in

Diljem Hrvatske slavi se Badnjak, na jelovniku riba

Diljem Hrvatske slavi se Badnjak, na jelovniku riba
Slatka-Tajna.Eu
Diljem Hrvatske slavi se Badnjak, na jelovniku riba

Ponuda ribe na zagrebačkom Dolcu

Foto: Vijesti / HRT

Diljem Hrvatske slavi se Badnjak. Iako se tradicija na dan prije Božića razlikuje u različitim krajevima zemlje, neki su običaji svugdje jednaki. Uređuje se kuća i kiti božićno drvce, a na jelovniku je – riba. Doznajte što se nudi, ali i što se najviše traži, u ribarnicama i na tržnicama.

Badnji je dan, posljednji dan došašća i dan uoči Božića, kada mnogi kršćani zapadnoga obreda bdiju u iščekivanju najradosnijeg kršćanskog blagdana, Isusova rođenja. Dan je to bogat običajima, dan zajedništva, koji i ove godine u vjernicima budi nadu i mir. 

Diljem zemlje u tijeku su posljednje pripreme uoči sutrašnjeg blagdana Božića. Badnjak je posljednji dan Došašća – vremena duhovne i materijalne priprave za Božić. U kršćanskom kalendaru Badnjak je dan koji prethodi blagdanu Božića, rođenja Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Božić koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Badnjak je, što znači da je na jelovniku mnogih hrvatskih obitelji riba. Kakva je ponuda ribe na zagrebačkom Dolcu provjerila je novinarka HRT-a Marisabel Majić

Zadarska županija slovi kao najribarskija u Hrvatskoj. Kakva je ponuda ribe u Zadru izvijestila je novinarka HRT-a Žana Morović Rudić.

Traju posljednje pripreme za nadolazeće blagdane i u Varaždinu. Što se najviše traži na tamošnjoj tržnici javila je novinarka HRT-a Sara Badžek.

Običaji na Badnjak

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obveznim. Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Badnji dan ili Badnjak, a posebice badnja večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Naziv je taj dan prije Božića najvjerojatnije dobio od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdije. Vrhunac toga bdjenja jest proslava polnoćke.

Upravo s bdjenjem povezan je niz običaja: unošenje drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i poslije, zatim božićne svijeće, jedna ili tri, redovito povezane trobojnicom. Bdjenje počinje uvečer kad se obitelj okuplja oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame.

Nekada se pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje u godini koja dolazi. Dosta se običaja izgubilo i oni su danas prilagođeni životu u “novom” vremenu, ali naši stari još uvijek čuvaju dio tradicije.

Na istoku Hrvatske se češće priprema riječna riba. Jedno od najpoznatijih takvih jela je fiš paprikaš, koji se tradicionalno na Badnjak u Osijeku građanima dijeli besplatno. U osječkoj Tvrđi bila je novinarka HRT-a Melita Homa koja zna sve o tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dejanu pokazao romantičan momenat sa novom djevojkom!

Dejanu pokazao romantičan momenat sa novom djevojkom!

Вперше сходив на масаж — Віталік Кремінь — Стендап українською черепаХА

Вперше сходив на масаж — Віталік Кремінь — Стендап українською черепаХА