in

Ženka grbavog kita preplivala Pacifik sa slomljenim leđima

Ženka grbavog kita preplivala Pacifik sa slomljenim leđima
Slatka-Tajna.Eu

Ženka grbavog kita po imenu Mjesec preplivala je razdaljinu od voda Britanske Kolumbije u Kanadi do Havaja, koja iznosi 5.000 kilometara, sa slomljenim leđima.

”Ne koristeći rep, ona je plivala gotovo prsnim stilom kako bi prevalila toliki put, što je potpuno neverovatno”, rekla je istraživačica Kitova Britanske Kolumbije, kompanije koja proučava kitove na zapadnoj obali, Dženi Vrej, prenosi Gardijan.

Kako navodi ovaj britanski list, u septembru ove godine dron je fotografisao grbavog kita, za kojeg se ispostavilo da je Mjesec, sa teškom povredom u donjem dijelu leđa zbog čega je cijeli donji dio njegog tijela dobio neprirodan ”s” oblik, što je vjerovatno rezultat sudara sa čamcem.

”Primjećena je kod obale Mauija na Havajima, više od 4,800 kilometara daleko od mjesta gdje su istraživači prvi put primetili povredu”, rekla je Vrej.

Grbavi kitovi dostižu dužinu od skoro 15 metara, teže skoro 45 tona i poznati su po velikim godišnjim migracijama, kada putuju od hladnih voda u blizini Aljaske sve do toplih voda Meksika i Havaja, gdje se razmnožavaju i rađaju.

”Ove migracije deo su kulture kitova, njihove tradicije. Mjesec je verovatno rođena na Havajima i tamo se vraća svake godine, zato što je tako vidjela od majke”, rekla je Vrej.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ona je ocijenila da bilo kakav pokušaj eutanazije kita ne bi bio efikasan, jer bi tako nešto ”zahtijevalo koktel toksičnih supstanci, čime bi se rizikovalo trovanje morskog života koji bi se hranio njenim ostacima”.

”Da je bila na kopnu, mogli bismo da intervenišemo, ali kako je u okeanu, zbog njene veličine ne možemo ništa da učinimo” rekla je ona.

Kako navodi Gardijan, posljednjih mjeseci tijela grbavih kitova isplivavala su na obalu Britanske Kolumbije, a njihove smrti najvjerovatnije su posljedice udaraca čamaca.

”Čak i ako pažljivo upravljate čamcem, može doći do sudara jer se kit tek tako pojavi ispred vas. Najvažnije je voziti sporo, posebno u oblastima gdje znamo da ima kitova”, ocijenila je Dženi Vrej, prenosi Telegaf.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DARKO LAZIĆ OBJAVIO SLIKU SA SVOG VJENČANJA: Mlada uopšte nije Katarina

DARKO LAZIĆ OBJAVIO SLIKU SA SVOG VJENČANJA: Mlada uopšte nije Katarina

Izvan okvira: Gost Haris Pašović (12.12.2022.)

Izvan okvira: Gost Haris Pašović (12.12.2022.)