in

PRVA IZVEDBA OPERE AIDA BILA JE U KAIRU: Naručena je za proslavu otvaranja Sueskog kanala

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (Wikipedia Commons)

Praizvedba jedne od najpoznatijih svjetskih opera – Aide održana je 24. decembra 1871. godine pod ravnanjem Giovannija Bottesinija. Komponovao ju je slavni talijanski muzičar Giuseppe Verdi, a libreto za nju napisao je Antonio Ghislanzoni. Kostime i rekvizite za prvu izvedbu dizajnirao je značajni francuski egiptolog Auguste Mariette. Opera je podijeljena u četiri čina, a radnja se odigrava u staroegipatskim gradovima Memfisu i Tebi u doba vladavine Ramsesa III. (13. – 12. stoljeće pr. Krista).

Zanimljivo je da prva izvedba te opere nije održana u Evropi nego u Kairu. Naime, Aida je izvedena u opernoj zgradi tadašnjeg egipatskog kediva Ismaila iz dinastije Muhameda Alija. U to su vrijeme Egiptom vladali kedivi, nominalno vazali Osmanskog Carstva, no u stvarnosti autonomni vladari. Spomenutu opernu zgradu dao je kediv Ismail sagraditi povodom proslave otvaranja Sueskog kanala. U istoj je zgradi prije Aide izvedena i Verdijeva opera Rigoletto.

Izradu opere Aida od Verdija naručio je upravo spomenuti kediv Ismail, i to za prigodu otvaranja Sueskog kanala, no njena je prva izvedba bila odgođena zbog Francusko-pruskog rata. Verdi nije osobno prisustvovao praizvedbi u Kairu. Navodno je bio razočaran činjenicom da na izvedbu nije bila pozvana široka publika, nego samo uglednici.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Objavljene nove fotografije pljačkašice Mirnese, uprkos tehnologiji tragova nema

BILA U ZADRUZI, PA OSTALA BEZ KROVA NAD GLAVOM I NOVCA: Niko ne zna gdje je nestala