in

Konferencija o prometnoj važnosti i budućnosti Rijeke

Konferencija o prometnoj važnosti i budućnosti Rijeke
Slatka-Tajna.Eu
Konferencija o prometnoj važnosti i budućnosti Rijeke

Rijeka

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Rijeka je kroz povijest zahvaljujući svojem strateškom položaju izgradila identitet važnog prometnog čvorišta i jedne od ključnih europskih tranzitnih luka, a pred njom je novo razdoblje jer je trenutačno najveće gradilište u Hrvatskoj. Gradi se novi kontejnerski terminal, nova marina i nova cesta koja će luku spojiti s obilaznicom. O prometnoj važnosti i budućnosti grada govorilo se na konferenciji Transformacija Rijeke.  

– Mene veseli da su najavljene, uz ove javne investicije, koje se financiraju ili EU-sredstvima, ili iz državnog proračuna, ili iz gradskog proračuna, i privatne investicije, da su mnoge svjetske kompanije prepoznale Rijeku za razvoj svoga poslovanja, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

– Mi svjedočimo zaista jednoj renesansi i transformaciji Grada Rijeke, ne samo Rijeke, nego i čitavog ovog područja Primorsko-goranske županije, pa i šire, i o tome stalno govorimo – da je opredjeljenje Vlade od samih početaka bilo da Rijeku treba pozicionirati i vratiti na onaj put i ono mjesto koje Rijeci pripada, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

– Činjenica je da je 2022. bila godina isporuke Pelješkog mosta, ulaska u eurozonu i schengenski prostor, naglasio je Butković, kazavši da je Hrvatska zaokružila svoje europske ambicije.

Iduća 2023. godina će biti godina isporuke u Rijeci, rekao je i dodao da će D403, jedna od najskupljih cesta u povijesti Hrvatske, biti završena i time ostvareni uvjeti da terminal na Zagrebačkoj obali, ključan za povećanje tereta i svih gospodarskih aktivnosti, bude u funkciji početkom 2024. godine.

Sljedeće godine trebala bi početi gradnja ACI marine u Porto Barošu, koja će imati 500 vezova, a očekuje se i otvaranje nove bolnice, naglasio je.

Butković je rekao da predstoje i drugi veliki projekti, primjerice na željeznici te da će se sljedećih godina ulagati u željeznicu, spomenuvši uz ostalo i projekt nizinske pruge i projekt izgradnje drugog kolosijeka, modernizacije i obnove željezničke pruge Škrljevo – Rijeka – Jurdani.

U vezi s velikim projektima u Rijeci svi su uvijek bili jedinstveni jer se, kazao je, ne radi o stranačkim projektima nego o velikim infrastrukturnim projektima, budućnosti Hrvatske i temelju gospodarskog razvoja Rijeke.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa je naglasio kako se sada na području te lučke uprave ostvaruju te će do kraja sljedeće godine biti završena ulaganja od oko 140 milijuna eura, a potom će biti započeto novo financijsko razdoblje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Započinjemo novi ciklus u kojemu ćemo do 2027. ostvariti nove projekte vrijedne oko 300 milijuna eura, rekao je.

Naglasio je da se, uz izgradnju D403, očekuje i završetak spojne ceste od Zagrebačke obale do Žabice te da se u sljedećoj godini očekuje i izmještanje automobila s Putničke obale na Deltu.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ocijenio je da je riječ o projektima koji mijenjaju lice grada.

Spomenuo je projekt autobusnog kolodvora i kompleksa Zapadna Žabica za koji bi građevinska dozvola trebala bi biti ishodovana do sredine 2023. godine, dok bi tijekom jeseni trebali početi prvi radovi, odnosno rušenje postojećih građevina, a rok izgradnje je dvije godine.

Sve su te investicije zalog budućnosti, a onda i dodatnog priliva stanovništva u grad, ljudi koji će ovdje naći zaposlenje i graditi Rijeku u budućnosti, zaključio je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Utopljena kuća, investicija koja se vraća

Utopljena kuća, investicija koja se vraća

Transferi Vlade FBiH tokom osam godina prelaze 30 milijardi KM 

Transferi Vlade FBiH tokom osam godina prelaze 30 milijardi KM