in

U četvrtak promjenjivo i toplije, kiša većinom navečer, jača jugo

U četvrtak promjenjivo i toplije, kiša većinom navečer, jača jugo
Slatka-Tajna.Eu
U četvrtak promjenjivo i toplije, kiša većinom navečer, jača jugo

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Blago zatopljenje u sljedećim danima stiže s jugozapada, a s njim i veća količina vlažnog te nestabilnog zraka. Kiša će već potkraj četvrtka padati u većini krajeva, a u južnijima će do subote ujutro pasti i veća količina. Pritom će u noći na subotu u većem dijelu unutrašnjosti kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te postupno prestajati. Na Jadranu će osim često obilnijih pljuskova s grmljavinom na nevolje prouzročiti i jugo, prolazno jako, na udare mjestimice i olujno.

U subotu slijedi razvedravanje i osjetno zahladnjenje pa će od nedjelje opet biti sunčanije, ali razmjerno hladno, na Jadranu tijekom vikenda uz često jaku buru, osobito na sjevernom dijelu ponegdje i s olujnim udarima.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak promjenjivo i toplije, kiša većinom navečer, jača jugo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U četvrtak počinje pritjecati sve topliji, ali i vlažniji zrak, pa su sunčana razdoblja na istoku Hrvatske najizglednija prijepodne. No jutarnja magla će biti česta, ponegdje i dugotrajna pa bi sunce ponegdje moglo izostati. Potkraj dana s jačim naoblačenjem stiže kiša. Jutarnja temperatura oko 0 °C, a dnevna od 4 do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju malo toplije, uz sunčana razdoblja nakon jutarnje magle. Vjerojatnost za kišu popodne raste na jugu područja, a drugdje tek potkraj dana, kada bi se kiša ponegdje mogla smrzavati u dodiru s hladnom podlogom.

Na zapadu zemlje prevladavat će oblačno, tek rijetko uz ponešto sunca. Ujutro po gorskim kotlinama magla. Već popodne mjestimice je moguća kiša, najprije na sjevernom Jadranu, no glavnina stiže potkraj dana i u noći, s lokalnim pljuskovima pa i grmljavinom. Popodne će na moru zapuhati jugo i jačati. Dnevna temperatura od 10 do 13 °C, u gorju od 3 do 6 °C.

U Dalmaciji promjenjivo uz sunčana razdoblja. Kiša je popodne moguća na sjeveru, a do kraja dana i drugdje. Umjeren sjeverozapadni vjetar će okrenuti na jugo koje će jačati na umjereno do jako, navečer i olujno.

Veći dio četvrtka na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno. Malo kiše može pasti tijekom jutra, a s jačim naoblačenjem ponovno potkraj dana. Popodne će zapuhati umjereno jugo te postupno jačati prema kraju dana.”

U petak i subotu jugo i oborine pa razvedravanje i bura

“Glavnina kiše na kopnu će pasti tijekom promjenjivog i razmjerno toplog petka, kada bi u unutrašnjosti Dalmacije te u gorju opet mogla pasti zamjetne količina kiše. U subotu uz osjetno zahladnjenje kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, a jutro će biti najtopliji dio dana. U nedjelju sunčanije i stabilnije te hladno.

Na moru u petak izražena južina i osjetni porast temperature zraka. Pljuskovi s grmljavinom bit će razmjerno česti, ponegdje i jače izraženi, pa će lokalno pasti obilna kiša. Jugo slabi već u subotu, a zapuhat će jaka bura s olujnim udarima. Njezino jačanje pratit će postupni prestanak oborine i razvedravanje, ali i osjetan pad temperature. U nedjelju sunčanije i hladnije uz slabljenje bure.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ferrari, Lamborghini, Porsche, Rolls Royce… Srpska estrada u bijesnim mašinama: Vozni park od 600.000 eura, a njemu dobro u kolima od 2.000 eura! – Senzacija

Ferrari, Lamborghini, Porsche, Rolls Royce… Srpska estrada u bijesnim mašinama: Vozni park od 600.000 eura, a njemu dobro u kolima od 2.000 eura! – Senzacija

m:tel isplatio 40 miliona KM dividende

m:tel isplatio 40 miliona KM dividende