani, te da ne nasjedaju na lažne vijesti i zlurade komentare, te naglasio potrebu da svi pokažu dostojanstvo, nacionalnu solidarnost i političku zrelost, kao građani i kao narod.

Akrap: Situacija u Crnoj Gori na rubu građanskog rata

Napetosti između Srbije i Kosova i mogući vojni sukob komentirao je za HTV Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

– Mislim da Vučić odvlači pažnju međunarodne javnosti od svih zlonamjernih i štetnih aktivnosti koje planira i provodi već duže vrijeme, a to je politika otvorenog Balkana, gdje zajedno s trenutačnim vodstvom Albanije, radi na destabilizaciji cijelog područja zapadnog Balkana, kazao je Akrap. 

Istaknuo je da situaciju u Crnoj Gori treba pozorno pratiti jer se ona ondje, kako kaže, nalazi na rubu građanskog rata zbog zlonamjernih, štetnih i zloćudnih aktivnosti Rusije i Srbije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U FBiH u novembru povećana proizvodnja mrkog uglja i lignita, manje struje

U FBiH u novembru povećana proizvodnja mrkog uglja i lignita, manje struje

Dnevnik u 19: NSRS ponovo o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini

Dnevnik u 19: NSRS ponovo o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini