in

Sabor o besplatnim školskim obrocima učenicima osnovnih škola

Slatka-Tajna.Eu

Besplatni će obroci biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola

Foto: Patrik Maček / Pixsell

Dan u Hrvatskom saboru u znaku je znanosti i obrazovanja. Tri su zakona iz tog područja na planu rasprava. Prvi je na redu, i to po hitnoj proceduri – Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji se mijenja kako bi svi osnovnoškolci već od drugog polugodišta imali besplatan školski obrok. Zastupnici su suglasni s izmjenom Zakona, rekla je za podnevni Dnevnik HTV-a novinarka Tatjana Munižaba.

Opozicija je ipak zabrinuta na koji će se način taj Zakon i provoditi, jer nemaju sve škole jednake uvjete.

“Neke škole već imaju besplatne obroke”

U raspravi o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koje uređuju to pitanje, zastupnik Mosta Ante Kujundžić rekao je da je u Zmijavcima svako dijete obrok imalo još 2015. jer je lokalni dućan koji prodavao obroke dijelio ih svima, a onima koji nisu mogli platiti, platila je škola.

I Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) ističe da u nekim školama već funkcioniraju besplatni obroci, zahvaljujući suradnji s lokalnim jedinicama, primjerice u Daruvarskom Brestovcu i Ljudevit Selu.

Nekoj djeci školski je obrok jedini obrok u danu, upozorava Sabina Glasovac (Klub SDP-a). U prilog besplatnih obroka govori i podatak da u posljednje tri godine raste broj ovršnih postupaka nad roditeljima koji nisu mogli plaćati školske obroke, rekla je i dodala da bi o sličnom modelu trebalo razmisliti i za srednje škole. Tome se nada i Irena Šimunić (Klub Socijaldemokrati) navodeći da srednjoškolci zbog školskih i izvanškolskih aktivnosti velik dio dana provode izvan doma.

Besplatni obroci osigurat će zdravstveni i uravnoteženi obrok svim učenicima bez obzira na razlike, imat će pozitivan utjecaj na zdravlje učenika te učiniti važan korak prema istinski besplatnom obrazovanju, ali i izjednačavanju prilika, povećanoj uključenosti i socijalnoj koheziji, istaknuo je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Upozorivši na nedostatak blagovaonica i kuhinja u nekim školama, manjak osoblja i probleme u dostavi hrane zastupnici su također naglasili potrebu osiguravanja uvjeta i infrastrukture za provedu projekta u praksi. Rade Šimičević (Klub HDZ-a) rekao je da se u sustav obrazovanja kontinuirano ulaže te da vjeruje da će se svi nedostaci ukloniti i projekt besplatnih obroka primijeniti.

Osigurano 544,2 milijuna kuna

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna, a besplatni će obroci biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola.

Premijer Andrej Plenković prije je na sjednici Vlade istaknuo da, zahvaljujući toj mjeri, više ni jedno dijete u hrvatskim osnovnim školama neće biti gladno.

Cijeli tjedan trajat će konzultacije vladajućih s opozicijom kako bi dobili 101 glas za odluku o vojnoj pomoći Ukrajini.

Saborski zastupnici raspravit će i završni prijedlog Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, kojem je cilj unaprijediti razvoj hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti u skladu sa strateškim odrednicama usvojenima na nacionalnoj i europskoj razini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Njime se uvodi novi sustav osiguranja kvalitete, utemeljen na suvremenim kriterijima, posebice glede diplomskih i poslijediplomskih studija, s ciljem poticanja osnivanja i razvoja studijskih programa u područjima relevantnima za razvoj gospodarstva i društva.

Uz to, ujednačuje se sustav osiguranja kvalitete, koji će biti jednako primjenjiv na javna i privatna visoka učilišta. Postavlja se i okvir za usvajanje sustava vrednovanja koji će osigurati primjenu jednakih kvalitativnih standarda bez obzira na vrstu studijskih programa.

Predloženim zakonom podići će se udio ukupnih izdataka za istraživanje i razvoj u BDP-u s 1,11% na 3% do 2030.

Zastupnici će raspraviti i izmjene i dopune Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje kojim će se omogućit Agenciji da sačini svoj unutarnji ustroj i prilagodi ga izvršavanju poslova iz svoje nadležnosti.

Uz to, zakonom će se uskladiti sastav Upravnog vijeća Agencije sa Zakonom o radu u dijelu u kojem je predviđeno da se jedan član Upravnog vijeća bira kao predstavnik radnika te da se predsjednik i članovi Upravnog vijeća Agencije biraju temeljem javnog poziva koji objavljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SECESIJA VII U DOMU MLADIH: Reviju Emine Husedžinović Ibrahimović će nositi poznate dame

Oskar za Zoricu: Brunclikova dobila priznanje za koncert godine