in

ZVUCI OD 18 MILIONA EURA: Violine koje ne stare

ZVUCI OD 18 MILIONA EURA: Violine koje ne stare
Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (EPA-EFE/Emilio Naranjo)

Nestvaran zvuk, kao s drugog svijeta, jedinstven i neponovljiv. U 18. stoljeću, legendarni talijanski graditelj violina Antonio Stradivari znao je očarati muzički svijet tonovima svojih instrumenata. Stradivarijeve violine su i danas izuzetno popularne, te na njima sviraju i čuvena njemačka violinistica Anne-Sophie Mutter kao i nizozemski „kralj salonske muzike”, Andre Rieu.

Vjeruje se da je sačuvano oko 1.000 violina iz radionice Antonia Stradivarija. Anne-Sophie Mutter posjeduje dvije iz te kolekcije, „Emiliani” iz 1703. i „Lord Dunn-Raven“ iz 1710. Instrumenti obično nose imena svojih prethodnih vlasnika ili poznatih virtuoza koji su na njima svirali. Njihove cijene se kreću između 3 i 16 miliona eura ali cijene prema gore nisu ograničene.

Kada je Andre Rieu bio zabrinut oko opstanka svog „Johan Strauss Orkestra” zbog nedostatka nastupa tijekom pandemije korona-virusa, razmišljao je o tome da proda svog vrijednog Stradivarija prošle godine. Ali dotle nije došlo. Sada u prazničnim danima njegova violina ponovo zavodljivo odzvanja, pogotovo tijekom njegovog programa „Božić́ s Andreom”.

Dugo vremena, Stradivarijeva „Lady Blunt” slovila je za najskuplju violinu na svijetu s cijenom od preko 15 miliona eura. Nakon 2010., violine Giuseppea Guarnerija del Gesua prodane su na dražbi za više od 16 i 18 miliona eura. Sada kruže daleko veće sume, a kupci često ostaju anonimni. Od instrumenata koje je napravio ovaj proizvođač violina, koji je živio od 1698. do 1744. godine, ostalo ih je samo oko 200 širom svijeta, što povećava cijene.

Njemačko-američki violinist Augustin Hadelich svira na posuđenoj Guarnerijevoj violini od 2020. godine. „Bio sam fasciniran zvukom violine i odmah sam znao da na njoj želim svirati”, rekao je Hadelich za DW. „Zvuk je precizniji i topliji. Naročito kod niskih tonova, violina zvuči jače i punije, a to nemaju sve violine.”

Skupi instrumenti na posudbu na ograničeno vrijeme

Mnogi poznati virtuozi, ali i talentirani novajlije, dobivaju priliku da koriste vrijedne instrumente preko posudbe. Ruska čelistkinja Anastasija Kobekina svira violončelo Antonija Stradivarija iz 1698. godine, posuđeno od jedne švicarske zaklade.

Mlada španjolska violinistica Marija Duenas, koja je 2022. godine potpisala ekskluzivni ugovor s muzičkom kućom Deutsche Gramophon, hvaljena je za virtuozno sviranje i umjetničku zrelost. Ovo je privuklo potencijalne posuđivače na scenu. Njemačka zaklada Musikleben joj je osigurala violinu Nicolo Gagliana. Ovaa 20-godišnjakinja također svira violinu Guarnerija del Gesua iz 1736. godine, pozajmljenu od Nipon glazbene zaklade, koja pripada japanskom ministarstvu obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije i posjeduje najveću Stradivarijevu kolekciju.

Zasvirati jednom na Mozartovoj violini

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neki instrumenti su toliko rijetki da je puka sreća da se na njih uopće naiđe – čak iako to nije violina Stradivarija ili Guarnerija. Violinist Renaud Kapucon obično svira Guarneri del Gesua koji je nekada bio u vlasništvu čuvenog violiniste Isaaca Sterna. Godine 2021., na 100. godišnjici Mozart festivala u Würzburgu, imao je priliku svirati violinu koja je nekada pripadala Wolfgangu Amadausu Mozartu.

Potiče iz radionice Pietra Antonia Dalla Coste, izgrađene 1764. godine. Instrument je u vlasništvu zaklade Mozarteum Salzburg.

Za Kapucona to nije bila samo velika radost, nego i izazov. „Instrumente su donijeli ljudi iz Salzburga i držali su ih sve vrijeme uza sebe”, rekao je Kapucon za DW nakon koncerta. „Ako smo htjeli vježbati, morali smo ih prvo pitati. Tako da ju nisam pretjerano puno držao u rukama, ali u pitanju je svakako bilo divno iskustvo, instrument je bio vrlo snažnog zvuka.”

Interes za buduće zvijezde

Gudački instrumenti – uključujući i Mozartovu violinu – moraju se prepoznala njihova kvaliteta. Na kraju, vrijednost ne određuju samo proizvođač violina ili prethodni vlasnik, nego i poznati virtuozi koji su instrument svirali tijekom stoljeća. „Trudim se utjecati koji također razmišljaju o emotivnom aspektu investicije. Apsolutno je neophodno da mlade i buduće ambiciozne zvijezde imaju pravi instrument u rukama”, kaže stručnjak za violinu Florian Leonhard.

Čuveni violinist David Garrett, koji svojim glazbenim programima doseže milijunsku publiku, dobio je takvu šansu. S 13 godina dobio je na posudbu pravog Stradivarija na nekoliko godina. Nedavno je svirao Guarnerija del Gesua, na posuđenoj violini iz talijanskog grada Cremone. Ovaj 42-godišnjak je bio toliko oduševljen violinom da je u rujnu 2022. u Parizu kupio Guarnerija iz 1736. za 3,5 miliona eura. „Ponuda je za mene bila kao dobitak na lutriji”, rekao je Garrett novinarima tada. Garretta će publika imati priliku čuti na njegovoj “Iconic” turneji sljedeće godine.

(TBT, DW)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čolić održao koncert u zagrebačkoj Areni: Hvala vam puno na božićnom raspoloženju

Čolić održao koncert u zagrebačkoj Areni: Hvala vam puno na božićnom raspoloženju

“DA NIJE GRUDI NE BISMO TE PREPOZNALI!” Marina se skinula, sve kipi i preliva

“DA NIJE GRUDI NE BISMO TE PREPOZNALI!” Marina se skinula, sve kipi i preliva