in

HRT: U Saboru obilježen židovski blagdan svjetla

HRT: U Saboru obilježen židovski blagdan svjetla
Slatka-Tajna.Eu
HRT: U Saboru obilježen židovski blagdan svjetla

Vjernici židovske vjeroispovijesti slave Hanuku

Foto: Dnevnik / HRT

Paljenjem prve svjećice na hanukiji, u Hrvatskom saboru danas je prigodno obilježen židovski blagdan svjetla Hanuka u organizaciji Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael.

U ceremoniji paljenja 1. svjećice na hanukiji u povodu Hanuke sudjelovali su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, zajedno- s veleposlanikom Države Izrael u Hrvatskoj Garyjem Korenom i glavnim rabinom Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelom Da-Donom te voditeljicom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijanom Petir. 

Jandroković je istaknuo kako je veliko zadovoljstvo u Saboru imati takvu priliku i obilježiti ovaj važan dan za židovski narod i pokazati širinu, međusobno uvažavanje, razumijevanje i povezati sve ono što nas čini sličnima.

– Mi smo dva naroda koji dijelimo iste vrijednosti i poštujemo jedni druge, a ovaj čin samo je još jedna potvrda da se međusobno poštujemo, razumijemo jedni druge i da želimo graditi svijet na vrijednostima mira, slobode, međusobnog razumijevanja i zaštite svih ljudskih manjinskih prava, naglasio je.

Ocijenio je da su Izrael i Hrvatska razvile tijekom proteklih 30 godina iznimno dobre i kvalitetne sadržajne odnose u mnogočemu, a naše razumijevanje može biti primjer mnogim drugim državama.

– S ključnom porukom proslave pobjede svjetla nad tamom, mira nad ratom, dobra nad zlom, želim svim vjernicima židovske vjeroispovijesti da im ovaj dio godine prođe u dijeljenju vremena s bližnjima u radosti, veselju i ljubavi, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Čudo Hanuke onemogućilo je destruktivne želje, a svjetlo pobjede svijetli i danas

Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren istaknuo je da Hanuka predstavlja čudo svjetiljke koja je nastavila gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja za samo jedan dan.

– Čudo Hanuke onemogućilo je destruktivne želje, a svjetlo pobjede svijetli i danas, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-Don koji je predvodio prigodnu molitvu istaknuo je da Hanuka ima poseban status jer simbolizira i hrabrost, pobjedu i duhovno.

– Hanuka je blagdan, povijesni događaj te s tim vrijednostima se vodimo i odgajamo našu djecu, dodao je.

– Sa zahvalnošću da smo se danas okupili radujući se svjetlosti koja širi vedrinu i nadu te poražava malodušnost, mržnju i zlo, rekla je voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Marijana Petir.

Dodala je da današnjim simboličnim činom obilježavanja blagdana Hanuke potvrđujemo međusobno prijateljstvo, poštovanje i razumijevanje te se prisjećamo pobjede vojno slabog, ali duhovno snažnog židovskog naroda nad moćnim snagama neprijatelja koji je poharao Svetu zemlju i prijetio da će nju i njezin narod gurnuti u tamu.

– Neka ovaj blagdan čuvar svjetlosti ispuni vaša srca i domove toplinom i donese vam blagostanje duha. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!, kazala je Petir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Suve šljive smanjuju rizik od razvoja osteoporoze

Suve šljive smanjuju rizik od razvoja osteoporoze

Nedim Lepić-Reakcija na pjesmu N-team sila moć (neko je morao)❤️

Nedim Lepić-Reakcija na pjesmu N-team sila moć (neko je morao)❤️