in

Stomatolozi preporučuju da unos ovih namirnice smanjite na minimum

Stomatolozi preporučuju da unos ovih namirnice smanjite na minimum
Slatka-Tajna.Eu

Slatkiši izazivaju karijes i svi znaju da ih treba izbjegavati. Takođe, ukoliko želite da sačuvate svoje bijele zube, trebalo bi da izbjegavate često konzumiranje crnog vina, jer ono ostavlja mrlje.

Ipak, ovo nisu jedine namirnice koje su opasne po zdravlje zuba i oralnu higijenu. Postoje one koje su naizgled potpuno bezopasne, a i te kako mogu da oštete zube.

Prema savjetu stomatologa, bilo bi poželjno da izbjegavate ove namirnice:

Suncokret

Imaju tvrdu spoljašnju ljusku koja može da ošteti zube. Ako ste ljubitelj ove grickalice, bolja opcija će biti oljuštene sjemenke.

Kockice leda

Ne bi trebalo da grizete led zubima. Kada stisnete dva kristala, jedan se mora slomiti. Kocke leda mogu da oštete zubnu gleđ jer su tvrde. Takođe, konzumiranje izuzetno hladnih ili toplih napitaka negativno utiče na zube.

Sportska pića

Iako ovi napici sadrže elektrolite koji pomažu vašim mišićima nakon treninga, ne zaboravite da su puni šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali neka vam to ne postane navika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Voda sa ukusom

Iako aromatizovana voda ne sadrži šećer, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog aditiva kao što su šećer ili kiseline, aromatizovana voda i sportski napici, pH vrijednost pljuvačke se mijenja, kiselost se povećava, a to smanjuje otpornost zubne gleđi. Kada se emajl uništi, biće teško vratiti ga u normalno stanje. Tada zubi postaju podložni karijesu, upalama i infekcijama. Najbolje je piti običnu vodu.

Suvo voće

Zbog svoje ljepljivosti, sušeno voće duže ostaje na zubima, a povećava se aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer, kao i kiselost koja može da dovede do karijesa.

Čips

Hrana koja sadrži skrob, kao što je čips, izaziva karijes. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja ove hrane u ustima tako što razlažu ugljene hidrate u šećer koji postaje hrana za bakterije u ustima. Čips se može zaglaviti između zuba i doprineti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, obavezno isperite usta sa puno vode nakon konzumiranja i obavezno koristite zubni konac.

(NovostiMagazin)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

#brendon #zadruga #zadruga6 #majamarinkovic #smijesno #bilal #fyp

#brendon #zadruga #zadruga6 #majamarinkovic #smijesno #bilal #fyp

Čapljinski gospodarstvenici zajedničkim druženjem zaključili 2022. godinu / Bljesak.info

Čapljinski gospodarstvenici zajedničkim druženjem zaključili 2022. godinu / Bljesak.info