in

Slavica iz Washingtona o povijesnom susretu Biden-Zelenski

Slavica iz Washingtona o povijesnom susretu Biden-Zelenski
Slatka-Tajna.Eu
Slavica iz Washingtona o povijesnom susretu Biden-Zelenski

Branka Slavica javila se iz Washingtona

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u posjet Washingtonu. Riječ je o prvom inozemnom putovanju Zelenskog u 300 dana, otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu. Posjet je počeo susretom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Zelenski i Biden nakon sastanka su održali zajedničku konferenciju za medije.

Bijela kuća sastanak je najavila kao stratešku raspravu o stanju na terenu, o vojnoj pomoći, o sankcijama protiv Rusije. Isto tako, američka strana željela je saznati iz prve ruke od predsjednika Zelenskog što on misli što je putanja, što je nastavak ovog konflikta, javila je Branka Slavica iz Washingtona za HTV-ov Dnevnik 3:

Susret sa Zelenskim inicirao je američki predsjednik Biden početkom prosinca. Nekoliko tjedana trajali su tajni pregovori. Američka strana osigurala je svu logistiku.

Predviđeno je i da se ukrajinski predsjednik po drugi put obrati američkom Kongresu, ali ovaj put uživo.

Svaka strana ima svoju agendu. Washington službeno poručuje kako SAD čvrsto stoji uz Ukrajinu i da je ta potpora dvostranačka. Zelenski želi poslati poruku Kongresu i američkoj javnosti kako je potpora SAD-a krucijalna za Ukrajinu, ali i za zaštitu zapadnih vrijednosti i demokracije. Također, želi uvjeriti sve glasnije skeptike, koji se pitaju kada će rat završiti, da potpora Ukrajini ima smisla.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sjedinjene Države najavile su u srijedu, uoči dolaska ukrajinskog predsjednika u Washington, da će isporučiti Ukrajini svoj najsofisticiraniji sustav protuzračne obrane Patriot.

– Današnja tranša pomoći uključuje po prvi put sustav protuzračne obrane Patriot, sposoban za obaranje krstarećih projektila, balističkih projektila kratkog dometa i zrakoplova na znatno većim visinama od obrambenih sustava koji su isporučeni do sada, rekao je državni tajnik Antony Blinken u priopćenju.

Washington je ukupno najavio 1,85 milijardi dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što uključuje i Patriot, rekao je Blinken.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U FBiH cijene u novembru pale 0,1 posto, godišnja inflacija 17,6 posto

U FBiH cijene u novembru pale 0,1 posto, godišnja inflacija 17,6 posto

Ona nikada nije ni bila sa Harisom u vezi: Brat Rade Manojlović razvezao jezik! – Senzacija

Ona nikada nije ni bila sa Harisom u vezi: Brat Rade Manojlović razvezao jezik! – Senzacija