in

Pregovori visokih dužnosnika da se riješi sve dublja politička kriza

Pregovori visokih dužnosnika da se riješi sve dublja politička kriza
Slatka-Tajna.Eu
Pregovori visokih dužnosnika da se riješi sve dublja politička kriza

Prosvjed u Peruu

Foto: Claudia Morales / REUTERS

Nakon nasilnih prosvjeda posljednjih dana u kojima je ubijeno više od 20 ljudi, a stotine su ozlijeđene, u Peruu traju pregovori visokih dužnosnika kako bi se pokušala riješiti sve dublja politička kriza izazvana svrgavanjem predsjednika Pedra Castilla.

Castillo, koji je trenutačno u pritvoru, pod istragom je zbog optužbi za pobunu i zavjeru. On sve optužbe poriče te inzistira na tome da je i dalje legitimni predsjednik zemlje. U tome ga prosvjedujući podržava dio Peruanaca koji ujedno traže zatvaranje Kongresa, ostavku novog predsjednika Dine Boluartea te prijevremene izbore.

– Ovdje smo jer želimo mir, želimo da se mir vrati u našu zemlju. Proživljavamo veoma tužnu političku situaciju, i znam da ćemo samo ujedinjeni i uz zajedničko djelovanje uspjeti ovom kaosu jednom zauvijek stati na kraj, rekla je Camila Ruiz iz Lime.

Višednevna drama u Peruu – tisuće turista ne mogu napustiti zemlju u Peruu

Broj poginulih u prosvjedima diljem Perua svakodnevno raste. U toj južnoameričkoj državi već se danima prosvjeduje zbog svrgavanja bivšeg predsjednika Pedra Castilla. Zračni, cestovni i željeznički promet paraliziran je – pa tisuće turista ne mogu napustiti zemlju.

U velikom dijelu Perua na snazi je policijski sat. Zemlju potresa velika politička kriza. U nemirima je ubijeno najmanje 20 ljudi. Običan turistički posjet turistima je postala avantura života. Više tisuća turista zapelo je u Peruu i traži izlaz.

– Upravo smo pješačili sedam i pol sati od podnožja Machu Picchua do ovdje jer su neredi ovdje u Peruu blokirali dio željezničkog puta. Dobro je što smo vidjeli Machu Picchu. Loše je što smo ga vidjeli u ponedjeljak,što znači da smo ovdje već neko vrijeme. Zaglavili smo, rekao je Kyle Jung, turist iz SAD-a.

– Trenutačno smo stvarno pod stresom. Zapravo ne možemo napustiti Cusco. Svaki put kad izađemo van, događaju se gomile prosvjeda. Jučer sam čula sam eksploziju preko ceste. Ovo je stvarno napeta situacija, rekla je Jessica Diel, turistkinja iz Australije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najveća turistička meka Machu Picchu već pati od nestašice hrane zbog prometne blokade.

– Gubimo novac i klijente. Ova će situacija jako utjecati na nas,osobito sada uoči Božića. Mnogi Peruanci ovise o turizmu i bit će teško njima i njihovim obiteljima, rekla je Gladys Esquivel, poduzetnica u turizmu, Cusco.

A svojim obiteljima želi i grupa turista koja šalje poziv u pomoć:

– Želimo obavijestiti cijeli svijet da smo, nažalost, kidnapirani u Peruu. Država nam nije dala odgovor kako da odemo u svoje zemlje. Okruženi smo prosvjednicima i bojimo se fizičkih napada, poručio je turist iz Bolivije.

– Tražimo pomoć. Ovdje smo taoci bez novca, vode, struje. Trebamo vašu pomoć, rekla je turistkinja iz Francuske.

U političkom kaosu u zemlji lokalne vlasti i ministarstvo prometa pokušavaju pronaći rješenje. Američki State Department izvijestio je kako je u kontaktu sa svojim državljanima,no utrka s vremenom posebno je opasna za jednu američku turistkinju koja je ostala bez lijekova.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako savršeno nanijeti eyeliner na oči sa spuštenim kapcima

Kako savršeno nanijeti eyeliner na oči sa spuštenim kapcima

Hoài Linh – Chí Tài #shorts

Hoài Linh – Chí Tài #shorts