in

Svaka treća žena u BiH žrtva seksualnog uznemiravanja: Ne znači NE!

Slatka-Tajna.Eu

Svaka treća žena u BiH iskusila je neki oblik seksualnog uznemiravanja. Tri od deset žena, bivaju seksualno uznemiravane već do 15. godine, a 15 posto njih doživi i teži oblik seksualnog uznemiravanja. Sve su ovo zabrinjavajući podaci izneseni tokom završne konferencije “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Seksualno uznemiravanje nije isto što i seksualno nasilje, ali može voditi ka njemu. Nerijetko se sa različitim oblicima seksualnog uznemiravanja susrećemo na ulici, u sredstvima javnog prevoza, u školi, na poslu,… No, govoriti o njemu, žene i muškarci u bh. društvu i dalje se ustručavaju. Oblike seksualnog uznemiravanja mlađe generacije u posljednje vrijeme sve češće doživljavaju na društvenim mrežama, koje su savršeno pogodno tlo za to. Današnjom šetnjom u Mostaru mladi su željeli ukazati i na taj problem.

Na taj problem u posljednje vrijeme ukazuju i influenseri koji svoju popularnost na društveni m mrežama žele iskoristiti i da podignu svijest o ovoj problematici. Ilda Humić, koju na društvenim mrežama prati preko 250.000 ljudi i sama majka troje djece, među njima i jedne djevojčice, posebno je emotivna i preplašena kada govori o ovoj temi.

N1

“Ne dozvoli da te uznemiravaju u tišini. Ne dozvoli da budeš žrtva. NE znači ne”- poručila je Ilda na društvenim mrežama.

Svijest da je potrebno govoriti o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju porasla je nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović za silovanje optužila profesora i reditelja Miroslava Aleksića. Žene su se nakon toga povezale u grupi “Nisam tražila” te dijelile svoja traumatična iskustva. No, i dalje postoji strah i nelagoda da se o tome govori.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


N1

Organizacije civilnog društva i nevladine organizacija koje se bave ovim naglašavaju da je važno podizati svijest, ali i unaprjeđivati zakonski okvir, kako bi se prijavitelji seksualnog uznemiravanja i nasilja osjećali podržano i zaštićeno.

“U sklopu ovogodišnje kampanje sa donosiocima odluka razgovarali smo o tome kako unaprijediti postojeće zakone o seksualnom nasilju i poboljšati njihovu implementaciju. U pet bh. gradova susreli smo se sa građanima i građankama, te im uz podršku naših partnera pokušali približiti mehanizme, postojeći zakonski okvir i usluge koje su dostupne ženama koje su preživjele nasilje”, poručila je Amna Muharemović, programska specijalistkinja pri UN Woman BiH.

N1

Prepoznati seksualno uznemiravanje prvi je korak ka djelovanju protiv njega, poruka je ovogodišnje kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TIFA SE IZGUBIO NA AERODROMU: Tražio je pomoć – Ekspanzija.com

Nijemcima zvonili alarmi za hitne slučajeve, čule se sirene za uzbunu: Evo što se događa / Bljesak.info