in

ARAPI, OČITO, IMAJU SVOJU RAČUNICU: Saudijski i kineski naftni divovi potpisali važan sporazum. Stiže i Huawei

Slatka-Tajna.Eu

Saudijski naftni div i jedna od vodećih svjetskih energetskih komapnija Saudi Aramco, i kineski energetski divi Sinopec (China Petroleum and Chemical Corporation) istražuju mogućnost saradnje na rafinerijskim i petrokemijskim projektima u Kini i Saudijskoj Arabiji. O tome piše panarapski medij Al Arabiya.

Dvije kompanije potpisale su sporazum o razvoju novog projekta u Guleiju, u provinciji Fujian. U sklopu projekta planira se izgraditi rafinerija nafte kapaciteta 320.000 barela dnevno i petrokemijsko postrojenje kapaciteta 1,5 miliona tona godišnje. Očekuje se da će kompleks biti u funkciji do kraja 2025. godine.

Osim toga, 15. decembra Aramco, SABIC i Sinopec potpisali su Memorandum o razumijevanju za proučavanje ekonomske i tehničke izvedivosti razvoja novog petrokemijskog sustava koji će biti integriran s postojećom rafinerijom u Yanbuu, u Saudijskoj Arabiji.

Mohammed al-Qahtani, viši potpredsjednik Saudi Aramca je izjavio:

“Ovi projekti predstavljaju priliku za doprinos modernom, učinkovitom i integriranom sektoru recikliranja u Kini i Saudijskoj Arabiji. Oni također jačaju našu dugoročnu predanost da budemo pouzdani dobavljač energije i kemikalija najvećem azijskom gospodarstvu.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Podsjećamo: tokom nedavnog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Saudijskoj Arabiji, dvije su strane dogovorile daljnje jačanje bilateralnih odnosa u svim sferama, uključujući i energetski sektor.

Zanimljivo je naglasiti kako je Rijad nakon pregovora s kineskog vođe s prijestolonasljednikom Muhammedom bin-Salmanom odlučio sklopiti ugovor s kineskom kompanijom Huawei, usprkos očitom nezadovoljstvu Washingtona. Naime, Sjedinjene Države upravo glavninu svojih carinskih i sankcijskih barijera sve intenzivnije podižu upravo prema kineskom IT sektoru, koji je i najveća globalna konkurencija onom američkom. Saudijci, očito, imaju vlastite kalkulacije i interese od kojih ne namjeravaju odstupati.

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Božićna utrka magaraca u Čapljini: Eustahije odbranio titulu

Nijaz Tepić Noor godinu završava s dva nova singla – Hayat Production