in

Dijana Čuljak osuđena na zatvorsku kaznu i povrat 6,6 milijuna kuna / Bljesak.info

Dijana Čuljak osuđena na zatvorsku kaznu i povrat 6,6 milijuna kuna / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Dijana Čuljak osuđena na zatvorsku kaznu i povrat 6,6 milijuna kuna / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Z1 / Dijana Čuljak

Nekoć iznimno moćna novinarka Dijana Čuljak, koja još uvijek ima vlastite novinarske projekte te povremeno savjetuje ministra Banožića, nakon ponovljenog suđenja u aferi Core media opet je nepravomoćno proglašena krivom.

Zajedno sa svojim bivšim poslovnim i bračnim partnerom Vladimirom Šelabajem Sellierom, te još troje suradnika, kažnjena je zbog nezakonitog izvlačenja gotovo 30 milijuna kuna iz Core medije i Media spota, javlja Telegram.

Riječ je o dvjema medijskim tvrtkama što su ih Čuljak i Šelebaj svojevremeno vodili, a sud je sada utvrdio da su od 2005. do 2008. iz njih izdašno isisavali novac. I dok su dobili gotovo iste kazne kao i na prvom suđenju, novčani iznosi koji će bivšim supružnicima biti oduzeti, ako presuda Županijskog suda u Zagrebu postane pravomoćna, značajno su veći.

Naime, prema prvoj presudi Šelebaju je trebalo biti oduzeto 4,5 milijuna kuna, a Dijani Čuljak 1,6 milijuna kuna. Sada je pak sud utvrdio da Šelebaj osim ovih 4,5 milijuna kuna mora vratiti državi i gotovo 6,6 milijuna kuna koji predstavljaju nezakonitu imovinsku korist što ju je stekao. I Dijani Čuljak oduzima se gotovo 6,6 milijuna kuna.

Na koliko će morati u zatvor?

Šelebaj je kao kaznu dobio dvije godine zatvora: godinu bezuvjetnog, te još godinu uvjetno na tri godine.

Dijana Čuljak dobila je ukupno 1,3 godine zatvora. Od toga bi sedam mjeseci trebala doista provesti u zatvoru, a ostatak od osam mjeseci pretvoren je u uvjetnu kaznu, s rokom kušnje od tri godine. Njihovi suradnici Vlado Bućan, Igor Šumaković i Tonček Mandić dobili su uvjetne kazne.
Tajni vlasnici medijskih kuća

U vrijeme kada je počela ova afera, Dijana Čuljak je još bila urednica i voditeljica na HRT-u. Prema nepravomoćnoj presudi, sa svojim tadašnjim suprugom Vladimirom Šelebajem Sellierom u ljeto 2004. dogovorila je da će osnovati Core mediju, tvrtku za produkciju televizijskog programa. Ona je bila tajni vlasnik kako ne bi bio otkriveno da je u sukobu interesa kao djelatnica nacionalne TV kuće.

Prema ugovoru koje su istražitelji pronašli, ona i suprug dijelili su 50:50 dobit Core medije. Kasnije su još, također kao tajni suvlasnici, osnovali i tvrtku Media spot. U njoj su, stoji u presudi, imali dvije trećine poslovnih udjela.
Izdavali su fiktivne fakture

U iduće tri godine Core mediji i Media spotu stizale su razne fakture za koje su, tvrdi sud, Šelebaj i Čuljak vlasnicima tvrtki plaćali proviziju. Oni koji su im poslali račun dobili bi, stoji u presudi, pet do sedam posto provizije od isplaćenog iznosa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tonček Mandić koji je bio direktor u Core mediji sve je račune uredno zaprimao i po Šelebajevom nalogu plaćao. U presudi se navodi kako se radilo o fiktivnim fakturama izdanima za usluge koje nikada nisu obavljene.

Pokajnik na sudu sve priznao

Početkom 2007. s moćnim supružnicima povezao se i Vlado Bućan koji je osnovao novu tvrtku što je trebala poslužiti za izvlačenje novca. On je to priznao na sudu i tijekom prvog i tijekom drugog suđenja.

“Novac s računa te fikus-tvrtke podizao sam preko posrednika. Prema Šelebajevoj uputi, za proviziju od pet posto davao sam ga Igoru Šumakoviću, a pretpostavljam da ga je on predavao Šelebaju. Posredniku koji mi je pomagao u podizanju novca dao sam najmanje 200.000 kuna, a meni je ostalo oko 450.000 kuna”, kazao je u svojoj obrani Bućan. Od Šumakovića je čuo da je “Dijana Čuljak bila mozak cijele operacije”.

“Šumaković mi je rekao da Šelebaj nije baš za televiziju i kako nema pojma, iz čega sam zaključio da netko mora stajati iza toga, te da je to vjerojatno Čuljak”, objašnjavao je Bućan koji prema novoj nepravomoćnoj presudi mora vratiti državi oko 480 tisuća kuna, budući da ih je zaradio na nezakonit način. Mandić i Šumanković nisu ostvarili nezakonitu zaradu.

Šelebaj i Čuljak sve negirali

I Šelabaj i Čuljak od početka ove afere negirali su krivnju. Čuljak je objašnjavala kako nije znala da potpisuje bilo što nezakonito, jer je, tvrdila je, imala bezrezervno povjerenje u Šelebaja. Njezin odvjetnik čak je izjavljivao da ju je Šelebaj obmanuo da bude vlasnica Core medije.

I sam Šelebaj svaljivao je krivnju na druge, od Hloverke Novak Srzić do Marija Cikaća, još jednog pokajnika u ovoj aferi koji je u međuvremenu preminuo. Prozivao je čak i nekadašnjeg ravnatelja policije Olivera Grbića s kojim je Dijana Čuljak nakon razvoda bila u vezi. Okrivio ga je za orkestrirani progon.

Objašnjavao je zatim da on kao kao “poduzetnik iz industrijskog sektora” nije mnogo znao o proizvodnji televizijskih emisija i ugovaranjima tzv. vanjske produkcije. Ipak i nakon ponovljenog suđenja proglašen je krivim.
Čuljak je radila i za ministre

Sve ove optužbe Dijanu Čuljak nisu omele u tome da radi i za državu. Preko svoje privatne tvrtke Adepto media d.o.o. surađivala je s MORH-om. Angažirana je, kako su potvrdili iz MORH-a, od veljače do lipnja 2021. za podizanje razine komunikacijskih sposobnosti i znanja u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo. Za to je dobila 19.008 kuna bez PDV-a.

MORH međutim, nikada nije odgovorio na Telegramov upit zašto je odabrana baš firma Dijane Čuljak i kako je ta javna nabava provedena. I nekadašnji ministar Josip Aladrović angažirao je tvrtku Dijane Čuljak. Njegovo ministarstvo platilo joj je 23.760,00 kn. Što je točno za njih radila, nikada nije potvrđeno.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TO JE MODERNO ROBOVANJE: Sejo Boy otkrio zašto se protivi plaćanju kreditnom karticom

TO JE MODERNO ROBOVANJE: Sejo Boy otkrio zašto se protivi plaćanju kreditnom karticom

Pecivo stvoreno u inat turskom pokušaju osvajanja Austrije

Pecivo stvoreno u inat turskom pokušaju osvajanja Austrije