in

UPFBiH i sindikati iz realnog sektora: Potpisano sedam kolektivnih ugovora, najniža plaća od 630 do 775 KM 

UPFBiH i sindikati iz realnog sektora: Potpisano sedam kolektivnih ugovora, najniža plaća od 630 do 775 KM 
Slatka-Tajna.Eu
UPFBiH i sindikati iz realnog sektora: Potpisano sedam kolektivnih ugovora, najniža plaća od 630 do 775 KM 

Potpisani su kolektivni ugovorio  o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost prerade metala, drvne i papirne industrije, građevinarstva i građevinske industrije, tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće, trgovine te cestovnog prometa u FBiH, a očekuje se i potpisivanje kolektivnog ugovora iz oblasti hemije i nemetala.

„U protekla tri mjeseca pregovarački timovi UPFBiH i sindikata iz realnog sektora ispregovarali su i potpisali sedam kolektivnih ugovora. Kompletan region nema ispregovaranih sedam kolektivnih ugovora za proizvodne djelatnosti. Potpisanim kolektivnim ugovorima usaglašeno je da se najniža plaća za djelatnosti za koje su potpisani ugovori kreće od 630 do 775  KM. Osim satnica, kolektivnim ugovorima su, također, definirane različite naknade i dodaci na plaću za prekovremeni rad, noćni rad, rad na dan sedmičnog odmora, rad u dane praznika itd. Prema potpisanim kolektivnim ugovorima uz osnovnu plaću i različite vrste naknada, čak i radnici sa minimalnim plaćama imat će mjesečna primanja veća od 1.000 KM. Ovo je rezultat izuzetnih napora poslodavaca, a za dodatna povećanja plaća radnika neophodno je da država donese odgovarajuće zakone kojima će značajno smanjiti poreze i doprinose na plaće“, kazao je Mladen Pandurević, savjetnik u UPFBiH i koordinator za pregovore i potpisivanje kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora.

Istaknuo je da se dogodila i neprijatna situacija sa Sindikatom metalaca u FBiH, čiji je predsjednik samovoljno i neprofesionalno, promijenio dva člana ranije dogovorenog kolektivnog ugovora za djelatnost prerade metala, odbijajući razgovore i napore poslodavaca da se postigne konsenzus. UPFBiH je pokrenulo inicijativu za izmjenu spornih članova Kolektivnog ugovora za djelatnost prerade metala.

Direktor UPFBiH Mario Nenadić naglasio je da su poslodavci najnižu plaću koju je definirala Vlada FBiH i koja prema važećoj uredbi iznosi 543 KM, kroz potpisane  kolektivne ugovore radnicima povećali na 630 do 775 KM za različite djelatnosti.

„Svjesni smo da su radnici najugroženija kategorija i da svi moramo zajedno raditi kako bismo brže donosili rješenja u interesu radnika. UPFBiH neće stati na ovim potpisanim ugovorima, već smo pripremili i ponudili vlastima više pravnih rješenja za povećanje plaća radnika, koje uz male napore ukoliko se usvoji može biti primjenjeno već u februaru za januarske plaće. To rješenje podrazumijeva da većinu sredstava od mogučih povećanja primanja, dobiju radnici, a ne kao što je do sada bio slučaj, da veliki dio bruto primanja radnika, u stvari završi u raznim javnim fondovima i kasama, koje su kao što je poznato prilično popunjene i zato je važno da sindikati, poslodavci i vlasti kroz ekonomsko socijalni dijalog usaglase najbolje i najefikasnije od nekoliko pripremljenih rješenja koja su u formi izmjena propisa poslodavci ponudili vlastima na razmatranje i usvajanje.“

Paralelne i podjednako važne aktivnosti vlasti trebaju biti ukidanje ili smanjenje ogromnog broja parafiskalnih nameta, velikih obaveza za poslodavce po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, što sve skupa jako poskupljuje cijenu rada i našu privredu čini nekonkurentnom u regionalnom i širem okruženju.

„Nastavljamo započete aktivnosti i vjerujem da ćemo iz reprezentativnog Udruženja poslodavaca u FBiH, uskoro imati još dobrih vijesti“, kazao je Nenadić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mostar: Zborovi, orkestri, klape i solisti poklonili gradu blagdanski koncert za pamćenje / Bljesak.info

Mostar: Zborovi, orkestri, klape i solisti poklonili gradu blagdanski koncert za pamćenje / Bljesak.info

Lepa Brena otkrila šta tokom zime stavlja na lice: Zbog ovog rituala izgleda 10 godina mlađe

Lepa Brena otkrila šta tokom zime stavlja na lice: Zbog ovog rituala izgleda 10 godina mlađe