in

Dodatnih 9,7 miliona švicarskih franaka za finansiranje zajedničkih projekata obuke na zapadnom balkanu

Dodatnih 9,7 miliona švicarskih franaka za finansiranje zajedničkih projekata obuke na zapadnom balkanu

Njemačka razvojna banka KfW i Vlada Švicarske, koju predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), uspješno su zaključile ugovor o finansiranju s ciljem podrške Regionalnog Challenge fonda (RCF). Ovim sporazumom, SDC će izdvojiti 9,7 miliona švicarskih franaka za finansiranje zajedničkih projekata obuke na zapadnom Balkanu.

RCF je finansijski instrument osmišljen da poveća zapošljivost mladih. Fond podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane zajedničke projekte obuke koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz regionalno nadmetanje (izazov).

RCF je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (WB6-CIF) koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona. Finansijska sredstva Fonda u visini od 39 miliona eura, dobijenih kroz njemački finansijski doprinos, povećat će se na približno 49 miliona eura zahvaljujući doprinosu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Klaus-Martin Müller, direktor KfW Njemačke razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku, istakao je da se „Regionalni challenge fond bavi regionalnom integracijom i mogućnostima za ekonomski rast. Već je uspio da spoji privatni sektor i ustanove za stručno osposobljavanje, motiviše preduzeća da se uključe u stručnu obuku udruživanjem sa stručnim školama u podnošenju prijedloga na prethodna dva otvorena poziva. Želimo dobrodošlicu našim partnerima iz Švicarske. Zajedno ćemo moći da proširimo naša zajednička ulaganja u aranžmane dualne i kooperativne obuke širom regiona Zapadnog Balkana. Naša zajednička vizija je modernizovan, zelen i inovativan sektor stručnog obrazovanja i obuke koji uspješno odgovara potrebama preduzeća.”

Derek George, zamjenik šefa Odjeljenja za saradnju, Beograd: „Poznato je da je švicarski dualni sistem stručnog obrazovanja i obuke ključni faktor koji doprinosi našem ekonomskom uspjehu i društvenoj koheziji. Shodno tome, širom regiona Zapadnog Balkana, Švicarska podržava svoje zemlje partnere u oblasti stručnog obrazovanja i obuke (VET) i integracije mladih ljudi na tržište rada. RCF će dopuniti i unaprijediti rezultate švicarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švicarskih programa u regionu će biti na raspolaganju RCF-u. Švicarska i Njemačka su obje članice Donatorskog odbora za dualno stručno obrazovanje. Inteligentan dizajn RCF-a će promovisati naš zajednički cilj unapređenja relevantnosti tržišta rada i uključivanja privatnog sektora u VET. To je podstaklo škole da sarađuju sa kompanijama. Potrebno je pitati partnerske kompanije koji su im profili zanimanja potrebni i koje vještine. Sljedeći korak je da se osmisle i održe ove obuke u saradnji sa kompanijama.”

“Naša nedavna analiza pokazuje značajan rast ekonomije Zapadnog Balkana u 2021. godini i otvaranje novih radnih mjesta. Ali, preduzećima iz šest ekonomija Zapadnog Balkana potrebni su adekvatno kvalifikovani radnici ako želimo da zadržimo ovaj pozitivan trend i odupremo se svim aktuelnim izazovima. Prednosti zajedničke implementacije kooperativnih programa obuke u partnerstvu sa dobro opremljenim pružaocima stručne obuke prepoznate su među mnogim preduzećima. Uz dodatna sredstva koja stižu u Regionalni fond, nadamo se da ćemo doprinijeti tome da još veći broj diplomaca iz programa stručnog obrazovanja stekne vještine potrebne za razvoj karijere u regionu zapadnog Balkana“, rekao je Balša Ćulafić, koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma.

Regionalni challenge fond ima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Nakon prvog poziva, raspisanog 2021. godine, RCF je primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i više od 600 preduzeća. Na kraju je odabrao 37 najperspektivnijih projekata, dodijelivši regiji oko 14,5 miliona eura. Drugi poziv RCF-a za iskazivanje interesovanja bio je otvoren od 7. marta do 14. aprila 2022. godine, na kojem su učestvovala 123 konkurentna konzorcija, od kojih je 47 pozvano u drugu fazu kako bi predali potpuni prijedlog projekta. Konačna selekcija je u toku, a fond će uložiti oko 8,8 miliona eura u najuspješnije kandidate iz drugog poziva.

Regionalni challenge fond je inovativni program koji nastoji povećati produktivnost i konkurentnost poslovanja na Zapadnom Balkanu. RCF je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran KfW Njemačkoj razvojnoj banci, a sprovodi Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF) koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona.

Komentariši

Written by Redakcija

Šareni omoti u koje je utkana ljubav

Šareni omoti u koje je utkana ljubav

ON JE BRATIĆ ČUVENOG PJEVAČA: Reper Dano DB snimio spot za pjesmu Mila

ON JE BRATIĆ ČUVENOG PJEVAČA: Reper Dano DB snimio spot za pjesmu Mila