Categories: Novosti

Vrhovni sud donio konačnu odluku u slučaju “švicarski franak”

Presuda

Foto: Ilustracija / Pixabay

Vrhovni sud dovršio je raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata. Predstavnik Udruge franak Goran Aleksić ocijenio je da je odluka najvišeg suda pravno neutemeljena i da je riječ o pokušaju kompromisa prema bankama.

– Odluka Vrhovnog suda djelomično ide u korist potrošača koji su konvertirali svoje kredite u eure i očekivali potpuno obeštećenje. Dva dana su 22 suca Vrhovnog suda vijećali oko toga. Dvanaest ih se moralo složiti za odluku. Razmatrala su se tri pravna stajališta. U prvom kažu da svi potrošači koji su napravili konverziju nemaju pravo na povrat više uplaćenih iznosa i za tu odluku je glasovalo šest sudaca. Drugo stajalište ide potpuno u korist svih onih koji su očekivali potpuno obeštećenje jer kaže da imaju pravo na porast više uplaćenih iznosa i za tu odluku je glasalo 10 sudaca, znači bili su prilično blizu većine. Međutim jedino je treće pravno stajalište dobilo većinu glasova, trinaest sudaca je bilo za tu odluku koja kaže da svi oni koji su napravili konverziju u euro imaju pravo na povrat zateznih kamata koje su banke izračunale prilikom same konverzije u euro. No pravna priča ovdje nije završila. Ova odluka mora proći kroz interne kontrole Vrhovnog suda – kontrolu službe evidencije sudskih praksi koja može potrajati više mjeseci, ali može doći i do obrata jer se može pokazati da ova odluka nije u skladu sa sudskom praksom, izvijestila je novinarka HTV-a Silvana Skočajić.

– To nije odluka, to je smiješno političko kompromisno rješenje, kojim Vrhovni sud pokušava da svi dobijemo i ovce i nove, a to nije moguće. Znači mi bismo ovime dobili samo zatezne kamate na preplaćene iznose do dana konverzije. Kad se vraća dug mora se vratiti kompletna glavnica duga, a mi konverzijom nismo obeštećeni, mi moramo dobiti punu restituciju, imamo na to pravo, po pravu EU-a, a ukoliko nema glavnice duga, nema ni zateznih kamata, ovo je rješenje političko rješenje, uopće nije političko rješenje. Ja ne razumijem odluku sudaca koju su takvu odluku donijeli. Nadam se da neće ovakva odluka proći provjeru na evidenciji, jer evidencija mora utvrditi da takvo rješenje nije moguće, istaknuo je predstavnik Udruge franak Goran Aleksić.

HUB: Konverzijom riješeno obeštećenje, odluka VS-a suprotna vladavini prava

Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u utorak navečer kako smatra da je konverzijom iz 2015. godine završeno obeštećenje dužnicima po kreditima u švicarskim francima, te današnju odluku Vrhovnog suda smatra suprotnu načelu trodiobe vlasti i vladavine prava.

“Na temelju preliminarnog uvida u priopćenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske, moguće je primijetiti da nije uvažen zahtjev za dodatnom restitucijom, na način na koji su to zahtijevali predstavnici potrošača”, kaže se u HUB-ovom priopćenju.

Međutim, kako se ističe, “Hrvatska udruga banaka i dalje zauzima stav da je konverzijom iz 2015. godine u potpunosti riješeno ovo pitanje” te smatra da donesenim pravnim shvaćanjem Vrhovni sud odstupa od svojih dosadašnjih stajališta iznesenih u oglednom postupku, ali i pojedinih odredbi zakonskog rješenja koje je uredilo konverziju.

“Stoga se može zaključiti da je ovakvo rješenje u suprotnosti s ustavnim načelom trodiobe vlasti i vladavine prava te će, posljedično, negativno utjecati na razinu pravne i investicijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, kao i njezinu percepciju u očima domaće i inozemne investicijske javnosti”, kažu u HUB-u.

Najavljuju da će banke “razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni”.

Vrhovni sud: Potrošači konvertiranih kredita imaju pravo na isplatu zateznih kamata

Vrhovni sud je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata.

Sjednica je sazvana zbog različitih pravnih shvaćanja izraženih u neotpravljenim odlukama ovog suda, a na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala da bi bila usvojena dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca, priopćio je sud.

Dovoljnu većinu u konačnici je dobilo samo pravno shvaćanje da “potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita, nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo… na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita… od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije.

To je pravno shvaćanje dobilo 13 glasova sudaca Građanskog odjela, priopćio je Vrhovni sud.

Samo šest glasova dobilo je prvo pravno shvaćanje da potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita nema pravo na povrat.

Deset sudaca pritom je bilo za odluku da potrošač “ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita.

Goran Aleksić

Foto: HTV / HRT

Aleksić: Odluka Vrhovnog suda pravno neutemeljena i kompromisna prema bankama

Predstavnik Udruge franak Goran Aleksić ocijenio je, nakon što je Vrhovni sud djelomično presudio u korist potrošača u slučaju ‘švicarac’, da je odluka najvišeg suda pravno neutemeljena i da je riječ o pokušaju kompromisa prema bankama.

– Odluka koju je donio Vrhovni sud je pravno neutemeljena i ne postoji u nijednom pravnom sustavu ni Republike Hrvatske niti bilo koje druge zemlje Europske unije. Nije moguće plaćati zatezne kamate na nešto čega nema. Ako nema glavnice duga, onda nema ni zatezne kamate, rekao je Aleksić za Hinu.

Aleksić smatra da će odluka Vrhovnog suda od utorka “pasti na Ustavnom sudu, a ako ne na tom sudu, onda sigurno na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), jer potrošači imaju pravo na punu restituciju koja znači i glavnicu duga i zateznu kamatu”.

– Mi konverzijom nismo obeštećeni i zato imamo pravo na punu restituciju. Tako je prema pravu EU i prema hrvatskom pravu”, dodao je naglasivši kako građani mogu očekivati zatezne kamate na preplaćene iznose.

‘Svi koji se odluče na ustavnu tužbu sigurno će uspjeti’

Ocijenio je da je odluka Vrhovnog suda pokušaj kompromisa prema bankama ”i to debelo u korist banaka” te da će nakon odluke najviše suda svako pojedinačno morati odlučiti hoće li biti zadovoljan ”ovakvom nikakvom presudom ili će ići dalje prema Ustavnom sudu ili ESLJP-u”.

Nadodao je kako je uvjeren da će svatko tko se odluči podnijeti ustavnu tužbu sigurno uspjeti, jer kako zaključuje, odluka Vrhovnog suda nema veze s pravom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Torta od banana i jagoda koja se ne peče

Ovo je valjda jedna od najednostavnijih torti koje možete napraviti, a toliko je ukusna da…

34 minute ago

OSTAVIO PROŠLOST IZA SEBE: Daleko im lijepa kuća, Teodora ga uopšte ne zanima

U toku emisije ”Pitanja gledalaca”, a voditelj je Milan Milošević. Naredno pitanje pročitao je Aniti Stanojlović. Da li se…

45 minuta ago

Matejovic: Atentator na Fica psihički bolesnik?

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica u mjestu Handlovu zaprepastio je ne samo građane Slovačke,…

1 sat ago

Dončić tripl-dablom vodio Dalas do brejka u Oklahomi (VIDEO)

​Košarkaši Dalasa pobijedili su u gostima ekipu Oklahome sa 104:92 i tako poveli sa 3:2…

2 sata ago

RODILA BEZ IDEALNIH USLOVA: Drugarica Milice dala sud o njenoj trudnoći

Drugarica Milice Veličković, M.M, oglasila se za portal, te je dala svoj sud o Miličinoj trudnoći.…

2 sata ago

KAJA ŽELI CRNU VJENČANICU: Čeka potvrdu iz Crne Gore da bi se udala

Pjevačica Kaja Ostojić nedavno je vjerena, a uskoro planira da izgovori sudbonosno “da” partneru Milošu…

3 sata ago