in

Zimovanje u Srbiji: provod koji nećete moći zaboraviti

Zimovanje u Srbiji: provod koji nećete moći zaboraviti
Slatka-Tajna.Eu

Najpoznatije srpsko skijalište idealna je destinacija za zimski odmor u krugu obitelji ili prijatelja

Bliži se sezona skijanja! Uskoro će se vrhovi brda i planina ponovno zabijeliti snježnom magijom kojoj je nemoguće odoljeti, čak i ako niste skijaš, nego samo volite svjež zrak, spokoj i tišinu krajolika daleko od stresa i užurbanosti koja dominira skoro svačijom svakodnevicom.

Ako imate osjećaj da su vam pluća opterećena gradskim zrakom i da trebate udahnuti nešto drugo, planine su uvijek rješenje! A nekoliko savršenih destinacija za kompletan zimski odmor nalazi se u Srbiji, nadohvat ruke. Osim što ćete se naskijati i nadisati svježeg zraka, na srpskim ćete skijalištima doživjeti provod kakav vjerojatno ne možete ako se na skijanje uputite prema zapadu. Uvijek topla atmosfera u svako doba dana, druženje uz vrhunsku hranu i piće, ples i pjesma kad god poželite… zimovanje u Srbiji potpuno je drugačije iskustvo!

U nastavku vam donosimo top 6 destinacija u Srbiji za savršen zimski provod.

Kopaonik

Najpoznatije srpsko skijalište idealna je destinacija za zimski odmor u krugu obitelji ili prijatelja. Glavna prednost ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za iskusnije skijaše. Sve staze povezane su sustavom žičara i skijaških liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat. Uživanje na stazi u nedostatku snijega omogućuju topovi za proizvodnju umjetnog snijega.

Photo: Dušan Stojančević

Uz staze za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar posjeduje i uređen snow park. Gondola dužine 3,7 km povezuje Brzeće s centrom Kopaonika. Noćno skijanje je poseban doživljaj, kao i prizor koji ugledate kada se žičarom popnete na Pančićev vrh – čitava planina kao na dlanu! Uz stazu Pančić 4b, za noćno su skijanje osvjetljene i staze Malo jezero i Karaman greben. Ljubitelji planine mogu se provozati i taxi saonicama koje voze u unaprijed zakazanim terminima.

Ljubitelji planine mogu se provozati i taxi saonicama koje voze u unaprijed zakazanim terminima

U brojnim kafićima i restoranima zabava traje cijeli dan

U „Dječjem gradu“ djeca mogu uživati u snježnim igrama, a za najmlađe skijaše i početnike osigurana su tri prostora „skijaškog vrtića“ s pokretnim trakama. Kopaonik raspolaže velikim brojem smještajnih objekata, od apartmana i kuća za odmor, odmarališta, pa do najluksuznijih hotela u samom centru i vikend naselju koje je od centra udaljeno oko 4 km. U suvremeno opremljenim hotelima, brojni su sadržaji i prostori za opuštanje i odmor s raznim mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. A tek atmosfera na stazi? U brojnim kafićima i restoranima zabava traje cijeli dan!

Zlatibor

Zlatibor je planinska visoravan s prosječnom nadmorskom visinom od 1000 metara, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Srbije.

Photo By : S. Jovičić

Zlatibor je planinska visoravan s prosječnom nadmorskom visinom od 1000 metara

Zahvaljujući specifičnoj klimi i specifičnim strujanjima zraka, kontinentalnim i mediteranskim utjecajima, planina je odavno poznata kao savršen prostor za odmor, oporavak i liječenje. Zlatibor je destinacija koja je gostima na raspolaganju cijele godine, podjednako lijepa i ljeti i zimi. Kada je zimska sezona u pitanju, na samo 9 kilometara od turističkog centra Zlatibora nalazi se skijalište Tornik. Skijaški centar smjestio se na nadmorskoj visini od 1110 do 1490 metara. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat, opremljen je žičarom sa šest sjedišta, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 2 ski lifta – popularna ”sidra” – ukupnog  kapaciteta 2.400 skijaša na sat.

Planina je odavno poznata kao savršen prostor za odmor, oporavak i liječenje

Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat, opremljen je žičarom sa šest sjedišta

Na Torniku je skijašima i boarderima na raspolaganju pet staza – Stankova ravan, Zmajevac, Čigota, Tornik i Ribnica, koje su pokrivene topovima za proizvodnju umjetnog snijega, tako da je moguće skijati bez obzira na količinu prirodnih padalina. Bogati sadržaji osmišljeni su i za najmlađe, kao i za ljubitelje adrenalinskih atrakcija: vožnja bobom na šinama, tubing stazom i panoramsko razgledavanje žičarom. Skijaški centar je opremljen i dječjim igralištem i karuselom, a ima i svoj parking. Do Tornika gosti mogu stići i panoramskom žičarom, zlatiborskom “Gold gondolom”, koja je Zlatibor postavila na kartu svjetskih destinacija, jer je najduža jednosegmentna panoramska žičara na svijetu. Ne treba zanemariti ni odličnu gastronomsku ponudu ovog planinskog centra. Restorani na planini predstavljaju savršena mjesta za ljubitelje dobrog ukusa, autentičnih zlatiborskih jela, ali i modernih specijaliteta. Moderni wellness i spa centri, sa zatvorenim bazenima tijekom zimskih mjeseci, garantiraju savršenu relaksaciju nakon uživanja u zimskim radostima.

Tara

Tara je jedna od najljepših i ekološki najčišćih planina u ovom dijelu Europe. Nalazi se u zapadnom dijelu Srbije, u blizini naselja Bajina Bašta. Teritorij Nacionalnog parka Tara dom je preko 1100 biljnih vrsta. Klima na Tari je kontinentalna planinska, s dosta snijega zimi, i s brojnim aktivnostima u kojima možete uživati. Uređene skijaške staze na Tari spremne su za sve ljubitelje skijanja, a ova planinska ljepotica idealna je za skijaše početnike koji žele naučiti ili usavršiti svoju tehniku.

Klima na Tari je kontinentalna planinska, s dosta snijega zimi

Uz zimski ambijent ide i bogata gastronomska ponuda restorana ovog kraja uz nezaobilazne  bajinobaštnaske rakije

Preko 300 km uređenih i dobro obilježenih planinarskih staza idealno je za ljubitelje planinarenja u bajkovitom zimskom ambijentu. Licencirani vodiči i dobro opremljena, iskusna udruženja za aktivnosti i sportove u prirodi u Bajinoj Bašti, zimi nude gostima i šetanje krpljama, splitboarding i snowboarding. Oni koji žele više adrenalina, mogu se okušati u organiziranim vožnjama quadovima, ili džip i Tara safari turama po snijegom prekrivenim vrhovima.

Preko 300 km uređenih i dobro obilježenih planinarskih staza idealno je za ljubitelje planinarenja

Brojni smještajni kapaciteti, od hotela i apartmana u srcu planine

Za najmlađe preporučamo sanjkališta koja se nalaze u centru Kaluđerskih Bara i Mitrovca na Tari. Uz zimski ambijent ide i bogata gastronomska ponuda restorana ovog kraja uz nezaobilazne  bajinobaštnaske rakije. Brojni smještajni kapaciteti, od hotela i apartmana u srcu planine, do vikendica i atraktivnih turističkih kompleksa pored Drine i u samoj Bajinoj Bašti, garantiraju da svatko može naći idealno mjesto za svoj boravak.

 

Stara planina

U blizini grada Knjaževca nalazi se Stara planina – najveća planina u istočnoj Srbiji, oko 300 kilometara udaljena od Beograda. Visokoplaninski masiv, koji se prostire kao prirodna granica s Bugarskom, fascinantne je ljepote, s predivnom i netaknutom prirodom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Photo bay : J. Kindjer

Visokoplaninski masiv, koji se prostire kao prirodna granica s Bugarskom, fascinantne je ljepote

Photo by : Boban Radivojević

Prirodne ljepote koje krase Staru planinu gotovo da su nestvarne, pa zato i nosi naziv “ljepotica” među srpskim planinama

Prirodne ljepote koje krase Staru planinu gotovo da su nestvarne, pa zato i nosi naziv “ljepotica” među srpskim planinama. Nosi i naziv Balkan, što na perzijskom jeziku znači „onaj koji se uzdiže i ide u visine“. Stara planina se prije svega izdvaja po ogromnom broju vodopada, planinskim rijekama s brojnim slapovima čija je voda kristalno čista i pitka, neobičnim stijenama te bogatom florom i faunom.

Photo by : Boban Radivojević

Podjednako je atraktivna i u zimskim i u ljetnim mjesecima

 

Photo by : Ivica Vasijević

U zimskom dijelu godine planina se pretvara u najmlađi i jedan od najperspektivnijih skijaških centara u Srbiji

Podjednako je atraktivna i u zimskim i u ljetnim mjesecima. U zimskom dijelu godine planina se pretvara u najmlađi i jedan od najperspektivnijih skijaških centara u Srbiji. Više od 13km odlično uređenih staza povezanih žičarama, skijaškim liftovima, prvom gondolom u Srbiji, različitih težina, na raspolaganju su skijašima svih kategorija. Skijaški centar je opremljen sustavom za umjetni snijeg pa nema straha od nedostatka kvalitetnog snježnog pokrivača. Ljubitelji gastronomije također će se odlično provesti na Staroj planini, gdje se mogu probati svi tradicionalni srpski specijaliteti.

Divčibare

Divčibare Ski Resort mjesto je netaknute prirode, savršene zabave i neodoljive hrane, destinacija za aktivni odmor u prirodi za ljubitelje skijanja, ali i ljubitelje prirode općenito. Nije nužno da ste skijaš ili snowboarder da biste doživjeli radost ove planine. Divčibare se razlikuje od destinacija koje su postale samo gradovi na planini, jer se priroda posebno čuva, i to zbog zadovoljstva domaćina i njihovih gostiju.

Nije nužno da ste skijaš ili snowboarder da biste doživjeli radost ove planine

Kada završite spust, na dnu vas staze čeka DivčiBar s neodoljivim srpskim specijalitetima …

Kratki odmori, jednodnevna skijanja, vožnje bordom, avanture, sati skijanja kako za djecu, tako i za odrasle – pred vama je sjajno iskustvo skijanja u predivnoj prirodi. Čekaju vas najmodernija žičara, stručni instruktori, sva potrebna oprema dostupna za iznajmljivanje, dobro društvo i nestvaran pogled. Svaki prvi snijeg i pad temperature signalizira početak zimske sezone, a u slučaju da prirodnog snijega nema, tu je sustav za stvaranje umjetnog. Kada završite spust, na dnu vas staze čeka DivčiBar s neodoljivim srpskim specijalitetima – domaćim sokovima i vrućom rakijom. Lokalna kuhinja namijenjena je svim ukusima – gurmanima, djeci, vegetarijancima i veganima.

Lokalna kuhinja namijenjena je svim ukusima – gurmanima, djeci, vegetarijancima i veganima

Divčibare Ski Resort mjesto je netaknute prirode, savršene zabave ..

 

Zlatar

Prelijepa planina u zapadnoj Srbiji smjestila se između četiri rijeke – Uvca , Lima, Bistrice i Mileševke. Službena su zdravstvena istraživanja potvrdila ljekovitost ovog podneblja, zahvaljujući geografskom položaju i miješanju različitih zračnih struja.

Akmacici – Jutarnja magla oko Lipe

Bukovik – Uvacko jezero

Glavni je to razlog što je Zlatar dobio status zračne banje. Zbog bogate flore, gustih crnogoričnih šuma, prostranih pašnjaka i livada punih ljekovitog bilja, planina je posebno pogodna za osobe s kardiovaskularnim oboljenjima, kao i za sportske pripreme. Od aktualnosti u zimskoj ponudi, destinacija Zlatar svojim posjetiteljima od ove zime nudi mogućnost obilazaka vidikovaca u kanjonu Uvac, i to džipovima, bez obzira na vremenske prilike.

Zlatar okolina puta za Vodenu Poljanu i vrh Zlatara

Zlatarsko jezero vidikovac Colovica stijene

Gosti mogu otići s na ovu avanturu i u otežanim zimskim uvjetima, uz vozače koji odlično poznaju teren i puteve do vidikovaca. Ovim načinom prijevoza, moguće je vidjeti kanjon i predivne meandre prekrivene snijegom, i to s dva najljepša i najviša uvačka vidikovca – Molitve i Velikog vrha.

U koji god se od srpskih skijaških centara zaputili, dobar provod i uživanje za sva čula su vam zagarantirani!

 

 

 

 

 

 

The post Zimovanje u Srbiji: provod koji nećete moći zaboraviti appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VESNA ZMIJANAC ŽALI ZA KOLEGAMA KOJIH VIŠE NEMA: Tužna sam zbog odlaska dragih ljudi

VESNA ZMIJANAC ŽALI ZA KOLEGAMA KOJIH VIŠE NEMA: Tužna sam zbog odlaska dragih ljudi

PREDIVNA DEKORACIJA I EMOTIVAN PRIZOR: Prve fotografije krštenja nasljednika Ane Sević i Danijela

PREDIVNA DEKORACIJA I EMOTIVAN PRIZOR: Prve fotografije krštenja nasljednika Ane Sević i Danijela