in

Koje su prednosti konzumiranja badema

Koje su prednosti konzumiranja badema
Slatka-Tajna.Eu

Nedavna studija o bademima otkrila je da jedan od najzdravijih orašastih plodova sadrži jedinstvenu masnu kiselinu koja je povezana sa poboljšanim zdravljem crijeva.

Nova istraživanja o bademima

Istraživačka grupa na King’s koledžu u Londonu objavila je malu studiju koja je otkrila da jedenje šake badema svakodnevno tokom samo četiri nedelje povećava proizvodnju butirata, kratkolančane masne kiseline, piše Real Simple.

Ova masna kiselina je povezana sa poboljšanim zdravljem mikrobioma creva. Kada ove ćelije funkcionišu na svom vrhuncu, to stvara idealno okruženje za cvjetanje zdravih crijevnih mikroba.

Mikrobiom crijeva je grupa od preko triliona mikroorganizama koji rade zajedno kako bi podržali nekoliko različitih aspekata našeg zdravlja, uključujući crijeva i varenje, zdravlje srca, zdravlje kože, mentalno zdravlje.

Pored ovog najnovijeg otkrića, bademi su odavno poznati kao hrana bogata hranljivim materijama i važan dio ishrane za optimalno zdravlje.

Bjelančevine

Orašasti plodovi su generalno odličan izvor veganskih proteina, a bademi su posebno bogati esencijalnim makronutrijentima. Jedna porcija badema (oko četvrt šolje) obezbjeđuje 6 grama proteina.

Vlakna

Vlakna pomažu u održavanju pravilnosti i zdravog varenja, a istovremeno deluju i kao prebiotik, ili hrana za naše crijevne bakterije, kako bi se poboljšala raznolikost mikroorganizama u biomu. Vlakna koja se nalaze u bademima takođe pomažu da ostanemo siti duže dok regulišemo šećer u krvi nakon jela.

Zdrave masti

Bademi su bogat izvor zdravih nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti (slično maslinama i maslinovom ulju). Ovo, u kombinaciji sa sadržajem proteina badema, takođe dovodi do poboljšane sitosti.

Osim toga, ove vrste masti su povezane sa poboljšanim nivoom holesterola i smanjenom upalom u tijelu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vitamin E

Vitamin E, jedan od vitamina rastvorljivih u mastima koji je snažan antioksidans, pomaže u regulisanju slobodnih radikala u tijelu. Takođe podržava zdravlje našeg vida, reproduktivnog sistema i kože.

Magnezijum

Iako se obično koristi za pomoć pri spavanju ili problemima sa varenjem, magnezijum igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, kao i u funkciji mišića i nerava.

Potrošnja ovog minerala je čak povezana sa smanjenjem krvnog pritiska.

Bakar

Ovaj esencijalni mineral je od vitalnog značaja za telesne procese kao što su metabolizam, apsorpcija gvožđa, zdravlje imunog sistema, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i formiranje kolagena za izgradnju zdravih kostiju i tkiva.

Kalcijum

Bademi su dobar veganski izvor kalcijuma (esencijalni mineral koji se nalazi u mnogim mlečnim proizvodima poput mlijeka i sira) i može pomoći u održavanju jakih kostiju, mišića i nerava.

Fosfor

Slično kao i kalcijum, fosfor takođe doprinosi zdravim kostima i zubima dok pomaže u pravilnom rastu i obnavljanju ćelija u tijelu.

(novosti.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Navijači Vatrene dočekali bakljama: Autobus ide prema Trgu / Bljesak.info

Navijači Vatrene dočekali bakljama: Autobus ide prema Trgu / Bljesak.info

Čarolija u finalu Supertalenta: Pao i poljubac (VIDEO)

Čarolija u finalu Supertalenta: Pao i poljubac (VIDEO)