in

Otvoreno o izmjenama Zakona o radu

Otvoreno o izmjenama Zakona o radu
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o izmjenama Zakona o radu

Otvoreno o izmjenama Zakona o radu

Foto: HTV / HRT

Ugovaranje plaće u bruto iznosu, ograničenje broja ugovora na određeno, bolje plaćena nedjelja, neki su od noviteta izmjena Zakona o radu. Oporba tvrdi: nisu se ispravile dosadašnje nepravde prema radnicima, naprotiv, dodane su nove. Je li trebalo pitanje neradne nedjelje urediti i izmjenama Zakona o radu, a ne samo Zakona o trgovini? Je li rad od kuće dovoljno dobro reguliran? 

Gosti emisije HRT-a Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić su Majda Burić, saborska zastupnica (HDZ); Mišel Jakšić, saborski zastupnik (SDP); Dragana Jeckov, saborska zastupnica (SDSS) i Vesna Vučemilović, saborska zastupnica (Hrvatski suverenisti).

Mišel Jakšić, saborski zastupnik (SDP), rekao je kako je SDP-u drago da tema Zakon o radu i prava radnika konačno došla u Sabor na raspravu.

– Ono što nas žalosti je da ovu raspravu nećemo iskoristiti da napravimo dubinske promjene koje su nam potrebne. Kaže se da je svaka kriza prilika za značajnije zaokrete- Činjenica je da već neko vrijeme živimo u kriznom razdoblju, počevši od pandemije, sada smo u inflaciji. Smatramo da sve ovo što radimo sada nije dovoljno, a to u konačnici priznaje i sama Vlada koja kaže i u nekim svojim službenim dokumentima da je ovo prilagodba za NPOO i da će se puno toga prilagođavati putem.

– I dalje nismo definirali što ćemo s prekovremenim radom, što ćemo s radom blagdanima, što ćemo sa smjenskim radom, noćnim radom, nemamo do kraja izdefinirano dokle i zašto ugovori na određeno. Nismo riješili pitanje platformskih radnika, pitanje je i kako je zamišljena uloga sindikata u daljnjem razdoblju, a znamo da nažalost utjecaj sindikata dramatično pao. Ove izmjene zakona, osim zadovoljavanja neke forme ili ideološkog obećanja oko rada nedjeljom ne daju ono što je potrebno hrvatskom radniku – da konačno dođe do jasnih uvjeta za rad i poštene plaće. Za to bi nam trebalo i puno snažnija porezna reforma nego što smo je imalo dosad, smatra Jakšić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 Majda Burić, saborska zastupnica (HDZ) istaknula da je oporba uvijek nezadovoljna i da uvijek kuka.

– Oporba se mogla i pohvaliti rezultatima koje su isporučili u mandatu 2011.-2015. a to je bilo rezanje radničkih prava, svađa sa sindikatima, zaustavljanje sindikalnog dijaloga, rezanje rasta plaća, mirovina i ostalih socijalnih davanja, rekla je.

– Konačni prijedlog Zakona o radu predstavlja značajan iskorak u području radnog zakonodavstva i otvara daljnji put k radu, zapošljavanju, rastu plaća, a  dugoročno gledajući i rastu mirovna. Najbitnije stvari koje se mijenjaju ovim zakonom jest ograničavanje ugovora na određeno vrijeme, gdje se više neće moći “štancati” takvi ugovori jer ih je prema zakonskoj normi koju je donijela Vlada SDP-a u 3 godine mogle biti 333. Mi to sada reguliramo i onemogućujemo, naglasila je Burić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ADI CRNA RUŽA objedinio hitove na albumu „Najbolje“ – Hayat Production

ADI CRNA RUŽA objedinio hitove na albumu „Najbolje“ – Hayat Production

Kija Kockar bez dlake na jeziku o Milici Pavlović: Atraktivna je djevojka, ali mi se ne sviđa kao čovjek… – Senzacija

Kija Kockar bez dlake na jeziku o Milici Pavlović: Atraktivna je djevojka, ali mi se ne sviđa kao čovjek… – Senzacija