in

Nedjelja hladnija, prestanak oborina, na Jadranu mjestimice jaka bura

Nedjelja hladnija, prestanak oborina, na Jadranu mjestimice jaka bura
Slatka-Tajna.Eu
Nedjelja hladnija, prestanak oborina, na Jadranu mjestimice jaka bura

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

“U nedjelju će susnježice i snijega biti u mnogim krajevima unutrašnjosti, uglavnom u višim područjima uz stvaranje zamjetnijeg snježnog pokrivača, dok će na Jadranu još ponegdje biti kiše, ali i bure mjestimice jake i olujne, većinom podno Velebita, koja pahulje snijega može donijeti i do mora.

U ponedjeljak i utorak sunčanije i uglavnom bez oborine, uz slabiju buru, ali hladno, osobito na kopnu u jutarnjim satima.

Od srijede porast temperature, na Jadranu većinom uz jugo, u četvrtak samo prolazno sjeverozapadnjak, te ponovno obllačnije s mjestimičnom kišom, a povremenih oborina može biti u drugoj polovini tjedna.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u emisijama “Vrijeme” nakon subotnjeg podnevnog i kasnovečernjeg “Dnevnika” te potkraj “Dnevnika” u 19 sati sjetio se spomenuti i novi rekord u dnevnoj količini oborine u Crnom Lugu na Risnjaku, gdje je u subotu u 7 sati izmjereno čak 198 litara kiše po metru kvadratnome – apsolutno najveća količina oborine u povijesti mjerenja na toj postaji DHMZ-a, i to ne samo u prosincu, nego uopće u godini.

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja hladnija, prestanak oborina, na Jadranu mjestimice jaka bura

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “Nedjelju će na istoku Lijepe naše biti oblačna, povremeno uz umjeren sjeverozapadnjak. Na kišu, a ponegdje i na susnježicu i snijeg, treba računati većinom u noći i prijepodne. Bit će hladnije nego u subotu s temperaturom od 1 do 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 0 i 3 °C. Prevladavat će oblačno s povremenom susnježicom i snijegom u prvom dijelu dana – pri čemu će se stvarati i snježni pokrivač. Ponegdje će pak biti i kiše.

Kiša mjestimice i na sjevernom Jadranu, a u Lici i Gorskom kotaru padat će snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Puhat će sjeveroistočnjak, a na obali bura koja će podno Velebita imati jake i olujne udare te može donijeti pahulje snijega i do mora. Prema kraju dana vjetar će oslabjeti. Bit će hladnije nego u subotu, s temperaturom zrak aod -2 do 3 °C u gorju te između 4 i 10 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji dnevne vrijednosti od 9 do 14 °C, u Zagori ponegdje i malo niže. Bit će sunčanih razdoblja, ali još povremeno i kiše, poglavito u prvom dijelu nedjelje te ponovno potkraj dana, kada je mjestimice u unutrašnjosti izgledan snijeg. Puhat će slaba i umjerena bura, samo ponegdje i jaka.

Bure će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, i zapadnog i sjeverozapadnog vjetra, na otvorenom i jakog. Temperatura zraka danju između 11 i 16 °C, a kiša tijekom noćnih i prijepodnevnih sati te ponovno navečer. “

Početkom tjedna stabilno, ali hladno, pa opet oborine

Početkom novog tjedna na kopnu uglavnom bez oborine, uz dosta sunca, osobito u utorak s mjestimičnom jutarnjom maglom. Bit će hladno, posebice u noći i ujutro. U srijedu uz jugozapadnjak novo jače naoblačenje s kišom većinom u krajevima uz Jadran.

U srijedu će kiša ponovno padati i na Jadranu, gdje će zapuhati jugo. Prije toga bit će slabe i umjerene bure i sjeverozapadnjaka uz djelomice, ponegdje i pretežno sunčano vrijeme, ali i osjeto hladnije nego prošlih dana.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Maroko ispisao povijest i plasirao se među četiri najbolje ekipe svijeta / Bljesak.info

Maroko ispisao povijest i plasirao se među četiri najbolje ekipe svijeta / Bljesak.info

(VIDEO) „POSTOJBINO DRAGA“: Autor himne Bosanskih Muslimana „Ja sin sam tvoj“, napisao novu bosansku narodnu himnu

(VIDEO) „POSTOJBINO DRAGA“: Autor himne Bosanskih Muslimana „Ja sin sam tvoj“, napisao novu bosansku narodnu himnu