in

Otvoreno o statusu sportaša u RH i razvoju sporta

Otvoreno o statusu sportaša u RH i razvoju sporta
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o statusu sportaša u RH i razvoju sporta

Otvoreno

Foto: Otvoreno / HRT

Koliko je Hrvatska iskoristila popularnost i rezultate svojih sportaša? Jesu li svjetski uspjesi poboljšali status sportaša i pridonijeli razvoju sporta? Hoće li se ispuniti obećanja o ulaganjima?

U emisiji “Otvoreno”, urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, o tome su govorili Nikolina Brnjac (ministrica turizma i sporta), Božo Skoko (stručnjak za odnose s javnošću, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), Aleksandar Petrović (v. d. izbornika Hrvatske košarkaške reprezentacije) i Damir Martin (osvajač svjetskih i olimpijskih odličja u veslanju).

“Sportski uspjesi su sjajni hvatači pozornosti” 

Skoko je u uvodnom dijelu rekao da je u vremenima inflacije informacija i kada svi pokušavaju ispričati svoju priču, najteže je zainteresirati ljude da se zanimaju za neku državu – za to im moramo dati dobar povod, a sjajan uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije u Kataru je odličan povod za to.

– Brazil je bio važan jer nije vijest kada pas ugrize čovjeka, već kada čovjek ugrize psa, rekao je.

Objasnio je kako su svi očekivali da Brazil osvoji prvenstvo ove godine, a onda je došla jedna mala Hrvatska i izbacila ga – to postaje samo po sebi vijest. Svi vodeći svjetski mediji su prenosili tu vijesti, a diljem Sjeverne i Južne Amerike ljudi su tražili informacije o nama u jednoj noći više nego u posljednjih 20-ak godina.

Slična situacija je bila u Rusiji, dodao je da takvi veliki događaji na nas stavljaju svjetla pozornice i na taj način dolazimo do izražaja.

– Sportski uspjesi su sjajni hvatači pozornosti, a to nam je važno da ispričamo priču o sebi, rekao je.

“Do sada je uloženo 130 mil kn u velike sportske manifestacije” 

– Ovakva jedna reklama ne može se mjeriti novcima. Zato je Vlada od 2018. krenula podupirati velika sportska događanja. To nisu mala sredstva, rekla je Brnjac.

Najavila je nove projekte i naglasila da Vlada radi više stvari.

– Velike sportske manifestacije imaju multiplikativni učinak i utječu što direktno, što indirektno. Direktno na gospodarstvo, indirektno na reklamu koju ne možete toliko platiti. U cijeli svijet odlaze Hrvatske koje bi se inače jako mnogo platile, dodala je.

Do sada je uloženo, rekla je, 130 mil kn u velike sportske manifestacije i nastavljamo dalje.

“Moramo više ulagati u sportsku infrastrukturu”

Petrović je rekao, da kada se vratimo u povijest, sportska infrastruktura je dolazila na red kada su bila velika sportska natjecanja.

– Uvijek su bili nominirana velika natjecanja i za to smo bili spremni. Sada moramo iskoristiti sve ove fantastične sportske uspjehe. Moramo u tu sportsku infrastrukturu više ulagati, rekao je.

Za uspjeh nogometaša u Kataru je rekao da je nevjerojatno to što su napravili.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osvrnuo se na finale košarkaške utakmice u Barceloni 1992. godine kada su igrali protiv SAD-a, rekao je da smo tada bili zemlja u nastajanju i bilo je fantastično što nas je gledao cijeli svijet.

– Ne smijemo biti na valu optimizma, moramo kontinuirano ulagati u sport, rekao je.

Martin je rekao da se nakon OI u Tokyu prvi put počelo nešto malo događati oko veslanja – uređen je Jarun za svjetski kup.

Bavi se “malim sportom”, pa mu kaže, paše njihov mir.

– To što dobivamo od države dovoljno je za nekakav ugodan život. Čim se to makne i dogodi se neka ozljeda s 34 godine, onda si bez ikakvog zaleđa. Odlično je što su se pokrenuli Kineziološki fakultet, Olimpijski odbor i Ministarstvo u recimo, boljem provođenju dual-karijere, da se tijekom bavljenja sportom omogući bolji sveučilišni i akademski razvoj tih ljudi, dodao je.

Prave stručnjake, rekao je, dobivamo pravim znanjem.

Skoko je rekao da su posljednjih godina mnogi svjetski mediji pisali o nama kao o najsportskijoj naciji na svijetu, a to se baziralo na širini sportova u kojima ostvarujemo sportske rezultate u odnosu na broj stanovnika i po tome smo fenomen. To izaziva pozornost na samu zemlju, ali i ljude, dodaje.

– Sportaši su postali sjajan izvozni proizvod, rekao je.

To hrvatsko znanje u svim sportovima, ističe, može biti izvozni proizvod.

– Važnost sporta leži i u tome što jača nacionalni duh, ponos i optimizam u društvu koji nam nedostaje, rekao je.

U sportsku infrastrukturu je od 2018., rekla je Brnjac, uloženo oko 80 mil kn, a osigurano je skoro 300 mil kn u aktivni turizam – dvorane, sportske terene.

– Kroz Zakon o sportu su ulaganja gotovo tri puta veća, rekla je.

Petrović je govorio o važnosti kvalitetnih trenera – tu moraju biti educirani ljudi, već u dobi od 14 godina što se konkretno tiče košarke. Ti ljudi, smatra, moraju imati adekvatna financijska sredstva, no čini mu se da će Zakon o sportu početi rješavati ta pitanja.

– Talentirane djece ima, ali imamo problema pronaći trenere diljem zemlje koji će s njima raditi, rekao je.

Martin je govorio o ulaganjima u veslanje, sport je, kaže dosta pristupačana, ali u mlađoj dobi je dosta neatrakrivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Stilsko jedinstvo različitosti  iz ciklusa Secesija VII kolekcija: “Košulja”,”Boja”,”Maska III” i “Bosanske kraljice”

Stilsko jedinstvo različitosti iz ciklusa Secesija VII kolekcija: “Košulja”,”Boja”,”Maska III” i “Bosanske kraljice”

Darko Lazić pokazao prvu sliku sa vjenčanja: Mlada blista u vjenčanici, mladoženja je čvrsto grli! – Senzacija

Darko Lazić pokazao prvu sliku sa vjenčanja: Mlada blista u vjenčanici, mladoženja je čvrsto grli! – Senzacija