in

Švicarska je doživjela nešto što se desilo posljednji put prije 68 godina

Švicarska je doživjela nešto što se desilo posljednji put prije 68 godina
Slatka-Tajna.Eu
Švicarska je doživjela nešto što se desilo posljednji put prije 68 godina

Portugal je ostvario jednu od najvećih pobjeda u historiji nokaut faze SP-a, no onaj značajniji rekord nažalost pripada Švicarcima.

Posljednja utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru završila je uvjerljivom 6:1 pobjedom Portugala protiv Švicarske.

Tako je susret koji je po kladionicama trebao biti drugi najneizvjesniji u ovoj fazi natjecanja (iza Hrvatske i Japana) završio zapravo najuvjerljivijom pobjedom. I to ne samo rezultatski nego apsolutno i onim viđenim na terenu.

Senzacionalni Portugal za historiju

Utakmice je to koja je rezultirala i nekim rekordima ili značajnim postignućima, a to ćemo se prvo okrenuti na one pozitivne, odnosno na sve to što su ovim rezultatom napravili Portugalci.

Oni su tako upisali petu najveću pobjedu u nokaut fazi, u historiji SP-a. Odnosno, izjednačili su se tamo s još nekim momčadima koje su protivnika slale kući savladavši ih s pet pogodaka razlike.

REUTERS/Hannah Mckay

No, svakako vrijedi spomenuti da su tri bolja rezultata došla s prvenstava kad nije postajala grupna faza nego se odmah igralo na ispadanje, odnosno s prvenstava 1934. i 1938. godine. U slučaju prvenstava na kojima se igrala grupna faza, bolja je tek Njemačka. Tu naravno mislimo na onu nezaboravnu 7:1 pobjedu protiv Brazila, 2014. godine u Belo Horizonteu.

Portugal je isto tako ostvario najveću pobjedu u jednom međusobnom susretu europskih momčadi na SP još od 1998., kad je Španija u grupnoj fazi savladala Bugarsku također rezultatom 6:1.

Što se tiče nokaut faze, također je izjednačena najveća pobjeda neke europske momčadi u tom dijelu takmičenja. Jedini puta je pet razlike viđeno još u Švicarskoj 1954. godine, kad je Zapadna Njemačka također rezultatom 6:1 u polufinala bila bolja od Austrije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Švicarska izjednačila dugo netaknuti negativni rekord

A sad se okrenimo nesretnim Švicarcima. Oni su izjednačili negativni rekord poraza jedne europske momčadi u nokaut fazi. Pet razlike izgubili su Europljani samo dva puta.

Prvi put se to dogodilo na prvom svjetskom prvenstvu, kad je Urugvaj kod kuće u polufinalu bio bolji od Jugoslavije također rezultatom 6:1, a drugi primjer je već gore spomenut, onaj Zapadne Njemačke i Austrije.

REUTERS/Hannah Mckay

Što se tiče ukupno najvećih poraza Europljana, računajući sve faze SP-a, jednom se dogodio rezultat 7:0, kojim je Mađarska te toliko puta opjevane 1954. savladala Škotsku, dok je sa šest pogodaka razlike poražena Srbija i Crna Gora 2006. godine od Argentine (6:0), Mađarska od SSSR-a 1986. (6:0), kao i Švedska od Brazila 1950. godine (7:1).

Ukupno je ovo 13. puta da je neka europska selekcija na Svjetskom prvenstvu poražena s pet ili više pogodaka razlike, no veliki dio njih dolazi iz onih davnih nogometnih vremena, kad su uvjerljive pobjede bile puno češće. To sve nam samo otkriva koliko je Švicarska u ovom susretu bila loša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Svjedočanstvo o Africi za Bljesak: Nemaju ništa, a imaju sve / Bljesak.info

Svjedočanstvo o Africi za Bljesak: Nemaju ništa, a imaju sve / Bljesak.info

STAVILA TAČKU: Danijelu Dimitrovsku razbjesnilo pitanje o Amidžiću – Ne čujemo se, neću da pričam o tome (VIDEO) – Senzacija

STAVILA TAČKU: Danijelu Dimitrovsku razbjesnilo pitanje o Amidžiću – Ne čujemo se, neću da pričam o tome (VIDEO) – Senzacija