in

Pitali smo WHO koju vodu preporučuju građanima: Flaširanu ili onu sa česme?

Slatka-Tajna.Eu

Već danima traje debata u bh. javnosti o kvaliteti vode za piće, a potaknuta nedavno objavljenim nalazima prema kojima je čak sedam flaširanih voda sadržavalo fekalne bakterije. N1 je poslao upit i uredu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini, zatraživši preporuku za građane: Koja voda je zdravija za piće, ona sa česme ili flaširana?

Sigurna voda za piće, sanitarni uvjeti i higijena su ključni za ljudsko zdravlje i dobrobit. Iz Svjetske zdravstvene organizacije napominju da ovo nije samo preduvjet za zdravlje, već doprinosi i kvaliteti života, pohađanju škole i ljudskom dostojanstvu te pomažu u stvaranju otpornih zajednica koje žive u zdravom okruženju.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje korištenje vode iz slavine, kad god i gdje god je to moguće, pod uvjetom da se takva voda pravilno tretira i transportuje do krajnjih korisnika kroz savremeni vodovodni sistem, koji ima uspostavljen sistem stalnog praćenja kvaliteta vode. Voda iz slavine bi uvijek trebala biti prvi izbor.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Dodaju i to da flaširana ili pakirana voda iz pouzdanog izvora može biti dobra alternativa, te da je to često efikasan način za brzo obezbjeđivanje sigurne vode za piće u hitnim slučajevima i katastrofama.

Podsjetimo, jučer su se o slučaju sporne flaširane vode oglasili iz Jane, rekavši kako “nisu dio toga”, a ‘pala’ je i još jedna krivična prijava protiv NN lica koju je u svojstvu građanina podnio sarajevski advokat Sead Miljković.

Građani, dakle, još uvijek čekaju na ključne odgovore. U međuvremenu, pisali smo i o tome šta zapravo znače brojevi na plastičnim ambalažama i koliko je (ne)zdravo piti vodu iz takvih flaša. Praktično uputstvo možete pročitati na linku ispod.

Šta znače brojevi na plastici: Koliko je (ne)zdravo piti vodu iz takvih flaša?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POLA KILOGRAMA ZLATA I TUCE PARA ZA ĐANIJA: Zovu ga “kralj bakšiša”, na slavlju zaradi više nego preko grane

KRALJICA ELIZABETA – VRUĆINA (PARODIJA)