in

Sanja Pilić za Bljesak.info: Čitanje i razgledavanje slikovnica zbližava roditelje s djecom / Bljesak.info

Sanja Pilić za Bljesak.info: Čitanje i razgledavanje slikovnica zbližava roditelje s djecom / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Sanja Pilić za Bljesak.info: Čitanje i razgledavanje slikovnica zbližava roditelje s djecom / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanje i razgledavanje slikovnica zbližava roditeljice s djecom, stvara buduću naviku čitanja, a i smiruje. Vrijeme tada sporije prolazi i osjeća se bliskost, izjavila je za Bljesak.info Sanja Pilić, hrvatska književnica za djecu i mlade i nagrađivana pjesnikinja.

Autorica uz čije knjige odrastaju generacije 

Književnost za djecu nije lako pisati zato što se potrebno „vratiti“ u one dječje godine i um kako bi bilo vjerodostojno i autentično, a Pilić kaže da je „jedan dio nje uvijek ostao dijete, zaigran, sklon sanjarenju i zafrkanciji.

“Taj dio se probudi obično kad se uhvatim pera, onako, sam od sebe. Osim svega puno se družim s mladim ljudima, s mojom obitelji, s djecom, s ljudima koji su vesele prirode. Jutros na kavi na primjer, skupilo se društvo i smijali smo se na raznolike teme. Svi se dobro poznajemo, različitih smo profesija i godišta. I tako mi obično započne dan. Volim biti sretna. Jako ugodan osjećaj“, govori uz smijeh.

Brojne generacije odrastaju uz njene knjige jer je i lektirna autorica, a trenutačno, kaže, djeca najviše vole čitati slikovnice o Maši.

Foto: Slobodna Dalmacija, screnshoot / Serijal Sanje Pilić o djevojčici Maši

Svi vole brbljavu i znatiželjnu Mašu

“Prepoznala su se, pogotovo klinci nižih razreda. Zavoljeli su tu brbljavu, znatiželjnu, samostalnu djevojčicu, jer se negdje i oni osjećaju takvima. A stariji uzrast rado čita moje romane za tinejdžere. Mislim da im se sviđa što u njima pronalaze sebe i jednostavno se identificiraju s junacima koje stvaram. S lakoćom me čitaju, ne davim ih previše s onime što ih ne zanima. I romani obično imaju sretan, razrješujući završetak“, ističe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pilić nominirana i za “malog Nobela” 

Pilić je nedavno nominirana i za malog Nobela, odnosno nagradu Hans Christian Andersen koja se tradicionalno dodjeljuje piscima za djecu.

“Vrlo sam se razveselila nominaciji. Učinilo mi se da je pala iz ‘vedra neba’ jer nisam o njoj razmišljala, sasvim sam i zaboravila na tu nagradu, a onda mi je prof. dr. sc. Diana Zalar javila da sam nominirana od Hrvatskog centra za dječju knjigu. Baš me je razveselila. Naravno, nemoguće je dobiti je, ali meni je već i nominacija velika radost“, otkriva.

“Djeca me zadive shvaćanjem teksta i pametnim pitanjima” 

Djeca sasvim sigurno manje čitaju ono što bismo nazvali „čitanjem literature“, nemaju usredotočenost na duže forme, romane, knjige koje eventualno zahtijevaju dublje promišljanje, objašnjava, dok puno više čitaju portale, društvene mreže i zanimljivosti koje su im važne, ali je katkad zadive shvaćanjem teksta  i pametnim pitanjima koja postavljaju.

I odraslima bi, dodaje, bilo korisno katkada pročitati književnost za djecu.

“Mislim da je dio mog „djetinjastog“ duha opstao između ostalog zato što i dalje čitam ili razgledavam knjige za djecu, odlazim u kazališta i gledam dječje predstave, a i filmove. Također, imam unuke, doduše Maša i Rene već imaju preko dvadeset godina, ali Bartol i Marul su još klinci i oni me ‘pomlađuju’“, izjavila je za Bljesak.info Sanja Pilić, popularna hrvatska književnica za djecu i pjesnikinja.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nedjelja barem djelomice sunčana, ali hladnija, ponegdje magla, jaka bura

Nedjelja barem djelomice sunčana, ali hladnija, ponegdje magla, jaka bura

GORI ZEMLJA: Pogledajte kako “Sandžak Tapani” pravi lom u Sarajevu

GORI ZEMLJA: Pogledajte kako “Sandžak Tapani” pravi lom u Sarajevu