in

VIVALDIJEVA ČETIRI GODIŠNJA DOBA POVODOM ZISMKOG SOLSTICIJA: U Katedrali održan solistički koncert maestra harmonike Nihada Hrustanbegovića

VIVALDIJEVA ČETIRI GODIŠNJA DOBA POVODOM ZISMKOG SOLSTICIJA: U Katedrali održan solistički koncert maestra harmonike Nihada Hrustanbegovića
Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (katedrala.com)

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu je 21. decembra održan koncert maestra Nihada Hrustanbegovića na klasičnoj harmonici. Ovom prigodom i zbog astronomskog značaja solsticija i za početak novog godišnjeg doba Nihad Hrustanbegović je odsvirao Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”. Koncert je trajao vise od sat vremena gdje je nakon ovacija publike Nihad Hrustanbegović zasvirao i svoju kompoziciju “Stork suite”.

Zimski solsticij jedan je od četiri ključna trenutka u godini i s njim počinje novo godišnje doba, dolazi nova vrsta energije, vanjska i unutarnja promjena. Latinska riječ solstitium doslovno znači suncostaj i pojašnjava što se zbiva na nebu u tom trenutku. Bez obzira na različitosti, u središtu svih tumačenja zimskog solsticija su duhovno prosvjetljenje i preporod. Preporod svjetlosti ne događa se samo u prirodi. On se može dogoditi i u našim srcima, u našoj duši. Solsticij je također zbog astronomskog značaja povezan i sa ljudskom, umjetničkom i sakralnom dimenzijom “Četiri godisnja doba Antonija Vivaldija” koja predstavljaju jedinstven muzički opis života na zemlji.

Bezvremensko remek-djelo Antonija Vivaldija “Četiri godisnja doba” kao najveća senzacija instrumentalne klasične muzike na osnovnom nivou je izuzetno autentična i puna blistavih i briljantnih zvukova, genijalnih inovacija sa živopisnim solo linijama koje hvataju suštinu prirode. Najvažniji faktor koji čini njegovu jedinstvenost je činjenica da uključuje osnovne ljudske elemente – protok vremena, ciklus godišnjih doba i prirodu. Program uključuje sezonske slike i zvukove spektakularno, bez sputavanja mašte. Svako godišnje doba nudi odlaznu tačku za raznoliku lepezu metafora. Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” nalaze se na samom vrhuncu klasične muzike uz Betovenovu “Petu simfoniju. Uz tako iskonsku veličinu, njene zasluge nikada neće biti ograničene vremenom zahvaljujući genijalnosti njenog tvorca ali i izvođača.

Nihad Hrustanbegović je u proteklih 20 godina održao više od 1000 koncerata, uključujući 7 puta u Concertgebouw Amsterdam (3 puta solo koncert), France Tour Les 4 Saisons Vivaldi 2015. godine, u La Cathedrale Notre Dame Le Puy en Valley (nacionalni spomenik Francuske, Hodočasnički put Santiago de Compostela i od 1998. dio UNESCO-ve Svjetske baštine), sa Grace Jones u Paradiso Amsterdamu, sa Flairckom u Kraljevskom teatru Carré u Amsterdamu, 2 puta u Viteškoj dvorani u Hagu, i u prisustvu bivše kraljice Holandije princeze van Oranje-Nassau Beatrix u Utrechtu. Kao kompozitor Hrustanbegović je napravio nekoliko muzičkih dela za harmoniku, klavir i orkestar uključujući Wereldpromenade (Stork suita) za Heineken Extra Cold TV reklamu (2007), Balkanska tuga za švicarski kratki film „Zimmer 606“ (dobitnik međunarodnih filmskih nagrada u 2012) Petera Volkarta, Tango Village za holandski dokumentarni film Prirodno rođeni farmeri Jacka Janssena (2016) i “Sto te nema” kao soundtrack za dokumentarni film “Slike iz života BH filma” filma Mustafe Mustafića predstavljenog na Sarajevo filmu Festival 2022. Hrustanbegović je objavio 9 solo albuma od 2007. The Best of Concert Accordion (2007), Opus 7 The Cross over (2010), Live In Concertgebouw Amsterdam (2011), Sevdah za Petronelu (2013 klavirski solo album) Black Orpheus (2013), Vivaldi Četiri godišnja doba (2015), Une belle journée (2016) i U dolini ljubavi i mira (klavirski solo album 2016) i Između izlaska i zalaska sunca Opus Magnum XII (2017 klavirski solo album).

 

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Odgovor EU-a na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA)

Odgovor EU-a na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA)

Poljski izbornik Czeslaw Michniewicz dobio nogu / Bljesak.info

Poljski izbornik Czeslaw Michniewicz dobio nogu / Bljesak.info