in

Prošlo je točno 300 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu

Prošlo je točno 300 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu
Slatka-Tajna.Eu
Prošlo je točno 300 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu

Ukrajinski vojnici u Bahmutu

Foto: Yevhen Titov / REUTERS

Prošlo je točno 300 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Vladimir Putin iznenadio je izjavom da je situacija u četiri ukrajinske regije, koje je Rusija anektirala, “ekstremno teška”. Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznenada je došao u Bahmut, razoreni grad na istoku zemlje u kojem se trenutačno vode najkrvavije bitke.

Dolazak Volodimira Zelenskog u Bahmut ohrabrenje je za ukrajinske snage, a poniženje za ruske. Šest mjeseci žestokih borbi rezultiralo je jedino razaranjem grada koji je prije rata imao 70 000 stanovnika. Sada je užarena točka bojišnice. Zelenski je vojnicima dodijelio državne nagrade dok su u pozadini odjekivale eksplozije.

– Neopisivo sam zahvalan na vašoj snazi i motivaciji. Ovdje su ljudi koji nose državu na svojim plećima. Ovo nije samo pitanje Donbasa, jer vi u Donbasu branite cijelu Ukrajinu. Rusi bi nakon Donbasa isto učinili u drugim ukrajinskim gradovima, jer žele izbrisati sve što je vezano za Ukrajinu., rekao je Zelenski.

Moskva je prvi put javno priznala da rat u Ukrajini ne ide glatko. Vladimir Putin FSB-u je naredio pojačani nadzor na ruskim granicama jer je, kako sam kaže, u anektiranim regijama situacija iznimno teška. Čelnike četiriju regija odlikovao je najvišom titulom časti za služenje Rusiji.

– Naša zemlja često se suočavala s izazovima i branila svoj suverenitet. Vojnici na prvoj crti specijalne vojne operacije primjer su iznimne hrabrosti i nesebičnosti. Najviša nagrada domovine, naslov Heroja Rusije, dodjeljuje se vojnom osoblju koje je pokazalo posebnu hrabrost, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Tjedni zajedničkih vojnih vježbi i najnoviji Putinov posjet Minsku probudili su ukrajinske strahove da će se i Bjelorusija uključiti u rat. Iako Kremlj takva nagađanja odbacuje, Kijev je na oprezu.

– Ova koncentracija ruskih snaga u Bjelorusiji dovoljna je za stvaranje prijetnje Ukrajini. Pozorno pratimo što Rusija radi na teritoriju Bjelorusije. Razina vojne prijetnje raste, ali poduzimamo odgovarajuće mjere, rekao je Sergij Najev, zapovjednik Ujedinjenih snaga oružanih snaga Ukrajine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukrajina koju je prije točno 300 dana žestoko napao njezin prvi susjed, mijenjanjem naziva ulica i spomenika što prije želi se što prije osloboditi sovjetskog utjecaja. Mnogi koji su od rođenja govorili ruski, sada ga izbjegavaju. U Kijevu je preimenovano 200 ulica.

– Nazivi ulica, prisutnost pojedinih spomenika nisu pitanje toponimije. Ovdje je riječ o tome da Rusija smatra da Ukrajina nema pravo na postojanje. Nitko više ne želi živjeti u Moskovskoj ulici, rekao je zamjenik načelnika kijevskog gradskog vijeća Volodimir Prokopiv.

U središnjoj Rusiji u Kazanskoj oblasti – nova eksplozija. Prema pisanju agencije TASS prilikom redovitog održavanja eksplodirao je plinovod koji iz Rusije ide kroz Ukrajinu. Poginule su tri osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DALILA DRAGOJEVIĆ IMA NOVOG DEČKA! Razotkrila je objava na Instagramu

DALILA DRAGOJEVIĆ IMA NOVOG DEČKA! Razotkrila je objava na Instagramu

VILA U ZLATU: OVAJ FOLKER ŽIVI KAO U SALONU ANTIKVITETA!

VILA U ZLATU: OVAJ FOLKER ŽIVI KAO U SALONU ANTIKVITETA!