in

Sajam, panel i radionice u okviru Dana poduzetništva žena u Nahli

Sajam, panel i radionice u okviru Dana poduzetništva žena u Nahli
Slatka-Tajna.Eu
Sajam, panel i radionice u okviru Dana poduzetništva žena u Nahli

Žene, prema savremenim ekonomskim istraživanjima, igraju ključnu ekonomsku ulogu u uvođenju inovacija na tržište i kreiranju novih radnih mjesta, što predstavlja značajan doprinos kako globalnom ekonomskom rastu, tako i razvoju lokalnih zajednica. To je jedan od razloga zašto je, posebno posljednjih godina, došlo do značajnih promjena u kreiranju politike u ovoj oblasti na evropskom nivou, pa se na poduzetništvo žena sve više gleda kao na ekonomsko pitanje, a ne samo pitanje rodne ravnopravnosti.

Razlozi zbog kojih žene pokreću biznise su različiti, ali potrebe poduzetnica, naročito na počecima, su iste. Posljednjih 10 godina CEI Nahla aktivno radi na osnaživanju poduzetnica kroz edukaciju, mentorstvo, ali i finansijsku pomoć te organiziranje prilika za promociju i umrežavanje. U okviru Dana poduzetništva 2022 objedinjeno je više takvih aktivnosti, a pored sajma i panela, poduzetnice su dobile priliku i za besplatne radionice, mentorstvo, kao i B2B sastanke u novoosnovanom poduzetničkom kutku u Nahli.

Veliki interes

Dani poduzetništva žena počeli su Sajmom biznisa bh. poduzetnica tokom kojeg su posjetitelji imali priliku kupiti proizvode malih biznisa koje vode žene, a koji se bave izradom prirodne kozmetike i biljnih preparata, dekorativno-upotrebnih predmeta za dom, nakita i odjeće. Sajam je bio prilika da poduzetnice predstave svoje biznise široj javnosti, ali i da razmijene iskustva i povežu se u cilju unapređenja poslovanja.

Veliki interes posjetitelja privukla je i panel diskusija Uloga neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja u poduzetništvu žena u BiH – koja je okupila predstavnike/ce poduzetnica i nevladinog sektora, otvorila neka od značajnih pitanja vezanih za poduzetništvo i učenje poduzetničkih vještina u našoj zemlji, a posebno poduzetništvo žena te skrenula pažnju na izazove s kojima se susrećemo kao društvo i moguće načine njihovog prevazilaženja.

“Naše iskustvo u prethodne 22 godine rada pokazalo je da obrazovanje, ulaganje u sebe i konstantno učenje nema alternativu. To posebno dolazi do izražaja u poduzetništvu, gdje nakon početne hrabrosti u savladavanju izazova i kreiranju biznisa proces učenja nikako ne treba stati. Neophodno je ulagati u nove ideje, nova znanja i inovacije, umrežavati se i konstatno uviđati potrebu za usavršavanjem,” istakla je u uvodnom obraćanju panela predsjednica CEI Nahla Sehija Dedović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u svom obraćanju je govorio o potencijalu malih biznisa kao generatora ekonomskog razvoja u svakom društvu i naglasio važnost rada na vraćanju povjerenja u institucije i pojedince koji obavljaju javne funkcije kroz transparentne procese i programe podrške.

Svoja iskustva kad je u pitanju formalno i neformalno obrazovanje i poduzetništvo podijelile su dvije poduzetnice – Aleksandra Lovrić, kreatorica brenda Loverich i kreativna direktorica projekta No Nation Fashion/lead by IOM i Nerma Mehanović, vlasnica brenda So i čokolada.

Aleksandra Lovrić je istakla značaj neformalnog obrazovanja i učenja kroz iskustvo i posebno naglasila važnost etičkog poslovanja i posmatranja šire slike tokom razvoja vlastitog biznisa. Poručila je sadašnjim i budućim poduzetnicama da ne budu usmjerene samo na vlastitu korist, već i na dobrobit šire zajednice, jer im se na taj način otvaraju brojni putevi i postižu mnogo više.

Ključ uspjeha

Ključem uspjeha u biznisu Nerma Mehanović smatra posjedovanje vještine u vlastitim rukama i rad s ljubavlju koji čini razliku u svakoj vrsti posla. Njena poruka poduzetnicama bila je da je znanje danas dostupno svuda i da trebaju iskoristiti svaku priliku za usavršavanje i prikupljanje informacija koje će im pomoći u unapređenju poslovanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Elvira Leka, izvršna direktorica Centra za edukaciju i istraživanje Nahla u Sarajevu, govorila je o značaju neformalnog obrazovanja u poduzetništvu, ali i u svakom segmentu razvoja naše ličnosti i naglasila da je izuzetno važno raditi na tome da obrazovni programi u našoj zemlji – i formalni i neformalni – potiču razvoj poduzetničkog razmišljanja i ohrabruju svaku osobu na promjene i pozitivne iskorake u vlastitom životu, ali i u užem i širem okruženju.

Ajka Rovčanin iz Instituta za razvoj mladih Kult i Dženan Šarić iz Startup studija Fondacije Mozaik upoznali su prisutne s uspješnim modelima pružanja podrške poduzetnicama u osnivanju preduzeća i njihovom opstanku. Oni su naglasili da trenutno u našoj zemlji ima mnogo prilika za ostvarivanje finansijske podrške za male biznise, dostupnih grantovskih i kreditnih sredstava, ohrabrili poduzetnice da traže informacije i podsjetili da je mreža podrške u ovim organizacijama uvijek dostupna za one koji žele unaprijediti svoje poslovanje.

Na panelu je zaključeno da je za bolju poslovnu klimu, i razvoj poduzetništva, a posebno poduzetništva žena u našoj zemlji, pored veće dostupnosti informacija i finansijske podrške u razvoju biznisa, neophodno uložiti dodatne napore na pojednostavljivanju procedura i kreiranju kvalitetnijih zakonskih rješenja koja će poticati, a ne kočiti razvoj inovativnih poslovnih ideja.

Aktivnosti u Nahli se nastavljaju tokom novembra i decembra, radionicama za poduzetnice u oblasti vođenja društvenih mreža, računovodstva i finansija, individualnim mentorskim programom u oblasti marketinga, finansija, prodaje i planiranja biznis modela te B2B sastancima u cilju razmjene ideja i uspostavljanja saradnje među poduzetnicama.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Emina Jahović otišla u Medinu: Pjevačica sa hidžabom na glavi! (Foto) – Senzacija

Emina Jahović otišla u Medinu: Pjevačica sa hidžabom na glavi! (Foto) – Senzacija

SPOT NA SVJETSKOM NIVOU: Ivana Elektra “osvježila” šampanjac

SPOT NA SVJETSKOM NIVOU: Ivana Elektra “osvježila” šampanjac