in

Blagdan sv. Stjepana razmjerno topao, u gorju i vjetrovit, gdjegod malo kiše

Blagdan sv. Stjepana razmjerno topao, u gorju i vjetrovit, gdjegod malo kiše
Slatka-Tajna.Eu
Blagdan sv. Stjepana razmjerno topao, u gorju i vjetrovit, gdjegod malo kiše

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

“Iznadprosječna toplina na Božić nekima možda nije odgovarala, ali se na još toplije vrijeme treba pripremiti na blagdan svetog Stjepana. Pritom uz promjenjivu naoblaku malo kiše može pasti uglavnom u gorju. Kiša će biti češća u utorak nakon čega će malo zahladnjeti, ali prema kraju tjedna ponovno toplije, uz mjestimice malo kiše. Osim uglavnom slabog, povremeno do umjerenog vjetra, većinom jugoistočnog, potkraj utorka i u srijedu kratkotrajno će zapuhati bura, podno Velebita i jaka.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na blagdan sv. Stjepana razmjerno toplo, u gorju i vjetrovito, gdjegod malo kiše

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “Na blagdan svetog Stjepana u Slavoniji, Baranji i Srijemu će biti djelomice sunčano, ali nakon mjestimične magle. Zapuhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, a najviša temperatura bit će oko 15 °C.

Iznadprosječna toplina obilježit će blagdan i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme i umjeren jugozapadnjak jutarnja temperatura biti između 6 i 9 °C, a najviša dnevna od 14 do 16 °C.

Pretežno oblačno i vjetrovito uz povremenu kišu bit će u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu također povremeno kiša, ali će biti i sunčanih razdoblja, osobito na otocima. Puhat će slab do umjeren južni vjetar i jugo. Temperatura zraka u gorju od 8 do 13 °C, na Jadranu između 10 i 15 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će slabo do umjereno jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti oko 14 °C, na moru između 14 i 17 °C.

Na jugu Hrvatske također djelomice sunčano i toplo, uz slabo do umjereno jugo pa će i more biti mirno ili malo valovito.”

U nastavku tjedna manje toplo, gdjekad uz kišu

U utorak će na kopnu prevladavati oblačno, a mjestimice će biti i kiše. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar uz pad temperature zraka pa od srijede valja računati na svježa jutra. Uz promjenjivu naoblaku te mjestimičnu jutarnju maglu malo kiše još može biti u gorskim krajevima.

Na Jadranu će uz promjenjivu naoblaku povremena kiša biti češća na sjevernom i srednjem dijelu, a sunčana razdoblja na jugu. Potkraj utorka i u noći na srijedu jugo će na sjevernom dijelu kratkotrajno okrenuti na buru, podno Velebita i jaku. I dalje će biti toplije od uobičajenog za ovo doba godine.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OVAKO ZVIJEZDE SLAVE KATOLIČKI BOŽIĆ! Seve pozirala u zagrljaju sina, Iva uživa sa dečkom, a evo ko je najbolja domaćica n

OVAKO ZVIJEZDE SLAVE KATOLIČKI BOŽIĆ! Seve pozirala u zagrljaju sina, Iva uživa sa dečkom, a evo ko je najbolja domaćica n

Najsmesniji klipovi Balkana

Najsmesniji klipovi Balkana