Categories: Novosti

U znak sjećanja na ubijenu obitelj Zec spomen ploča na Sljemenu

Komemoracija povodom 31. godišnjice ubojstva obitelji Zec

Foto: Josip Regovic/PIXSELL / PIXSELL

U Zagrebu je obilježena 31. godišnjica ubojstva zagrebačke obitelji Zec. Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da će Grad Zagreb na mjestu ubojstva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

– Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7.prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali, rekao je gradonačelnik Tomašević.

U tom smislu, kazao je, iznimno je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

– Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mjestu, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

– Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo, istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.   

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U znak sjećanja na zagrebačku obitelj Zec položeni su vijenci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu sudjelovali su, među ostalima, i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te veleposlanici Norveške i Srbije.

– ‘Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac’, naglasila je aktivistica Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

– Sve što se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo, i onih koji su osudili ubojstvo djeteta i njegovih roditelja ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida’, kazale je Samardžija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Tragična nesreća s migrantima kod Sinja; četvero poginulih, među njima i dijete

Prometna nesreća u BrnazamaFoto: Sasa Tadinac / PixsellTragedija jutros u mjestu Brnaze kod Sinja. Četiri…

7 minuta ago

Usvojena dopuna zakona: Dozvoljen rad studentima u FBiH

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je Zakon o dopuni Zakona o radu čime je omogućeno…

20 minuta ago

(VIDEO) DAN NAKON ŠTO JE PUŠTEN IZ PRITVORA Marko Miljković izašao bos iz zgrade u kojoj se desio haos: Evo šta je radio

Ekipa “Blic” uhvatila je Marka Miljkovića ispred zgrade na Bežanijskoj kosi nakon što je juče…

21 minuta ago

Hrvatski fudbaler pred transferom karijere

Juventus je pogotkom Dušana Vlahovića pobijedio Atalantu na neutralnom terenu u Rimu i tako osvojio…

23 minute ago

Ptičiji grip pali alarm kod naučnika

Široko rasprostranjeno prisustvo ptičjeg gripa kod američke stoke i u mlijeku dovelo je do toga…

1 sat ago

ISELIO SE IZ KUĆE: Razvode se Džej Lo i Ben Aflek

Dugo su američki mediji bili mirni kada je riječ o ljubavi Bena Afleka i Dženifer Lopez. A onda…

1 sat ago