in

BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU

BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU
Slatka-Tajna.Eu
BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU

Bosna i Hercegovina (BiH) će najvjerovatnije dobiti status zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), uz uvid u dokument koji će biti usvojen 13. decembra.

Ovaj dokument će biti 13. decembra stavljen na usvajanje pred Savjet opštih poslova u kojem su ministri nadležni za evropska pitanja.

“Savjet opštih poslova preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, uz potvrdu Evropskog savjeta”, stoji u nacrtu zaključaka koji će prema očekivanjima usvojiti ministri na kraju tog sastanka.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije (EU) na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identifikovanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je Savjet usvojio 2019. godine”, piše u zaključcima.

Savjet EU takođe, kako se navodi u zaključcima “poziva sve političke lidere u BiH da brzo sprovedu obaveze utvrđene sporazumom postignutim 12. juna 2022. i hitno okončaju ustavnu i izbornu reformu u skladu sa ključnim prioritetima”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Evropska komisija (EK) je za Bosnu i Hercegovinu, je u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova:

  • prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu
  • usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine
  • donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa
  • preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila
  • obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
  • garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
  • obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU

Na samitu EU 23. i 24. juna u Briselu lideri država članica EU su pozvali EK da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u BiH, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodjeljivanja statusa kandidata.

Pitanje dodjele kandidatskog statusa za BiH je je pokrenuto nakon što je EU odobrila ovaj status za Ukrajinu i Moldaviju.

Na ovome je insistirala prije svega Slovenija, čiji premijer na samitu u junu nije dozvolio usvajanje paketa zaključaka u kojim je bila obuhvaćena i odluka o Ukrajini i Moldaviji, dok se u poglavlju Zapadnog Balkana ne uvrsti konkretnija rečenica što se tiče kandidatskog statusa za BiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Smuti od krastavca i limuna topi kilograme

Smuti od krastavca i limuna topi kilograme

HUŠKA SE, HUŠKA: Zapaljive poruke iz Beograda, Vučićev sin Danilo spreman da ide na Kosovo…

HUŠKA SE, HUŠKA: Zapaljive poruke iz Beograda, Vučićev sin Danilo spreman da ide na Kosovo…