in

Na samitu EU za Zapadni Balkan potpredsjednica Pavlova potvrdila podršku EIB Global u kontekstu energetske krize

Slatka-Tajna.Eu
  • EIB Global planira da igra ključnu ulogu u sprovođenju paketa energetske podrške EU za Zapadni Balkan
  • Potpredsjednica Pavlova istakla je značaj kombinacije zajmova EIB i bespovratnih sredstava EU za nove regionalne projekte u oblastima održivog transporta, životne sredine, zdravstva i obrazovanja
  • Banka EU namjerava da angažuje više stručnjaka na terenu i pojača savjetodavnu podršku radi sprovođenja Ekonomsko-investicionog plana

Na samitu Evropske unije za Zapadni Balkan održanom u Tirani, potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova potvrdila je pomoć EIB Global u rješavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje su posledica aktuelne krize. Ta podrška će se realizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru za povećanje energetske efikasnosti. Ona je potvrdila da je banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrijednim milijardu evra koji je najavila Evropska komisija i da namjerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

„Drago nam je što paket podrazumjeva podršku i za unapređenje politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira za energetski sektor. Poboljšanja u tim oblastima imat će pozitivan uticaj na brzinu kojom će EIB Global i naši lokalni partneri moći da pokrenu investicije u infrastrukturu i privatni sektor”, izjavila je potpredsjednica Pavlova.

Pored podrške u oblasti energetike, banka EU će pojačati opseg svojih usluga koji podrazumjeva kombinovanje finansijskih sredstava i savjetodavne pomoći, kao i angažovati više stručnjaka na terenu za projekte koji unaprijeđuju regionalnu povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju, obrazovanje i zdravstvo. Banka će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora. U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupacije EIB, odobrio je Garanciju za otpornost za mala i srednja preduzeća u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi olakšao pristup finansiranju za oko 4000 kompanija u regionu.

Potpredsjednica je skrenula pažnju i na grantove EU koja su odobrena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. „Ta bespovratna sredstva nam također pomažu da nastavimo sa važnim željezničkim projektima u Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i sa ulaganjima u sektor obrazovanja u Crnoj Gori. Ovdje u Albaniji pripremamo projekte koji će doprinijeti transformaciji Tirane u zeleni i održiv grad. Radujemo se saradnji sa vladom, Evropskom komisijom i našim kolegama iz EBRD na važnim investicijama u željeznicu”, zaključila je potpredsjednica Pavlova.

Kako je već najavljeno, EIB Global radi i na razvoju novih projekata obnovljive energije – solarne elektrane na Kosovu* i vetroelektrana u Bosni i Hercegovini. Banka će aktivno pomagati privatnom sektoru u finansiranju mjera energetske efikasnosti i investicija koje treba da ubrzaju zelenu tranziciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


* Ovom oznakom ne dovode se u pitanje stavovi o statusu i ona je u skladu sa rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem MSP o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zašto je manikir u plavoj boji najnoviji praznični trend

“ŽELIM DA MI ALEKSANDRA MLADENOVIĆ BUDE DJEVOJKA” Učesnik “Zvezda Granda” priznao emocije