in

FIPA izabrala najznačajnije: Četrnaest stranih investitora uložilo u BiH 496,7 miliona KM

FIPA izabrala najznačajnije: Četrnaest stranih investitora uložilo u BiH 496,7 miliona KM
Slatka-Tajna.Eu
FIPA izabrala najznačajnije: Četrnaest stranih investitora uložilo u BiH 496,7 miliona KM

Četrnaest ​najznačajnijih stranih investitora koji su u BiH uložili 496,7 miliona KM i zaposlili 3.825 radnika danas je u Istočnom Sarajevu dobilo plakete u okviru manifestacije “Izbor najznačajnijih stranih investitora u BiH za 2022. godinu”, u organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

“To su impozantni podaci i velike investicije, a ako uzmemo u obzir da su investicije u prva dva kvartala u BiH kako je objavila Centralna banka BiH 522 miliona, to će reći da samo oni čine tu cjelinu ali naravno bilo je i drugih investitora“, izjavila je direktorica FIPA-e Milica Marković.

Prema njenim riječima, 2021. godina bila je rekordna za strane direktne investicije kada ih je u BiH bilo 971 milion KM, a dobar rezultat zabilježen je i 2018. godine sa ostvarenih 960 miliona KM stranih direktnih investicija.

“U prva dva kvartala ove godine registrovan je određen pad iznosa stranih investicija, što je posljedica ekonomsko-političke i energetske krize, recesije i inflacije”, kazala je ona i najavila da će konačni rezultati stranih ulaganja u BiH u ovoj godini biti objavljeni polovinom sljedeće godine, na osnovu podataka Centralne banke BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, rekao je da su strane investicije veoma značajne za ekonomsko i finansijsko jačanje privrede i ekonomije u svakoj zemlji.

“Ovo je izuzetna prilika i za direktni kontakt predstavnika poslovne zajednice i stranih investitora sa predstavnicima lokalnih zajednica, s ciljem razmatranja uslova za ulaganje u projekte infrastrukture, privrede, energetike”, naveo je Ćosić.

Istakao je da nema pouzdanog ekonomskog razvoja bez stranih investicija, te da Bosna i Hercegovina raspolaže sa kvalitetnom i kvalifikovanom radnom snagom, kao i resursima.

“Konkretno grad Istočno Sarajevo nudi velike potencijale i izuzetna je prilika za investiranje u turizam, poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju i drvnu industriju, ali i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj sigurno su dobar partner stranim investitorima”, podvukao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković ocijenio je da je globalna ekonomska i politička kriza u regionu, Evropi i svijetu negativno uticala i na privredno-ekonomske tokove i u BiH.  Prema njegovim riječima, u BiH nema pada, ali nema ni rasta izvoza proizvoda i usluga.

 

 

NAGRAĐENJE KOMPANIJE DOLAZE IZ RAZLIČITIH PRIVREDNIH GRANA​​

Među nagrađenim kompanijama su njemački i italijanski investitori, ali i kompanije iz Belgije, Švedske, Finske, Španije, Kine, Turske, Japana, Slovenije.

1.         VOITH HYDRO BOSNIA d.o.o. Lukavac-njemačka investicija

Kompanija je osnovana 2020.godine u Lukavcu. U 2022.pokrenuli proizvodnju elektromotora i generatora. Ukupna investicija iznosi 22,6 miliona KM (od toga oko 11 miliona KM uloženo u kupovinu zemljišta i proizvodni pogon veličine 6800 m2, a oko 11,6 miliona KM investirano u opremu i mašine.

U 2022.g., zaposleno je 60 radnika, a plan je zaposliti ukupno 150 radnika. Kompanija je 100% izvozno orjentirana.

2.         MAXHOF GRUPPE d.o.o. Orašje-njemačka investicija

Kompanija proizvodi male kućanske aparate brenda Maxhof, te se bavi i zastupanjem premium brendova (singapurskih i drugih azijskih proizvođača) za ovaj dio Europe. Do sada su investirali oko 7 miliona KM.

Ukupno zaposleno 30 radnika, od toga 5 radnika u 2022. 80% proizvodnje izvoze.

3.         AMA ADRIATIC d.o.o. Sarajevo-italijanska investicija

Posluju u oblasti metalske industrija. U 2022. godini investirano više od 3 miliona KM.

Ukupno uložili do sada 21 milion KM i broje 280 zaposlenih. Procenat izvoza 99%.

4.         RCB Nanotehnologija d.o.o. – njemačka investicija

Proizvodnja hemijskih proizvoda. Investirano do sada 3,8 miliona KM, ukupno broji 30 zaposlenih, od čega je u 2022.godini zaposleno 20 novih radnika.100 % izvozno orjentirana kompanija.

5.         TO “SPORTEK” d.o.o. Kotor Varoš – italijanska investicija

Posluju u oblasti tekstilnog sektora. Bave se proizvodnjom obuće. Investirano u 2022.godini više od 2,3 miliona KM

Ukupna investicija od osnivanja iznosi 65 miliona KM. Ukupno broji 1.911 radnika, a u 2022.godini zaposleno 129 novih radnika. Procenat izvoza je 99%.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










6.         TEMAX BH d.o.o. – belgijska investicija

Proizvodnja ambalaže od plastičnih masa, investirano je 1,5 milion KM u 2022.godini, a ukupna investicija do sada je 7,3 miliona KM. 78 radnika ukupno zaposleno do sada, od čega u 2022.godini zaposleno 22 radnika. Procenat izvoza 63%.

7.         METUS d.o.o. Tomislavgrad-švedska investicija

Proizvodnja uređaja za dizanje i prenošenje. Ukupno zaposleno 45 radnika, a tokom 2022.godine devet (9). U toku 2022. je investirano 800.000 KM. 100% su izvozno orjentirana kompanija.

8.         TOPLANA Zenica d.o.o – finska investicija

Proizvodnja i snabdijevanje parom i klimatizacija. U 2022.g.investirano je 1,6 milion KM. Ukupno investirano do sada više od 87 miliona KM. Zaposleno ukupno 82 radnika, od čega 30 u 2022.godini. Ovo je uspješan primjer projekta realiziranog po modelu javno-privatnog partnerstva. (PPP)

9.         GLOVOAPP d.o.o Sarajevo – Španska investicija GLOVOAPP d.o.o. Podružnica Banja Luka

Posredovanje u trgovini hranom, pićima i duhanom. Ukupna investicija u našoj zemlji iznosi 2,4 miliona KM, trenutno broje 21 zaposlenog, od čega je 12 novouposlenih u 2022.g. Reinvesticija u 2022. godini iznosi oko 1,5 milion KM.

10.       VJETROELEKTRANA IVOVIK d.o.o. Sarajevo – Kineska investicija

Društvo za proizvodnju i distribuciju električne energije Vjetro-elektrana IVOVIK d.o.o. Sarajevo. Ukupna investicija u prvih devet mjeseci 2022.godini je oko 25,8 miliona eura, a do kraja ove godine očekuje se povećanje investicije na 85,8 miliona eura. Broj zaposlenih u 2022.godini je 51 lokalni radnik, a plan je 100 radnika do kraja godine.

11.       ZIRAAT BANK BH d.d. – Turska investicija

TC ZIRAAT BANKASI AS TURSKA, kao najveća državna banka Republike Turske je investirala kapital od 240 miliona KM kao osnivački kapital Ziraat Bank BH dd.

Ziraat bank BH dd zapošljava 307 uposlenika. Ukupan broj poslovnica je 32. Do kraja 2022 godine planiraju otvoriti još 3 poslovnice: Široki Brijeg, Mostar i Doboj.

U planu je također i otvaranje poslovnica u llijašu i Živinicama.

12.       TN BOSNIA d.o.o. Konjic – lnvesticija iz Japana

TN Bosnia d.o.o. Konjic se bavi proizvodnjom konusnih valjaka koji su komponenta ležajeva. Ležajevi imaju primjenu u automobilskoj industriji (od putničkih automobila, prikolica,  kamiona), željeznicama, industrijskoj proizvodnji raznih mašina i slično. Do kraja godine, planirana je investicija od ukupno 20 miliona eura, od čega je do sada uloženo 14 miliona eura u izgradnju novog pogona, infrastrukture, te instalacije proizvodne opreme. Tokom ove godine je zaposleno 108 radnika, a do kraja godine planirano je da taj broj dosegne 164 novouposlena. Plan je do kraja godine imati ukupno 330 zaposlenih. 100% izvozno orjentirana kompanija.

13.       ADK d.o.o. Novi Travnik –  Investicija iz Slovenije

Proizvodnja metalnih konstrukcija i dijelova. U 2022 godini investirano je oko 15 miliona KM, i zaposleno 19 novih radnika. Ukupan broj zaposlenih je 523. Ukupno učešće izvoza je oko 74%.

14.       HTEC Group

HTEC Group je globalna kompanija za konsalting, razvoj digitalnih proizvoda i inženjering. Osnovana je u Srbiji. Ima globalno prisustvo sa sjedištem u San Francisku (SAD), regionalnim kancelarijama u SAD-u, Engleskoj, Švedskoj i Holandiji, kao i razvojnim centrima u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

HTEC tim čini preko 2000 stručnjaka koji razvijaju digitalne proizvode, hardver i firmver, pametne uređaje, data science, vještačku inteligenciju, skalabilne cloud platforme i druga visoko-tehnološka rješenja koja korporativnim klijentima omogućavaju da unaprijede poslovanje kroz digitalizaciju i razvoj novih proizvoda i usluga.

S akvizicijom Mistrala, HTEC Group sada ima više od 600 zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Imaju razvojne centre u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru.

PROMOCIJA POZITIVNIH REZULTATA

FIPA dugi niz godina organizira ovu manifestaciju kako bi odala priznanje i iskazala zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u BiH, koje zapošljavanju bh. građane i doprinose ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Manifestacijom želi promovirati pozitivne primjere ulaganja u BiH i pokazati da poslovanje u našoj zemlji može biti i uspješno i isplativo.

U pronalasku novih investitora za Bosnu i Hercegovinu, FIPA surađuje s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, s mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, stranim ambasadama u Sarajevu, i drugima.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PREDIVNA DEKORACIJA I EMOTIVAN PRIZOR: Prve fotografije krštenja nasljednika Ane Sević i Danijela

PREDIVNA DEKORACIJA I EMOTIVAN PRIZOR: Prve fotografije krštenja nasljednika Ane Sević i Danijela

Uvoznici gasa u BiH čekaju nove ugovore sa Rusima

Uvoznici gasa u BiH čekaju nove ugovore sa Rusima